To je Apple iPhone 12 – kralj pametnih telefonov

Najboljši telefon na svetu

Zadnjič posodobljeno: :

Največja tehnološka novica leta je predstavitev nove generacije pametnih telefonov iPhone. Znamke, ki je definirala pojem "pametni telefon". Gre za najbolj priljubljeni pametni telefon na svetu, o čemer pričajo predvsem prodajne številke ter tudi številne raziskave zadovoljstva kupcev. iPhone je kralj. Naj dolgo živi kralj!

iPhone 12 prinaša ultra hitri 5G, novi procesor A14 Bionic z revolucionarno tehnologijo 5 nm, novo tehnologijo zaslona – Super Retina XDR, nove materiale, ki so bistveno obstojnejši in vključujejo keramične kompozite ter bistvene oblikovne “spremembe” tako zunanjosti, kot notranje arhitekture. Tukaj je še izboljšan način brezžičnega polnjenja MagSafe, v katerega Apple vpleta “magnete” in nove dodatke praktične narave. Močno izboljšani sta tudi fotografija in videografija. Hkrati pa iPhone 12 prinaša revolucionaren trajnostni pristop k produkciji tovrstnih naprav in se zavezuje, da bo Apple ogljično nevtralno podjetje do leta 2030. S tem stavi na reciklirane “surovine”, ki so prvič bistven del nove naprave. Cene ostajajo iste, bistvo se ne menja. Ostaja odlično.

Druge bistvene novosti

MagSafe

MagSafe – pritrditi bo mogoče tudi manjšo denarnico.

Apple si je prizadeva izboljšati tudi brezžično polnjenje iPhona 12, ki vsebuje sistem MagSafe z vgrajenimi magneti, ki zagotavlja, da se iPhone pravilno ujema s podprto dodatno opremo MagSafe. Ovitki, polnila in drugi dodatki se na iPhone 12 magnetno pritrdijo. Apple predstavlja tudi dvojni brezžični polnilnik za iPhone in Apple Watch, ki uporablja novo tehnologijo MagSafe.

Fotografija & Video

Izboljšane kamere na področju senzorja in stabilizacije

Kar zadeva kamere, jih naprave Pro vsebujejo po tri, od katerih ima ena optično povečavo 65 mm oziroma 2,5-kratno povečavo. Glavna kamera ima 12 MP (26 mm) in je optično stabilizirana z novo tehnologijo, tukaj pa je še seveda obvezna ultraširokokotna kamera z 12 MP. Pro modeli bodo imeli možnost shranjevanja fotografij v formatu RAW, kar pomeni veliko več možnosti za foto navdušence. Slednje sicer v Android svetu poznamo že nekaj časa. Še en element, ki ga imamo v Androidu že zdavnaj, je snemanje videoposnetkov HDR. Verjamemo, da je Apple to funkcionalnost dvignil na dosti višjo raven, saj je pri snemanju videa ta pametni telefon daleč pred vsemi že nekaj časa.

5G

5G – glavna značilnost celotne generacije iPhone 12

Tim Cook je v uvodnih besedah ​​poudaril, da je to popolnoma novo obdobje za iPhone, ker prinaša podporo tehnologiji 5G. Med predstavitvijo je bil poudarek na podpori milimetrskemu valu, ki bo koristila uporabnikom v ZDA, ki uporabljajo omrežje Verizon. Po navedbah predstavnikov podjetja Verizon je milimetrski val zajel stadione, letališča in podobne kraje, kjer se hkrati zbere veliko število ljudi. Prednosti tega bomo seveda začutili šele, ko bo sezona COVID-19 končana. Tu je pomembno opozoriti, da se novi iPhone 5G uporablja “pametno”, torej na način, da je naprava povezana v omrežje 4G, medtem ko preklapljamo na 5G le, kadar je hitrost res potrebna. Ta način delovanja bi moral prispevati k največjemu prihranku baterije.

Natančno si poglejmo novo družino iPhone 12

Po pričakovanjih je Apple predstavil štiri nove telefone. iPhone 12, iPhone 12 Mini, iPhone 12 Pro in iPhone 12 Pro Max

iPhone 12

IPhone 12 je v aluminijastem ohišju in prinaša identičen 6,1-palčni zaslon kot predhodnik, a je po navedbah Appla naprava za 11 odstotkov tanjša. Zaslon je izražen v tehnologiji OLED s kontrastom 2.000.000:1 in ločljivost je povečana. Zanimivo je, da je bila osvetlitev zaslona povečana na 1.200 nits. Zaščita zaslona se je razvila. Apple je namreč v sodelovanju s Corningom razvil t.i. keramični ščit, ki predstavlja občutno boljšo zaščito v primerjavi s klasičnimi zaščitnimi stekli Gorilla Glass. Kako se bo to izkazalo v praksi, bomo še videli.
Kot je bilo pričakovati, nas pod pokrovom čaka novi procesor A14 Bionic, ki temelji na 5-nanometrskem postopku in vsebuje 11,8 milijona tranzistorjev. V bistvu vsebuje šest jeder in bi moral biti do 50 odstotkov hitrejši od predhodnika, hkrati pa tudi precej varčnejši! Izboljšana je bila tudi komponenta umetne inteligence z možnimi 11 bilijoni procesov na sekundo. Izboljšan je tudi GPU, ki ponuja tudi do 50 odstotkov večjo hitrost, kar se naj bi se najbolj čutilo pri zahtevnih igrah. Reža za polnjenje, ki se povezuje z računalnikom, je žal še vedno ostala v standardu Lightning.

