fbpx

To je Baby Mercedes-Benz G-Class: bo Mercedes kmalu lansiral Baby G-Class?

Baby G-Class
Foto: Mercedes

Baby G-Class? Legendarni razred G je Mercedesov najbolj vzdržljiv model od leta 1979 in ne bo kmalu odšel nikamor. Poročilo nemškega poslovnega časopisa Handelsblatt nakazuje, da proizvajalec avtomobilov s trikrako zvezdo dela na manjšem razredu G, ki bi lahko prišel na trg že leta 2026. Za razliko od ikoničnega dvojnika G-Wagon manjša različica ne bo mehansko povezana na večjo različico. Namesto tega naj bi temeljil na Mercedesovi novi arhitekturi MMA, ki bo debitirala leta 2024.

Bomo dobili novega člana modelne palete Mercedes-Benz – Baby G-Class. Mercedes je že od nekdaj znan po izdelavi luksuznih avtomobilov, ki ponujajo edinstveno izkušnjo vožnje. Razred G, znan tudi kot G-Wagon, je bil vrhunec Mercedesove ponudbe od njegove ustanovitve leta 1979. Njegova vzdržljivost, robustnost in klasična oblika so ga naredili za ikono, ki jo obožujejo tako avtomobilski navdušenci kot zvezdniki.

Kultni razred G bo kmalu dobil novega družinskega člana, manjšo različico, ki bo predvidoma predstavljena leta 2026. Po poročanju Handelsblatta je izvršni direktor Mercedesa Ola Källenius gonilna sila projekta. Za razliko od večje različice se malček razreda G ne bo imenoval GLG in ne bo mehansko povezan z G-Wagonom. Namesto tega bo temeljil na novi arhitekturi MMA, ki bo predstavljena leta 2024, na enakih podlagah, ki se uporabljajo za naslednjo generacijo CLA, CLA Shooting Brake, GLA in GLB.

Manjši razred G bo unibody križanec, podoben razmerju med Ford Bronco in Bronco Sport. To pomeni, da se ne bo ujemal s terenskimi zmogljivostmi ikoničnega G-Wagona, bo pa ponudil bolj prefinjeno in udobno vozno izkušnjo. Pričakuje se, da bo imel manjši G-razred nižjo višino vožnje, manjšo oddaljenost od tal ter slabše vstopne in odhodne kote kot njegov večji primerek.

Pričakuje se, da bo novi razred G opremljen z motorji z notranjim zgorevanjem in električnimi pogoni, pravi Christoph Starzynski, podpredsednik razvoja pri Mercedes-Benzu za električni pogon. Arhitektura MMA je zasnovana tako, da podpira 800 V za hitro polnjenje, boljše baterije in novo programsko opremo MB.OS za avtomobile, ki bodo dolgi vsaj 4,5 metra (177 palcev). Ta vozila bodo del Mercedesovega “Entry Luxury” razreda in bodo uporabila izkušnje, pridobljene na področju aerodinamike med razvojem koncepta Vision EQXX.

Čeprav je arhitektura MMA zasnovana najprej za EV, ni izključno za električne pogonske sklope. To pomeni, da bo imel manjši G-razred tako pogone ICE kot EV. Vendar je Starzynski omenil, da bodo na strani ICE sprejeti kompromisi.

Manjši razred G bo škatlast kot pravi G in naj bi bil dolg vsaj 4,5 metra (177 palcev). Ne bo se ujemal s terenskimi zmogljivostmi ikoničnega G-Wagona, bo pa ponudil bolj udobno in prefinjeno vozno izkušnjo. Arhitektura MMA je zasnovana tako, da podpira motorje z notranjim izgorevanjem in električne pogonske sklope, kar pomeni, da bo manjši razred G na voljo tako v različicah ICE kot EV.

Čeprav manjši razred G ne bo tako robusten in terensko sposoben kot kultni G-Wagon, bo še vedno edinstven dodatek Mercedesovi ponudbi. Manjši razred G bo verjetno privlačen za kupce, ki si želijo luksuznega športnega terenca s klasično zasnovo, ki je kos lahkim brezpotjem, a ponuja bolj udobno in prefinjeno vozno izkušnjo.

Dodatne Informacije

mercedes-benz.com

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.