fbpx

Top 10: najboljša mesta za življenje 2016

Najboljša mesta za življenje 2016

Katera so najboljša mesta za življenje 2016? Revija The Economist je razkrila svež seznam mest, kjer je življenje na svetu najboljše. Lestvico 140 mest je pripravil njen raziskovalni in analitični oddelek, med njimi pa žal ni slovenskih, zato pa je v samem vrhu mesto, ki je od Slovenije le streljaj proč. Na samem vrhu sicer ni prišlo do sprememb. Naziv najboljšega mesta za življenje na svetu je šel namreč že šestič zapored v roke avstralskega mesta.

In najboljše mesto za življenje 2016 je … Melbourne! Ta se je že šestič zapored okitil z nazivom najboljšega mesta za življenje na svetu. Lestvico, ki razkriva najboljša mesta za življenje 2016, so sestavili pri reviji The Economist (pri sestavljanju lestvice so upoštevali 30 različnih dejavnikov, kot so osebna varnost, zdravstvo, kultura, izobrazba, infrastruktura, okolje …).

Kanadski Vancouver ponuja visoko kvaliteto življenja.
Kanadski Vancouver ponuja visoko kakovost življenja.

V raziskavo je bilo vključenih 140 mest, med njimi pa ni bilo slovenskih. Če je bilo prvo mesto znova oddano Avstraliji, pa se je na drugem prav tako spet znašla prestolnica Avstrije, Dunaj, ki je bil na tem mestu tudi lani, leta 2014, pa tudi že prej. Tretje mesto je pripadlo kanadskemu mestu Vancouver, ki je prav tako abonirano na to pozicijo. Ob tem velja dodati, da se  kar šest od prvih sedmih mest nahaja v Avstraliji in Kanadi, poleg Avstrije pa eno mesto v prvi deseterici prispevata še Finska in Nemčija. V top 10 ni več Sydneyja, ki je zaradi terorističnih groženj s sedmega zdrsnil na 11. mesto.

PREBERITE ŠE: Resnični obraz turističnih znamenitosti – realnost proti podobi iz katalogov

V Damasku je kvaliteta življenja najslabša.
V Damasku je kakovost življenja najslabša.

S seznama gre razbrati, da najboljša mesta za življenje ostajajo srednje velika mesta z relativno majhno gostoto prebivalstva, ki se nahajajo v premožnejših državah. V teh mestih infrastruktura ni preobremenjena, mesta omogočajo veliko rekreacijskih aktivnosti, prav tako ni visoke stopnje kriminala. Številna uspešna mesta, kot so New York, Pariz ali London, prav zaradi tega ne morejo poseči više. Na samem repu lestvice najdemo sirski Damask, ki mu sledijo Tripolis v Libiji, Lagos v Nigeriji, Dako v Bangladešu in Port Moresby v Papui Novi Gvineji. V teh mestih je življenje najslabše.

Top 10 – najboljša mesta za življenje 2016:

Dodatne Informacije

Več informacij:
economist.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!