fbpx

To je najbolj edinstveno božično drevo v Evropi z ganljivim sporočilom

Ker se najbolj pričakovani prazniki v letu bližajo, uradno "odprtje" sezone običajno zaznamujejo s prižiganjem božičnih lučk in drevesc. Lani je božično drevo v Vilni dobilo naziv najlepšega božičnega drevesa v Evropi, tokrat pa bo njihovo božično drevo odraz leta za nami in najverjetneje najbolj edinstveno v Evropi.

V glavnem mestu Litve so si letos božične sejme in božično drevo zamislili nekoliko drugače. Mesto je namreč pripravilo alternativne in digitalne načine za nadaljevanje božičnih praznovanj, ki bodo zagotovila varnost meščanov. Namesto da bi v to čarobno božično mestece privabljali množice, so letos zasnovali varno občudovanje na daljavo. Tako na primer lepo urejeni predeli mesta vabijo k sproščenemu sprehodu, hkrati pa ohranjajo družbeno distanco. Klasične božične sejme bodo letos nadomestili virtualni božični e-sejmi, na katerih bodo ljudje še vedno imeli priložnost kupiti originalna darila in izdelke, ki bi jih sicer prodajali okoli božičnega drevesa.

Praznična Vilna (Foto: Go Vilnus)

In kakšno je božično drevo v Vilni? Medtem ko je zunanjost božičnega drevesa moderna, notranjost razkriva tradicionalno drevo, ki nam zagotavlja, da kljub spremembam, ki jih prinaša epidemija, božični duh ostaja enak!

Vizualno je božično drevo videti kot kakšna nadrealistična slika – moderno 24 metrov visoko kompozicijo obkroža 6000 vej, okrašenih s skoraj 4 kilometri lučk, ki spreminjajo barvo, 800 srebrnimi okraski in 150 kvadratnimi metri svetlečih ogledal. Znotraj konstrukcije je prijetno, domače in intimno ž živim božičnim drevescem, okrašenim z borovimi storži in lučkami. Da bi bile okolju prijazne, se lučke napajajo z električno energijo, ki nastane s predelavo starih kavnih usedlin.

Dodatne Informacije

govilnius.lt

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!