Foto: Artem Beliaikin/Unsplash

To je 10 najbolj neposlušnih pasem psov

Imate (ne)srečo, da ste lastnik ene izmed njih?

Zadnjič posodobljeno: :

To so najbolj svojeglavi in trmasti psi!

Obstajajo pasme, ki preprosto obožujejo dresuro (borderski, nemški ovčar …) in komaj čakajo na ukaz lastnika. Za nekatere pse pa je takšno učenje “prava nočna mora”, saj zaradi svoje trme, plenilskega nagona in karakterja, rabijo več učenja od drugih. Poglejmo si, katere pasme je zato težje dresirati.

1. Afganistanski hrt

Afganistanski hrti so zelo ljubeči in zvesti psi, so pa tudi izjemno ponosni, trmasti in svojeglavi. Zaradi močnega plenilskega nagona ni nič nenavadnega, če preganjajo mačke, zajce, ptiče in ostale manjše živali. So zelo inteligentni, zato ne rabijo veliko časa, da stvari dojamejo. So neodvisni in velikokrat ne želijo sodelovati. Težje spremljajo navodila, saj bodo v sebi vedno imeli plenilski nagon, ki ga je težko zatreti. Ker je bila ta pasma vzrejena z namenom sledenja in lova na velike razdalje, je takšnemu psu treba večkrat na teden dati priložnost, da prosto teče. Za prevzgojo hrta boste rabili vztrajnost, motivacijo in pozitivna naravnanost, saj bo vzgoja na silo neuspešna. Hrti so namreč zelo občutljivi.

2. Čov čov ali “puhasti levji pes”

Čov čov izvira iz severne Kitajske, kjer je poznan tudi pod imenom “puhasti levji pes”. Že v imenu ima naziv leva in tako se tudi obnaša. To ni pes za neizkušene lastnike, saj je zelo dominanten, neodvisen, inteligenten in trmast. Posledično pri vzgoji takšnega psa rabite odločnost in veliko mero potrpežljivosti. To pasmo je potrebno socializirati že v prvih dneh, saj je zelo teritorialen in nezaupljiv do tujcev. Je pa po drugi strani zelo dober čuvaj.

3. Basenji

V Afriki so domačini tega psa uporabljali za pohode v džunglo, kjer jih je posvaril pred nevarnimi živalmi, pomagal pa jim je tudi pri lovu. Ima nagon afganistanskega hrta, zato ga je potrebno socializirati in vzgajati od malih nog. Znan je po svoji izjemni energiji in zelo kratek čas drži pozornost, zato ni dolgo osredotočen na trening. Ni velik ljubitelj drugih psov, okoli neznanih ljudi pa rad kroži, saj tako varuje lastnika. Basineji sicer morda res ne lajajo, vendar spuščajo druge zvoke, kot sta neko vrste godrnjanje in jodlanje.

4. Angleški buldog

Buldoga so vzredili s posebnim namenom – da sodeluje v krvavih bikoborbah. Skozi leta je vzdržljivost zamenjala trma, agresiven temperament pa lastnosti prijetnega družabnega psa. Danes je angleški buldog vdan, zanesljiv, zvest, ljubezniv, nežen, brez prisotne večjeagresije. So pa zelo počasni in svojeglavi. Stvari delajo samo, če oni hočejo, zato jih je težko spraviti iz cone udobja.

5. “Bloodhound”, krvosledec ali pes sv. Huberta

Vzrejeni so bili za lov na jelene in divje prašiče, zato so res odlični lovci. Ker so potrpežljivi, se sledenja plenu nikoli ne naveličajo. Rabijo veliko gibanja in aktivnega lastnika. Gre za zelo inteligentnega psa, ki pa mora biti vedno glavni. Je svojeglav, samostojen, zato šolanje vsekakor ni najlažja naloga. Nekateri trdijo, da so izvrsten primer trme, vendar se lahko z vztrajno vzgojo spremenijo v nežne in strpne družinske pse.

6. Pekinčan

Pekinčan je pes, ki je nekoč sedel v naročju kitajskih kraljev, bil oboževan in čaščen kot polbog. Zato ni presenetljivo, da tako radi ležijo in sedijo v vašem naročju. In iz tega lahko sklepate, da niso ustvarjeni za treninge in tečaje agilnosti. Zelo se navežejo na enega člane družine, do drugih pa so precej nezaupljivi. Ta pasma ima občutek, da je pomembna in glavna, zato je njihov značaj res težko ukrotiti. So zelo zaščitniški do svojega lastnika, precej ljubosumni in dominantni.

7. Jazbečar

Ustvarjen je za lov na jazbece, zajce, lisice in celo divje prašiče, zato velja za precej pogumno, samostojno in trmasto pasmo. Ker so zelo živahni, samosvoji in inteligentni, jih je težko naučiti že samih osnov. Njihov um je namreč nenehno zaposlen. Radi lajajo, se lovijo, skačejo. Nimajo radi dolgočasja, zato kaj hitro začnejo uničevati stvari okoli sebe.

8. Valižanski terier

Uporabljali so jih za lov na podgane, jazbece, vidre in lisice, zato je njihov lovski nagon še vedno prisoten. Če valižanski terier nima dovolj stimulacije, bo kaj hitro prevrnil koš za smeti ali razgrizel kakšne čevlje. Zelo rad razmišlja po svoje, zato je lahko trmast pri vzgoji, ki mu jo želite vcepiti. Ne mara poslušati ukazov.

9. Ruski hrt ali borzoj

Njegova prvotna naloga je bila lov na zajce, lisice in na volkove. Danes je borzoj predvsem namenjen pasjim razstavam, na Zahodu pa je cenjen kot pes za dirke. Ker ima v sebi lovsko kri, ne mara ukazovanja. Na svoj umirjen način je zelo trmast in dominanten. Pri treniranju z njim se je treba oborožiti z veliko mero potrpljenja in doslednosti. To so psi, ki radi tečejo, so aktivni, s čimer so primerni za lastnike, ki so trdnega, a umirjenega značaja.

10. Angleški brak ali “beagle”

Ta pasma je še danes najbolj razširjenja pri lovcih, saj angleški braki slovijo kot izjemno zvesti in dobri lovci. So zelo živahni, nagajivi, včasih pa tudi trmasti, zato pozornost ni nikoli odveč. Imajo zelo izostren vonj, zato jim je včasih težko poslušati lastnika, saj je nos tisti, ki pri njih prevlada. Namreč čisto vsak vonj to pasmo povede v igro, raziskovanje in odkrivanje, zato jih je težko zadržati. Rabijo veliko gibanja, da ne uničijo predmetov v hiši.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!