fbpx

To je Volkswagen ID.3, prvi električni ljudski avtomobil!

Volkswagen je avtomobilsko industrijo pred mnogimi desetletji dobesedno spremenil z lansiranjem originalnega hrošča, uradno predstavljenega davnega leta 1938. In zdi se, da je prav ID.3 tisti avtomobil, ki bo za nemško podjetje podobno pomemben. Gre namreč za prvo serijsko in v celoti električno vozilo za množično, “ljudsko proizvodnjo“ Volkswagna. Na nek način je ID.3 “pravnuk” originalnega hrošča, torej avto, ki bo spremenil pogled na električne avtomobile ter začel novo obdobje okolju prijazne mobilnosti za znamko Volkswagen.

Volkswagen ID.3 (VW ID.3) je prvi od številnih električnih avtomobilov, ki jih namerava proizvesti Volkswagen na t.i. platformi MEV. Prihaja v obliki tradicionalne petvratne kombilimuzine z avtonomnim dosegom baterije do 550 kilometrov. Proizvodnja prvega resnično električnega Volkswagna ID.3 se bo začela letos novembra, najprej pa ga bo dobilo 30.000 kupcev, ki je avtomobil že prednaročilo. To je številka, ki je presenetila tudi mnoge poznavalce, saj kupci resnično niso vedeli kaj kupujejo.

To je prvi električni ljudski avtomobil. Vstopna cena pod 30.000 evri brez subvencije pa "ljudska".
To je prvi električni ljudski avtomobil. Vstopna cena pod 30.000 evri brez subvencije pa “ljudska”.

Ker gre za arhitekturno popolnoma električni avtomobil to pomeni, da je kljub svojim dimenzijam presenetljivo prostoren. Inženirji so namreč s pomočjo platforme skrili večino stvari v samo podvozje vozila in na ta način pridobili izjemno prostorno notranjost. Elektromotor je nameščen na zadnjo os, kjer mu družbo dela enostopenjski menjalnik. Ostale komponente, kot je kompresor klime, pa so integrirane v sprednji del. Pametna sodobna zasnova ter uporabljeni materiali omogočajo tudi zanimivo nizko skupno težo, in sicer 1719 kilogramov, kar je za električni avtomobil dobro.


Najpomembnejši je vsekakor doseg in s tem baterija električnega avtomobila. Kupci bodo lahko ob začetku proizvodnje modela ID.3 izbirali med tremi različnimi možnostmi baterije. Osnovni model bo imel baterijo z 45 kWh za doseg do 330 km z enim polnjenjem (po standardu WLTP). Temu sledita še baterija z oznako 58 kWh in avtonomnim dosegom 420 km ter baterija s 77 kWh, s katero naj bi ID.3 prevozil 550 kilometrov z enim polnjenjem. S hitrim polnilnikom s 100 kW (teh resnično ni veliko) pa bi si moral v 30 minutah “nabrati” dovolj energije za doseg približno 180 kilometrov.

Volkswagen je razkril tudi nekatere zanimive tehnične podatke. ID.3 ima zadnji pogon, ki na cesto spravlja 150 kW oziroma 204 konje. Zanimiv pa je tudi konstanten navor 310 Nm. Natančnih številk pospeškov Volkswagen ne razkriva, je pa razkril, da je končno hitrost omejil na 160 km/h. Ker bo ID.3 še vedno imel ljudski predznak, verjamemo, da številka pospeška ne bo šokantna, a za ljudstvo povsem zadostna in vsekakor boljša od primerljivih vozil z motorjem z notranjim izgorevanjem.

Galerija: Notranjost ID.3

ID.3 1ST: Launch Editon

Kot se spodobi je “premierna” različica založena z mnogimi dobrotami. Tako kupci dobijo serijsko satelitski sistem, ogrevane sedeže in volan, kar je primerljivo z linijo opreme Comfort line. Stopnjo opremljenosti lahko kupci v različici 1ST nadgradijo z različico Plus z 19-palčnimi platišči, parkirno kamero, radarskim tempomatom, boljšim oblazinjenjem, zatemnjenimi okni in matričnimi LED žarometi. Kot vrhunec opreme pa Volkswagen ponuja še različico 1ST Max, ki že navedenemu doda vrhunski audio sistem, panoramsko streho in platišča z 20 palci.

Za bodoče kupce je najpomembnejša prav cena avtomobila, ki bo za vstopno različico ostala pod 30.000 evri (cena še ni uradna) (podatek za Nemčijo). Če temu odštejemo še subvencijo za električna vozila, lahko hitro ugotovimo da je lahko prav ID.3 pravi naslednik klasičnega Golfa in, da se bo vstopna cena gibala okoli 23.000 evrov (cena še ni uradna).  S to ceno pa je vsekakor prvi ljudski električni avto in resna konkurenca Nissan LEAF.  Prve avtomobile bodo dobili vsi tisti, ki so prednaročili “premierno različico” in sicer v juniju 2020, “resno” dobavljivost pa lahko pričakujemo konec leta 2020.

Galerija: Volkswagen ID.3

Volkswagen ID.3: Video vtisi


Dodatne Informacije

Več informacij:
volkswagen.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!