fbpx

Test: Huawei MediaPad M5 Lite – nizkocenovno presenečenje

Huawei Mediapad M5 Lite

Tablice v zadnjih letih ne najdejo pravega prostora pod “tehnološkim” soncem. Ostale so zasidrane nekje med pametnimi telefoni in prenosnimi računalniki, a se v zadnjem času mnoge stvari spreminjajo in prav mogoče bodo tablice v bližnji prihodnost na nek način izpodrinile prenosne računalnike. Huawei MediaPad M5 Lite sem uporabljal v zadnjem mesecu in ugotovil, da mi pride še kako prav.

Pri Huawei MediaPad M5 Lite gre za izdelek srednjega cenovnega razreda omenjenega proizvajalca. Torej tablico, ki ni med najdražjimi in ne med najcenejšimi. Tudi zato do same tablice nisem gojil posebnih pričakovanj. Izdelek za 329 evrov sem smatral za tehnološki izdelek, ki se bo v našem gospodinjstvu uporabljal kot pripomoček za iskanje informacij, spletne nakupe in zabavo otrokom z raznimi zanimivi in poučnimi igrami. A se je z uporabnostjo izkazal v več situacijah in tako presegel moja osnovna pričakovanja.

Precej enostaven dizajn, ki sledi predvsem funkcionalnosti. - Huawei Mediapad M5 Lite
Precej enostaven dizajn, ki sledi predvsem funkcionalnosti. – Huawei Mediapad M5 Lite

Najprej k osnovam testne tablice. V ohišju tablice je 10,1-palični zaslon z Full HD IPS-tehnologijo, ki zelo solidno prikaže dejanske barve in podrobnosti. Ohišje je opremljeno s kar štirimi zvočniki, ki so narejeni s pomočjo inženirjev Harman Kardona in nudijo zadovoljivo močan zvok ter dovolj jasno zvočno izkušnjo, da je gledanje filmov zabavno opravilo. Procesor v notranjosti je osemjedrni Hisilicon kirin 659, kar pomeni, da je moči zadosti oziroma ta jedra zares pomagajo, da večino aplikacij teče gladko. V notranjost je na žalost le 3 GB rama in za le 32 GB notranjega spomina.


Slednjega je absolutno premalo, a se ga da nadgraditi z SD-kartico. Kar je načeloma izjemno preprosto opravilo, a je treba biti pozoren, kaj boste imeli na zunanji kartici, da ne upočasnite same naprave. Na slednji je najbolje hraniti le datoteke, kot so različni filmi in knjižnice glasbe. Tablica ima še GPS in se lahko uporablja kot navigacija, če jo povežete s telefonom ali pa prednaložite “mape”.

Črn rob naprave - bi bil lahko dosti manjši - Huawei Mediapad M5 Lite
Črn rob naprave – bi bil lahko dosti manjši – Huawei Mediapad M5 Lite

Uporabniška izkušnja ni slaba. Moti mogoče precej širok “črni” rob naprave, ki nakazuje, da bi bil lahko zaslon še za kakšen palec večji. Prav tako me ni najbolj prepričala sama izdelava zunanjega okvira, ki je preveč občutljiva na uporabo in kaj hitro se njej pozna kakšna praska. Tudi zato sem  praktično takoj skočil do kitajskega spletnega trgovca po zaščitni ovitek naprave. A verjamem, da boste tudi sami napravo takoj zaščitili pred padci in morebitnim uničenjem. 32 GB notranjega prostora je izjemno malo. Tako malo, da že ob naloženih nekaj aplikacijah, ki jih dnevno uporabljam na telefonu, izpis prostora na tablici prikaže le še 9 GB prostora. Zato bo Huawei M5 Lite kaj kmalu zahteval razširitev notranjega spomina s SD-kartico. Pri tablicah me na splošno moti prav količina notranjega spomina, ki bi zaradi samega načina rabe tablic (igre, video) morala biti dosti večja. A tu grešijo prav vsi proizvajalci tablic. Če bi tablice na primer v osnovi premogle 256+ GB bi bile v očeh uporabnikov veliko bližje prenosnikom. In skok na tovrstno napravo kot nadomestno izbiro “domačega” prenosnika veliko lažji.

