fbpx

To so živila, ki vas pomirjajo in blažijo stres!

Foto: evanto

Ste pod stresom? Iščete zavetje v hrani? Vas le ona potolaži? Slasten košček ali cela tablica čokolade. Sladoled? Vas zanima, katera živila vam olajšajo stresne trenutke? Berite naprej.

Se lahko zgodi vsakemu izmed nas, da si pozabimo nastaviti alarm in zjutraj zaspimo. Ko dežuje, mi pa pozabimo dežnik. Imamo vtis, da vse deluje proti nam, tedaj smo absolutno pod stresom.

Če nimamo možnosti izklopiti telefona in prespati dan, lahko zaužijemo vsaj hrano, ki nam bo pomagala pri lajšanju stresa. Hrana nas lahko tolaži in sprosti! Ob njej se upočasnimo in umirimo.

Predstavljamo vam seznam živil, ki bodo telesu pomagala pri obvladovanju stresa.

Kokice

Kokice so živilo, bogato z ogljikovimi hidrati z nizkim glikemičnim indeksom. Pomagale nam bodo dvigniti raven serotonina in s tem tudi razpoloženje. Hkrati pa bo njihov zvok v ustih med uživanjem pomagal razbremeniti napetost mišic na obrazu in čeljusti. Vendar bodite previdni, če dodate sol, olje, maslo ali katero koli drugo začimbo, se njihova sposobnost lajšanja stresa izgubi.

Marsikdo ne bo verjel, ampak kokice pomirjajo! Foto: Georgia Vagim / Unsplash

Orehi

So polni hranil, vključno z zdravimi maščobnimi kislinami in vitaminom B. Vitamin B je bistven del zdrave prehrane in lahko pomaga tudi pri zmanjševanju stresa. Mandlji, pistacije in orehi vplivajo na znižanje krvnega tlaka, dokazano pa je, da zlasti pistacije pomagajo znebiti napetosti, ki jo čutite. Magnezij, ki ga vsebujejo, vam omogoča, da se bolje spopadete s tesnobo.

Temna čokolada

Raziskava iz leta 2016, ki so jih znanstveniki opravili s študenti, ki so pod stresom, so dokazali, da je 40 gramov temne čokolade znatno zmanjšalo stres. Čokolada ima visoko vsebnost triptofana, ki telo pretvori v nevrotransmiterje, ki izboljšajo razpoloženje, na primer serotonin v možganih. Je tudi dober vir magnezija, ki vpliva na simptome depresije. Pri izbiri temne čokolade vzemite tisto, ki vsebuje najmanj 70% kakava v prahu. Ne pretiravajte, dovolj vam je 1 do 3 grame.

Zdravo in pomirjajoče. Idealna kombinacija. Foto: Krisztina Papp / Pexels

Losos

Ribe, kot so skuša, sled ali losos, so neverjetno bogate z maščobami omega 3 in vitaminom D. Vse to so hranila, ki dokazano pomagajo zmanjšati raven stresa in izboljšati razpoloženje. Pravzaprav je nizek vnos omega 3 neposredno povezan z anksioznostjo in depresijo, zato omega 3 poleg tega, da je bistvenega pomena za zdravje, telesu pomaga pri obvladovanju stresa.

Pomaranče

Hormon, ki povzroča stres, se imenuje kortizol, njegov največji sovražnik pa je vitamin C. Poleg tega ljudje z visoko vsebnostjo vitamina C hitreje okrevajo po stresnih situacijah. Če vzamete približno 1000 mg tega vitamina, zmanjšate raven kortizola, ki je bolj znan kot stresni hormon. Poleg tega, da vitamin C telesu pomaga pri obvladovanju, vam že samo lupljenje pomaranče pomaga zmanjšati stres.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!