fbpx

Ta položaj spanja je za vaše telo najbolj škodljiv

Foto: envato

Spanje je za naše telo zelo blagodejno. Vendar temu ni tako, če spite v napačnem položaju! Preverite, v katerem položaju nikakor ne smete spati...

Vsak izmed nas ima svoj položaj, v katerem najbolje spi. Ne glede na to, ali ležite na trebuhu ali hrbtu, na boku ali popolnoma iztegnjeni, je večina od vas že našla svoj najljubši položaj za spanje. Kateri pa je najbolj nezdrav in kateremu se vsekakor morate izogibati, vam razkrijemo v nadaljevanju.

Najbolj nezdrav položaj za spanje

Ni lepšega kot se po napornem dnevu stisniti v posteljo in oditi v deželo sanj. Mnogi imajo radi “gnezdenje” v položaju zarodka. Vendar naj bi bil ta položaj najslabši za spanje. Če med spanjem dvignete kolena, nagnete brado proti prsnemu košu in se zaokrožite navzgor – je to zelo nezdravo, še posebej za vrat in hrbet. A ne samo to, zaradi tega položaja spanja trpi tudi vaše razpoloženje.
Študija elitne univerze Harvardugotovili, da pokazala, da ta položaj povzroča stres v vaših možganih. Zaščitna drža, ki jo sprejmejo, zlasti majhni otroci, samodejno pošlje vašim možganom informacijo, da je nevarnost neizbežna. To pa sproži stres in naredi vaše telo napeto – čemur se pravzaprav običajno izogibamo med spanjem.

Izberite pravilen položaj spanja / Foto: envato

Kateri položaj spanja je pravilen?

Da bo vaš spanec resnično miren, se navadite spati v enem od spodnjih položajev.
– Na hrbtu: ta položaj je še posebej dober za vašo hrbtenico in vrat. Edina slabost: tisti, ki tako spijo, pogosteje smrčijo in lahko celo prenehajo dihati.
– Na trebuhu: Če ponoči ležite na trebuhu, ta položaj podpira vašo prebavo. Pazite le, da ne obrnete obraza vsak večer na isto stran. To lahko povzroči bolečine v hrbtu.
– Na boku: če ste prej spali v položaju zarodka, boste morda najlažje prešli na spanje na boku. Ta položaj za spanje podpira hrbtenico in je zato dober za hrbet. Vendar pa lahko to povzroči bolečine v ramenih in rokah ali gube na prsih in bradi.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!