Igranje iger je na tablici enostavno boljše doživetje! - Huawei Mediapad M5 Lite
Igranje iger je na tablici enostavno boljše doživetje! – Huawei Mediapad M5 Lite

Je pa tablica Huawei MediaPad M5 Lite presenetila predvsem pri igranju nekaterih iger, kjer ni bilo občutka, da bi igre tekle slabo. Tako igri, kot sta Real Racing 3 ter Asphalt 9 – obe precej GPU zahtevni igri, na tej tablici tečeta dobro in brez posebnih znakov, da bi zadeva skozi čas postajala slabša. Prav tako se tablica ni pregrevala, kar je vedno dober znak. Seveda igralna izkušnja ni na najvišjem nivoju – še vedno je občasno opaziti slabši tako imenovani “frame rate”, je pa vseeno precej blizu tistim najdražjim androidnim napravam. Povprečen uporabnik ne bo opazil posebne razlike. Simpatično je predvsem dejstvo, da ima Huawei MediaPad M5 Lite dobre zvočnike in je zvočnost učinkov pri igranju iger izjemna. Tablica se tako velikokrat kar pošteno strese v rokah igralca. Kar je kul.

Pregledovanje PDF-jev, tabele in služba. Simpl na tablici - Huawei Mediapad M5 Lite
Pregledovanje PDF-jev, tabele in služba. Simpl na tablici – Huawei Mediapad M5 Lite

Seveda pa je primarno opravilo na tablici – vsaj v mojem osebnem primeru – raziskovanje spleta, uredniško delo in spremljanje najljubših kanalov na YouTubu. V teh scenarijih se je naprava izkazala za nepogrešljivo in velik “upgrade” v primerjavi s pametnim telefonom, saj je izkušnja neprimerljivo boljša. Je že tako, da počasi prihajam v leta, kjer rad vidim, da so moje oči varovane, da pogleda ne napenjam preveč in da stvari delam preprosto bolje.

Še posebej me je navdušila možnost ustvarjanja edinstvenega računa za otroka, ki mu je dostopen s prstnim odtisom, in kako lahko v slednjem omejite, do katerih aplikacij bo imel vaš otrok dostop. Tablica ponuja tudi način za zaščito oči in zmanjšuje modro svetlobo, ki je škodljiva za vaše in otrokove oči. Poleg tega lahko Huawei M5 Lite signalizira otrokom, da se premaknejo malo bolj stran od zaslona, če so oči na razdalji, ki je bližja od 25 cm. Tablica samodejno prepozna tudi, če se napravo drži v nenavadnem kotu in predlagala spremembo telesne drže. Lahko pa tudi nastavitve tablico tako, da dostop ne presega 60 minut s frekvenco enkrat, dvakrat ali trikrat dnevno. To pa je tisto, kar starši zares potrebujemo.

Otrokom lahko dostop do določenih aplikacij omejite. Tako na primer sami brez nadzora ne bodo mogli gledati YouTube. - Huawei Mediapad M5 Lite
Otrokom lahko dostop do določenih aplikacij omejite. Tako na primer sami brez nadzora ne bodo mogli gledati YouTuba. – Huawei Mediapad M5 Lite

Pozitivnih lastnosti tablice je zares veliko. Na primer velika baterija, ki je pri Huawei MediaPad M5 Lite dobrih 7500 mAh, ali pa dejstvo, da je tablica zares lahka, saj tehta le 475 g. Da z njo lahko doživite pravi filmski maraton, kjer si lahko ogledate 6 celovečernih filmov brez vmesnega polnjenja baterije. Vse to je tisto, kar me vedno znova prepričuje, da je pri tej tablici razmerje cena : vrednost na izjemno visokem nivoju.

Tablice se na nek način vračajo! Mogoče je sedaj pravi trenutek za ponoven nakup. - Huawei Mediapad M5 Lite
Tablice se na nek način vračajo! Mogoče je sedaj pravi trenutek za ponoven nakup. – Huawei Mediapad M5 Lite

Huawei MediaPad M5 Lite je nizkocenovno presenečenje. Tablica, ki v segmentu “price – performance” prepriča z veliko odličnimi lastnostmi in tako predstavlja eno bolj optimalnih izbir, če želite stopiti v svet tablic.

Dodatne Informacije

Več informacij:
huawei.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!