IPhone 12 vsebuje dve kameri. Ena je klasična z 12 MP (26 mm) in je optično stabilizirana, druga pa je ultraširokokotna z 12 MP.

iPhone 12 Mini

IPhone 12 Mini 5G ima 5,4-palčni zaslon. Razen dimenzij, je v notranjosti vse enako kot pri večjem bratu. Tako kot iPhone 12 5G je tudi Mini po standardu IP68 odporen na vodo in prah, ima zaslon Super Retina XDR in enake kamere. Cene za iPhone 12 Mini se začnejo pri 699 ameriških dolarjih.

iPhone 12 Pro in Pro Max

Seveda so bile prikazane tudi bolj močne različice, iPhone 12 Pro in iPhone 12 Pro Max. Za razliko od standardnega modela, ki uporablja aluminij, ima Pro jekleno oblogo in keramično zaščitno plast v črni, beli, modri in zlati barvi. Zaslon modela 12 Pro je povečan na 5,8 palca, iPhone 12 Pro Max pa na 6,7 ​​palca, čeprav so same naprave zaradi nekoliko zmanjšanih robov okoli zaslona fizično ostale v skoraj enakih dimenzijah kot lanski modeli.

Zasloni Super Retina XDR imajo deklarirano največjo svetlost kar 1.200 nitov in ločljivost 458 slikovnih pik na palec. Ni treba posebej poudarjati, da je žalostno, da Apple ni uvedel hitrejše hitrosti osveževanja zaslona, ​​recimo 120 Hz, kar prinaša veliko bolj udobno delovanje in prikaz slik, in da ga imajo konkurenti v Androidu že mesece povsem rutinsko in po polovični ceni (in tukaj so vse pogostejši zasloni s hitrostjo osveževanja 144 Hz). A vseeno smo konzervativnost pričakovali. Applu se tu ne mudi in mogoče je prav tako.

Jasno je, da se Pro naprave napajajo preko identičnega sistemskega čipa A14 Bionic. 12 Pro ima trojno kamero, vključno s kamero telefoto s 4-kratno optično povečavo, medtem ko ima 12 Pro Max 5-kratno povečavo. Širokokotna kamera ima za 47 odstotkov večji senzor kot predhodnik. Naprave lahko snemajo v formatu Apple Pro Raw in menda dosežejo 87 odstotkov boljše delovanje pri šibki svetlobi. Veliko pozornosti je bilo namenjene funkciji Deep Fusion.

Kar zadeva video, so bile uvedene številne izboljšave, na primer snemanje v Dolby Vision HDR in 10-bitni HDR standard, kar je prvi telefon s to zmogljivostjo. Pro modeli imajo optične bralnike LiDAR (naprava, ki je ključnega pomena za avtonomna vozila), ki bo pomagala zajeti nočne fotografije, igre in aplikacije, ki se zanašajo na povečano resničnost in podobno.

Cena ostaja enaka lanski: iPhone 12 Pro bo stal od 999 ameriških dolarjev naprej, IPhone 12 Pro Max pa bo stal od 1.099 ameriških dolarjev naprej.

IPhone 12 in iPhone 12 Pro bosta na voljo ta petek za prednaročila, v prodajo pa bosta prišla 23. oktobra, iPhone 12 Mini in 12 Pro Max pa nekoliko kasneje, 13. novembra.

HomePod mini

Pred novim iPhonom je bila prvič predstavljena manjša različica Applovega domačega pametnega zvočnika HomePod mini, ki je miniaturizirana in bolj zaokrožena različica že znanega HomePoda. Zvočnik lahko brezžično predvaja glasbo, podcaste, radio in številne druge storitve, seveda pa deluje s pomočjo navidezne asistentke Siri, ki prepozna glasove vseh članov gospodinjstva in temu primerno odgovori na vprašanja. Vse funkcije pametnega doma, kot so razsvetljava, ogrevanje in drugo, je mogoče nadzirati tudi prek zvočnikov.

Gospodinjstvo, ki ima več HomePodov, jih lahko uporablja kot nekakšen domofon za medsebojno komunikacijo, ki vključuje komunikacijo prek iPhona, iPada, CarPlay-a … Na voljo bo v beli in črni barvi in bo stala 99 ameriških dolarjev. Prodaja se začne od 16. novembra.

Dodatne Informacije

apple.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Samsung Galaxy A72 – največji član družine Galaxy A