fbpx

Toliko denarja se vsak dan nabere v najbolj znanih fontanah na svetu!

Kaj se zgodi s kovanci, ki jih za srečo vržemo v fontane?

Foto: envato

Vsi po tihem verjamemo, da nam bo met kovanca v fontano prinesel srečo in nam izpolnil željo. Pa veste, kaj se zgodi z vsemi temi kovanci, ki pristanejo v fontanah?

Zakaj mečemo kovance v fontane?

Tradicija metanja kovancev v fontano je tako stara, kot so stari kovanci in fontane. Veste, od kod izvira ta obred? Pitna voda je od nekdaj veljala za pravi blagoslov in tako so v znak spoštovanja do pitne vode v antičnih časih začeli gradili fontane in darovali bogovom v zahvalo za ta dar. Pozneje so metali kovance v fontano ob izrekanju molitev, nekakšnih predhodnic današnjih želja. V fontani v Northumberlandu v Angliji, kjer so se obiskovalci poklanjali keltski boginji, so tako raziskovalci našli kar 16.000 kovancev iz različnih obdobij rimskega imperija.

Verjamemo, da nam bo met kovanca v fontano uresničil željo (FOTO: Shutterstock)
Verjamemo, da nam bo met kovanca v fontano uresničil željo. (FOTO: Shutterstock)

Kaj se zgodi s kovanci, ki pristanejo v fontanah?

Danes je ena izmed najbolj priljubljenih fontan na svetu, v katero romajo kovanci, fontana Trevi v Rimu, v katero so nekoč metali kovance vojščaki. Verjeli so, da si bodo s tem zagotovili dobro zdravje, pozneje tudi, da jih bo ta gesta pripeljala nazaj v Rim. Današnja tradicija metanja kovancev v to čudovito fontano se je izoblikovala zaradi filma Three Coins in the Fountain iz leta 1954, v katerem je met dveh kovancev v fontano pomenil, da se boš zaljubil v Rimljana ali Rimljanko, met treh pa, da se boš z Rimljanko ali Rimljanom tudi poročil.

Prizor iz filma Three Coins in the Fountain
Prizor iz filma Three Coins in the Fountain

Od takrat naprej se tja zgrinjajo turisti, ki v met kovanca v fontano Trevi polagajo svoje upe. Ocenjujejo, da turisti v to fontano zmečejo tudi do 3000 evrov dnevno. Letno se tako v vodi nabere slab milijon evrov in Karitas vsak dan porabi eno uro, da izbeza ven vse kovance. In kaj naredijo s tem denarjem?

Fontana Trevi v Rimu (Foto: Shutterstock)
Fontana Trevi v Rimu (Foto: Shutterstock)

Razdelijo jih med pomoči potrebne. Leta 2008 so s tem denarjem celo odprli trgovino s cenejšimi živili. Kako pa je z drugimi priljubljenimi fontanami po svetu? V fontani v trgovinskem centru Mall of America v Minnesoti se vsak mesec nabere 1900 evrov. Denar gre v dobrodelne namene in neprofitnim organizacijam. Vse fontane verige kavarn 24 Rainforest Cafes letno naberejo okrog 11.300 evrov, denar pa podarijo okoljevarstvenim organizacijam. Fontane v zabaviščnih parkih Disney World zberejo letno okrog 17.000 evrov, ves denar namenijo otrokom v rejništvu. Kot zanimivost povejmo še, da je spominska točka 9/11 Memorial v New Yorku, ki stoji na mestu, kjer sta nekoč stala dvojčka,  v enem letu zbrala 2800 evrov, čeprav je bilo vanjo prepovedano metati kovance. Kaj so naredili s kovanci, ni znano.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.