Teh 5 sobnih rastlin lahko prostor ohladi za nekaj stopinj

Foto: Ksenia Chernaya/ Pexels
Zadnjič posodobljeno: :

Zunaj je zelo vroče in še vedno si želimo, da bi bilo med našimi štirimi stenami lepo in hladno. V boju proti vročini si lahko seveda pomagate s klimatsko napravo, a te znajo marsikomu povzročati težave z zdravjem, porabijo veliko električne energije ali pa so predrage. Ohladiti stanovanje brez klime ni misija nemogoče.

Podnevi seveda spustite rolete in zavese, da vročina na prihaja skozi okna. Stanovanje zračite zvečer. Pomagajte si tudi z ventilatorji.. Obstajajo pa tudi sobne rastline, ki lahko ohladijo prostor, saj filtrirajo in čistijo zrak. Glede na rezultate raziskave Nasa Earth Science rastline s pomočjo fotosinteze ne hladijo le sebe, temveč tudi okolje.

1. Fikus benjamin

Majhno zaprto drevo ima veliko listov, skozi katere sprošča vlago v prostor. Najbolje je, da se odločite za visoko grmičasto krošnjo, ki se bo razprostirala nad ostalimi rastlinami ob njem. Ko namreč rastline razvrščate v skupine, poskušajte ustvariti ekosistem rastlin, ki izboljšajo vlago v prostoru. Končno velikost te rastline pogojuje velikost lonca, zato naj bo ta večji kot običajno. Ne pozabite redno zalivati, da bo hladilni učinek optimalen.

2. Fikus gumovec

Je zelo priljubljena sobna rastlina. Ima velike mesnate, temno zelene liste. Znano je, da rastlina kompenzira vsebnost vode v zrak in več ko bo imela listov, večji učinek hlajenja bo imela. Višja kot je vlaga v prostoru, nižja je temperatura. Zemljo naj bo vedno enakomerno vlažna, ne izpostavljajte pa je neposredni sončni svetlobi.

3. Aglaonema

Je zelo skromna rastlina, ki dobro uspeva na skoraj vsakem mestu z malo ali več svetlobe. Ta rastlina ne le hladi zraka, temveč ga tudi čisti. Še posebej priporočljiva je v spalnici. Zalivajte jo z mehko vodo, ki naj bo ogreta na sobno temperaturo.

4. Sobna palma

Palme so zaradi velikih zelenih listov čudovite spremljevalke v stanovanju. Ne samo, da zagotavljajo hladnejšo temperaturo, dajejo tudi občutek eksotičnosti. Zeleni listi imajo ozke odprtine, ki absorbirajo ogljikov dioksid in sproščajo kisik. Večja kot je površina listov, več kisika lahko proizvede. Ob običajnem zalivanju liste redno pršite tudi z vodo.

5. Taščin jezik

Tako kot aloe vera ima tudi taščin jezik ali sansevieria visoko vsebnost vodika. Je rastlina, ki čisti zrak. V njega ne sprošča samo vlage in kisika, temveč onesnaženega tudi odstranjuje. Rastlina obožuje sonce, zato je postavite na okensko polico, saj tako prepreči vstop toplih žarkov v prostor. Previdni pa morate biti pri zalivanju, saj jo preveč vode lahko uniči.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kevin 🌱 (@kevinsgreenpets)

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!