fbpx

Strupeni odnosi: 5 tipov odnosov, kakršnim se izogibajte

O

V strupene ali nezdrave odnose se lahko zapletemo na različnih področjih. O tem, zakaj se nam to dogaja in kakšne odnose raje pravočasno prekinimo, piše strokovnjakinja za partnerstvo Melita Kuhar.

Nezdravi ali strupeni odnosi so odnosi, ki nas zastrupljajo in bi se jim bilo zdravo izogibati. Gre za odnose v partnerstvu, družinske odnose, odnose s prijatelji in znanci. Pomembni so tudi odnosi na delovnem mestu, predvsem pa je pomemben odnos s samim seboj.

Odnosi so nekaj, kar sami ustvarimo v polovičnem obsegu, drugo polovico pa tvori oseba, ki vstopa z nami v odnos kakršnekoli vrste. Danes se osredotočam na partnerski odnos, ki tvori enega od naših najpomembnejših razmerij z neko drugo osebo.

Ko zaljubljenost popusti, dojemamo partnerja drugače

Ko smo zaljubljeni, se nam zdi v odnosu vse super, navdušeni smo in hodimo po oblakih. Koktajl hormonskega neravnotežja, ki mu pravimo zaljubljenost, sčasoma popusti in zagledamo našega partnerja malce drugačnega.

Ko smo zaljubljeni, ne vidimo prave slike.
Ko smo zaljubljeni, ne vidimo prave slike.

Začne se prilagajanje, iskanje kompromisov in igranje naše vloge, kot smo si jo sami zamislili, da bi morala biti. Ker iluzije ni več, treščimo na realna tla. Pogosto izbiramo partnerje na podlagi ponotranjenih vzorcev in nezavednih programov, ki so v nas.  V strupena in boleča razmerja se zapletamo tudi, ker to poznamo iz naše primarne družine in smo kot otroci morali razviti tako imenovane preživitvene strategije.

Pogosto se v primarni družini naučimo bolečih odnosov
Pogosto se v primarni družini naučimo bolečih odnosov.

Kakšnim odnosom se raje izognimo?

1. Odnos, v katerem nismo slišani. Karkoli povemo ali prosimo, nas partner ‘poklopi’ z diametralnim mnenjem o naših izraženih željah ali potrebah.
2. Odnos, v katerem se ne počutimo varno. Oprezamo na vse strani, kdaj nas bo doletela kakšna zbadljivka ali celo žaljivka.
3. Odnos, v katerem smo se izgubili. Ko smo se odrekli delom svoje osebnosti in se stopili s partnerjem ali partnerko, smo izgubili delčke svoje osebnosti. Do tega pride, ko želimo ustrezati predstavi druge osebe, kakšni moramo biti oziroma kaj se od nas pričakuje.
4. Odnos, ki temelji na lažeh, prevarah in manipulaciji. Ko se to dogaja, sprva niti ne opazimo, le nekako nam ni prijetno. Skozi čas občutimo, da se z nami upravlja tako, kot sami tega ne bi hoteli.
5. Odnos, v katerem kreiramo dramo, da občutimo to, da smo živi. Morebiti se sliši nenavadno, a ljudje, ki so odraščali v družinah, kjer je bilo vedno polno drame, izsiljevanj, nasilja in kričanja, imajo vzorec, da taisto čustveno pretiravanje ponavljajo tudi v svojih zvezah.

Odnos, v katerem izgubimo sebe, ni zdrav odnos
Odnos, v katerem izgubimo sebe, ni zdrav odnos.

PREBERITE ŠE: Napake naših staršev, ki jih ne ponavljajte

Vse zgoraj opisano so nezdravi, torej strupeni odnosi, ki se jim lahko izognemo šele takrat, ko ozavestimo, zakaj se v njih znajdemo in zakaj jih kdaj tudi ponavljamo v novih partnerskih odnosih, saj smo mi sami skupni imenovalec različnim partnerjem. Gre za to, da poiščemo rešitve in se odločimo, da bomo delali na sebi in svojih vzorcih ter jih preobrazili tako, da nam bodo po novem služili in nas podpirali. Vedno obstajajo poti, kako priti do svojega namena in vsebine, ne glede na to, kakšne prepreke nam življenje meče pod noge.

Avtorica prispevka Melita Kuhar je univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka. Vodi Svetovalnico, dosegljiva pa je na tel. št. 031 666 168. Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali jo povprašali v zvezi s svojimi težavami, ji pišite na: info@svetovalnica.si.

Dodatne Informacije

Več informacij:
Svetovalnica.si

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.