fbpx

To so najboljši in najslabši čevlji za tvoje zdravje (glede na raziskavo)

Čevlji so nepogrešljiv del videza. Vendar pa bi glede evolucijske biologe in zdravnike ljudje bili bolj zdravi, če bi hodili bosi. Čevlji, še posebno neprimerni, lahko negativno vplivajo na našo držo in s tem na hrbtenico. Ker pa si razen na morju ne moremo privoščiti, da bi po svetu skakljali brez obutve, lahko vsaj prilagodimo obutev, da je optimalna za naše zdravje. Spodaj si oglej, kateri so najboljši in najslabši čevlji za tvoje zdravje glede na raziskavo.

Glede na raziskavo vam predstavljamo, kateri so najboljši in najslabši čevlji za tvoje zdravje. Odgovor na žalost marsikaterim ženskam ne bo všeč. Prav ste uganili – najslabši čevlji za zdravje so brezkompromisno visoke pete. Pogosta nošenje visokih pet popolnoma spremeni strukturo mišic na podplatu, poleg tega pa negativno vpliva na gleženjski sklep ter ga v skrajnem primeru popolnoma degenerira. Če visoke pete nosite le ob posebnih priložnostih, vam ni treba skrbeti zaradi zdravstvenih težav. Če pa so visoke pete na vašem seznamu oblačil čisto vsak dan, pa premislite, ali je res vredno.

Visoke pete so zdravju daleč najbolj škodljive
Visoke pete so zdravju daleč najbolj škodljive

Kaj pa najbolj zdravi čevlji? Tudi tu so si raziskovalci enotni – najboljše čevlje imate obute, ko hodite bosi. Za našo držo in stopala je daleč najboljše, če se sprehajamo bosi. Ker pa kulturni kontekst (pa tudi onesnažena tla, pozimi pa nizke temperature) tega ne dovoljuje, so najboljši čevlji za tvoje zdravje takšni, ki v posnemajo ortopedsko obliko, ob enem pa so zračni in predvsem čim bolj lahki.

PREBERITE ŠE: Kaj bi morala po tuširanju uporabiti namesto losjona za telo po mnenju dermatologov?

Navadni tekaški čevlji so dober približek zdravih čevljev
Navadni tekaški čevlji so dober približek zdravih čevljev.

Dodatne Informacije

Več informacij:
barefootrunning.fas.harvard.edu

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.