fbpx

To se zgodi z vašim telesom, če 7 dni ne jeste sladkorja!

6 pozitivnih sprememb, ki jih boste opazili

Foto: Envato
Zadnjič posodobljeno: :

Vsi se radi sladkamo, pa naj bo to s čokolado, tortami ali drugimi slaščicami. Vendar pa se moramo zavedati, da taka prehrana ne le privablja neželene kilograme, ampak na splošno škoduje našemu zdravju. Sledi 6 pozitivnih sprememb, ki jih boste začeli opažati že po tednu dni.

Sladka, nezdrava hrana našemu zdravju predstavlja sovražnika, ki se mu je najbolje povsem izogniti ali pa vsaj zmanjšati njegov vnos. Vendar pa to ne pomeni, da morate iz jedilnika odstraniti ves sladkor. Naravni sladkorji, ki jih najdemo v sadju, mleku in zelenjavi, vašemu zdravju ne bodo škodovali, seveda če z njimi ne pretiravate.

Industrijsko predelani in rafinirani sladkorji, ki se skrivajo predvsem v hitri hrani, sladkarijah in gaziranih pijačah, pa predstavljajo veliko nevarnost. Če jih izključite iz prehrane, lahko drastično izboljšate svoje zdravje, pozitivne učinke pa boste opazili že po enem tednu. Priporočamo, da želji po sladkem zadostite z naravnimi nadomestki, kot so med, stevia ali javorjev sirup.

Sledi 6 pozitivnih sprememb, ki jih boste opazili pri svojem telesu, če se za teden dni odpoveste sladkorju.

Foto: JerzyGorecki / Pixabay

1. Psihično se boste počutili bolje

Če obožujete okus sladkarij in hitre hrane, se spomnite, da kratek užitek ob jedi ni vreden slabih občutkov, ko od obroka vstanete. Številne raziskave kažejo na povezave med depresijo, anksioznostjo in mentalno utrujenostjo ter nezdravim načinom življenja, katerega velik del je prehrana. Če jo spremenite, se boste počutili lahkotnejše in svet boste videli v lepši luči.
Če uživate veliko predelane hrane, sokov, gaziranih pijač in sladkarij, boste v prvih dneh morda čutili hrepenenje po sladkem in tesnobo, vendar pa si zapomnite, da so ti simptomi kratkotrajni in da se boste, ko minejo, počutili bolje kot kadarkoli prej.

2. Vaša koža bo zdrava, lepša in mehkejša

Veliko strokovnjakov opozarja na povezavo med nastankom aken, mastno kožo in nezdravim načinom prehranjevanja. Seveda so vzroki za mozolje lahko različni: od hormonskih do genetskih ter celo stresa, vendar pa večina ljudi poroča, da se jim je koža izboljšala, ko so iz prehrane izločili nepotrebne sladkorje in maščobe.

Zdrava prehrana pripomore k lepi, gladki koži Foto: Ron Lach / Pexels

3. Vaša telesna teža se bo začela stabilizirati

Odvisnost od sladkorja je resnična. Več kot ga zaužijete, bolj si ga boste želeli, še posebej, če uživate veliko predelanih sladkorjev. Vendar pa si zapomnite: ne glede, kako močna je vaša potreba po taki prehrani, vaše telo čuti nasprotno. Tak način življenja namreč pomeni, da se bo moralo boriti s prekomernimi kalorijami, kar velikokrat vodi v povišano telesno težo.
Če se nezdravi prehrani izogibate, se bo vaša teža počasi začela stabilizirati. Rezultatov morda ne boste opazili takoj, vendar pa ni dvoma, da boste z vztrajnostjo prišli do želenih rezultatov.

4. Nehali si boste želeti sladkorja

Morda ne verjamete, da bi vaša potreba po sladkem lahko izginila, pa vendar se bo zgodilo prav to. Predlagamo, da prvi teden izkoristite za odkrivanje najokusnejših zdravih jedi in tako zamotite svoje brbončice, hkrati pa pridobite motivacijo, da bi s tako prehrano nadaljevali.
In če vam uspe, v kar sploh ne dvomimo, boste že po mesecu ali dveh opazili, da hrepenenja po sladkarijah sploh ne čutite več, vaša najljubša čokolada pa se vam kar naenkrat zdi presladka. Namesto tega boste najbolj uživali v sadnih okusih in jedeh, polnih naravnih sladkorjev in vitaminov.

Prvi teden izkoristite za odkrivanje okusnih zdravih jedi Foto: Nathan Cowley / Pexels

5. Izboljšali boste svojo prebavo

Naš prebavni sistem najlažje predela hrano z veliko vlakninami, najteje pa takoimenovano težko hrano, pod katero spadajo tudi jedi, napolnjene s sladkorji. Če jih iz jedilnika odstranite, vam bo vaše telo hvaležno, kar boste pri prebavi občutili zelo hitro. Ne bo se vam namreč več treba spopadati z občutki napihnjenosti, težavam z zaprtostjo in bolečinami v želodcu.

6. Imeli boste več energije

Ko smo utrujeni, pogosto uživamo sladkarije ali pa posežemo po energijskih pijačah, ki vsebujejo velike količine sladkorja. Ironija je v tem, da svoje telo s tem dejansko prikrajšamo za potrebno količino energije. Da, morda se v tistem trenutku počutimo polne zagona, vendar pa ta občutek zelo hitro mine. Prekomerne količine predelanih sladkorjev namreč našemu telesu preprečijo, da bi vzdrževalo energijo na najvišji ravni, veliki dvigi in padci sladkorja v krvi pa škodujejo našemu zdravju.

Zdrava prehrana vas bo napolnila z energijo Foto: Blue Bird / Pexels

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!