fbpx

To se zgodi, če se tuširate večkrat na dan!

Foto: The Creative Exchange/Unsplash

Zjutraj najprej skočite pod tuš, potem še po športni vadbi ter si zvečer pred spanjem ponovno privoščite dolg in vroč tuš? Vse to lahko škodi vašemu zdravju in v nadaljevanju vam razkrijemo, zakaj.

Lasje

Sveže oprani lasje so videti odlično, vendar vam lahko prepogosto umivanje las naredi mastno lasišče. Vsakič, ko nanesete šampon, ta rahlo izsuši vaše lasišče, zaradi česar kot odziv proizvede več sebuma, izločka žlez lojnic. Če imate navado, da si umivate lase vsak dan, lasišče dobi sporočilo, da mora nenehno proizvajati več olja, da prepreči, da bi se koža na glavi preveč posušila. Zaradi tega se bodo lasje hitreje mastili. Prekomerno umivanje las povzroči, da vaše lasišče postane srbeče in razdraženo, sčasoma pa se lahko pojavi prhljaj, v nekaterih primerih pa celo izpadanje las.

Prekomerno umivanje las povzroči, da vaše lasišče postane srbeče in razdraženo.
Foto: Erick Larregui/ Unsplash

Koža

Geli za prhanje, mila in vroča voda odstranjujeta zdrave bakterije in olja s kože. Ta olja pomagajo vaši koži, da ostane dlje časa mladostna in sijoča, zato nekateri dermatologi celo priporočajo tuširanje 2-3 krat na teden, da preprečijo srbečo in preveč suho kožo.

Dolg in vroč tuš se zdi zdrav način, da ostanete čisti in preprečite nastanek škodljivih mikrobov. Toda izpostavljanje telesa umazaniji in bakterijam lahko krepi vaš imunski sistem in pomaga pri učinkovitejšem boju proti virusom. Prepogosto tuširanje kože moti mikrobe, zaradi česar ta lahko postane razdražena, razpokana in rdečkasta.

Intimni predeli

Vaši intimni predeli se čistijo z naravnim izcedkom v telesu. Uporaba parfumiranih mil in gelov za umivanje lahko vpliva na zdravo raven pH-vrednosti. Ta lahko povzroči bakterijsko neravnovesje, draženje. Da ohranite primerno kislost, je pomembno, kakšna sredstva uporabljate za nego. Strokovnjaki odsvetujejo klasične gele za prhanje in mila, saj pomagajo pri razvoju bakterijskih bolezni. Najbolj priporočljivo je umivanje s posebnim intimnim milom. Takšna mila vsebujejo snovi, ki vzdržujejo naravno kislost intimnih delov in tako varujejo pred različnimi vnetji, infekcijami in okužbami.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!