fbpx

Strokovnjaki svetujejo: Ali je dobro, da po koncu zveze ostaneta prijatelja?

Foto: imdb

Razhod s partnerjem se uvršča med najbolj boleče življenjske izkušnje. Ne le, da takrat izgubimo nekoga, s katerimi smo si želeli preživeti prihodnost, pač pa se kar naenkrat znajdemo tudi brez osebe, ki smo ji lahko zaupali svoje občutke in skrivnosti. Prav zato se takrat marsikomu porodi vprašanje:je dobro, da z bivšim partnerjem ostaneta prijatelja?

Oseba, s katero smo v zvezi, ni le naš partner, ampak tudi prijatelj, ki mu lahko zaupamo svoje čudovite, pa tudi boleče izkušnje. In prav zato je ob koncu razmerja težko popolnoma prekiniti stike, sploh če še vedno čutimo, da je naš bivši partner nekdo, s katerim se lahko povežemo in ki nas zares razume.
Pa vendar- če z njim ostanete v prijateljskih odnosih, s tem tvegate, da bo prebolevanje težje in da bo eden od vaju obdržal upanje na ponoven poskus zveze.

Partner je bil hkrati tudi vaš dober prijatelj Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

Prijateljstvo takoj po razhodu?

Strokovnjaki svetujejo, da si po koncu zveze vzamete nekaj časa, ki ga boste preživeli brez stikov z bivšim partnerjem. Tudi če ste bili vi tisti, ki ste končali zvezo, gotovo še vedno občutite določena čustva, ki jih boste težko ublažili, če ste v konstantnih stikih. Zato predlagamo, da ta čas namenite okrevanju, pri katerem se boste osredotočili nase, na svoje hobije in prijatelje.
Če želi vaš bivši partner ohraniti stike z vami, predlagamo, da mu svoje razloge podate na spoštljiv in prijazen način. Povejte mu, da ne gre zato, da bi do njega občutili sovraštvo ali zamere, ampak da menite, da vama bo distanca pomagala, da drug drugega v miru prebolita.

Ob koncu zveze si vzemite nekaj časa zase Foto: Flora Westbrook / Pexels

Prijateljstvo po določenem času?

Kaj pa, ko mine nekaj časa in dobite občutek, da ste partnerja preboleli in da vas skupno preživljanje časa ne bi več bolelo? Velikokrat si to vprašanje zastavimo, če imamo z bivšim partnerjem skupno družbo.
V takem primeru strokovnjaki svetujejo, da svojo odločitev dobro premislite. Povsem nič ni narobe, če se vajine poti občasno srečajo in če takrat obdržita civilne odnose, vendar pa si morate pred druženjem postaviti nekaj vprašanj.
Najprej morate pri sebi razčistiti, kako tako preživljanje časa vpliva na vašo psiho in kako nanj odreagira bivši partner. Če se vam zdi, da si še vedno želi, da bi bila več kot le prijatelja, je pomembno, da mu postavite jasne meje. Prav tako bodite pozorni, ali do njega občutite zamere: le-te kažejo, da vaše prebolevanje še ni povsem pri koncu, prav tako pa bi morebitno prijateljstvo otežile. Pomembno je tudi, da sta oba mirna ob misli na to, da bi si eden od vaju našel novega partnerja: če čutite, da bi to v katerem od vaju vzbudilo ljubosumje in žalost, potem prijateljstvo ni najboljša izbira.
Mnogi ugotavljajo, da jim je najbolj pomagalo, da so stike z bivšimi partnerji popolnoma prekinili. Vendar pa obstajajo izjeme in v redkih primerih lahko neuspešna zveza vodi v trdno prijateljstvo– le vi sami najbolje veste, ali obstaja možnost, da ste med njimi.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!