fbpx

Toronto: vaša iztočnica za odkrivanje veličastne Kanade

Foto: envato

Toronto je največje kanadsko mesto, obenem pa tudi najbolj raznoliko. Je dom kopice turističnih atrakcij, vse od muzejev do galerij in svetovno znanega CN Towerja. Nudi tudi čudovito izhodišče za odkrivanje okoliških znamenitosti, vključno s slovitimi Niagarskimi slapovi.

Toronto je ena izmed prestolnic multikulture, kar ga naredi še bolj raznolikega, živopisanega in zanimivega. Na vsakem koraku lahko okusite tuje kuhinje in spoznavate tuje kulture, ki se spajajo s kanadsko. To je mogoče odkrivati v muzejih in galerijah, pa tudi v hokejskih dvoranah in parkih. V Torontu vam zagotovo ne bo dolgčas. Od živahnega zabaviščnega predela, z muzikali in visoko kulinariko, do zgodovinskega predela, s neverjetno restavriranimi stavbami. Mestno jedro je enostavno za raziskovanje, saj je zaradi zgoščenosti glavnih znamenitosti, te mogoče odkrivati kar peš. Pozimi se zaradi hladnih temperatur zadržujte v notranjih prostorih, torej raznovrstnih kulturnih ustanovah in trgovskih centrih, poleti pa odkrivajte parke in plaže.

Kdaj v Toronto?

Najbolj primeren čas za obisk Toronta je med aprilom in majem ter med septembrom in oktobrom. V poletnih mesecih ulice preplavijo turisti, skupaj z naraščajočimi temperaturami pa narastejo tudi cene.

Foto: Unsplash/Alora Griffiths

Toronto: Zznamenitosti, ki si jih je vredno ogledati

Ob pogledu na fotografije Toronta vam bo kaj hitro postalo jasno, katera je glavna znamenitost. Ikonični CN Tower je visok kar 533 metrov in ga je enostavno nemogoče zgrešiti, saj je viden z vseh koncev mesta. Lahko ga le opazujete na daleč ali pa se povzpnete vse do vrha, od koder se odprejo čudoviti pogledi na mesto in jezero Ontario. Ob jasnih dnevih tudi vse Niagarskih slapov. CN Tower je nekoč veljal za najvišjo prostostoječo strukturo na svetu, danes pa je zaščitni znak Toronta.

Če bi raje ostali trdno na tleh, se podajte v Royal Ontario Museum, ki pokriva področja prirodoslovja, umetnosti in kulture z vsega sveta. Zanimiva je tudi kolekcija Art Gallery of Ontario, ki  velja za enega največjih muzejev v Severni Ameriki. V njem lahko občudujete več kot 95,000 umetniških del z vsega sveta. Nedaleč od CN Towerja je tudi Ripley’s Aquarium, ki je priljubljen predvsem med družinami. Najbolj impresiven del akvarija je velik podvodni tunel, kjer nad vašo glavo plavajo morski psi in ostala morska bitja.

Foto: Unsplash/Dan Newman

Ena najbolj nenavadnih stavb v Torontu je brez dvoma Casa Loma, graščina, ki izstopa iz celovite podobe mesta. Zgraditi jo je leta 1914 dal kanadski podjetnik Sir Henry Mill Pellatt, ki je bil eden prvih, ki so prepoznali potencial Niagarskih slapov. Ob zaključku gradnje pa je sloviti Kanadčan bankrotiral, zato ni okusil življenja v dvorcu s kar 98 sobami in muzejem.  Tudi Toronto Music Garden je nekoliko drugačna znamenitost mesta, ta mestni park ponuja čudovite poglede na CN Tower. Od kod parku ime? Krajinska arhitektka Julie Moir Messervy je park oblikovala v sodelovanju s čelistom Yo-Yo Majem, pri tem pa ju je navdihovala Suita No. 1 Johanna Sebastiana Bacha. Prava poezija za ušesa so koncerti, ki se v poletnih mesecih odvijajo v parku.

Toronto nudi veliko aktivnosti tudi za ljubitelje športa, predvsem hokeja. Ogledate si lahko Hall of Fame z legendarnimi hokejisti, na ogled pa je postavljen tudi Stanleyjev pokal. Če vam ostane še nekaj dni, se zapeljite do Niagarskih slapov, vožnja namreč traja le dobro uro.

Foto: Unsplash/Mwangi Gatheca

Kako raziskovati Toronto?

Najboljši način je podzemna železnica, sploh za daljše razdalje. Kot že napisano, pa so glavne znamenitosti locirane skupaj, zato si jih je mogoče ogledati kar peš. Odlična izbira je tudi kolo, ki je odličen način za raziskovanje otokov in Waterfronta. Za kolo boste na dan odšteli približno 30 evrov. Na voljo je tudi Bike Share Toronto, kjer si izposodite kolo, tridnevna vozovnica vas bo stala slabih 15 evrov. Pri tem velja omeniti, da morate kolo parkirati vsake pol ure, sicer vam zaračunajo dodatke.

Koliko stane letalska karta za Toronto?

Iz bližnjih Benetk lahko v Toronto poletite že za manj kot 300 evrov. Za letalsko vozovnico z družbama Air Canada in Air Transat boste v spomladanskih in poletnih mesecih odšteli tudi le 297 evrov. Letalske vozovnice glede na vaš termin počitnic lahko poiščete TUKAJ.

Foto: Unsplash/Tiago Louvize

Covid-19 omejitve v Kanadi

V Kanado je vstop dovoljen le polno cepljenim posameznikom, ti pa morajo pred vstopom opraviti PCR test. Necepljene obiskovalce čaka obvezna karantena. Vsi popotniki morajo pred prihodom izpolniti ArriveCAN obrazec s potovalnimi podatki, v prvih dveh tednih po prihodu pa morate zapisovati seznam ljudi, s katerimi ste bili v stiku. Vse aktualne informacije o Covid-19 omejitvah preverite TUKAJ.

Nastanitve v Torontu

Izbrali smo dve nastanitvi v mirnem okolišu, ki sta dobro izhodišče tako za raziskovanje mesta kot okolice.

Bright Bedroom- YYZ, Humber College

V sklopu univerze Humber se nahaja majhna sobica, ki jo turisti na ves glas hvalijo. Nahaja se na mirni lokaciji, nekaj kilometrov stran od mestnega jedra. Gostom je na voljo uporaba vrta, v namestitvi pa kuhinja, kopalnica, dnevni prostor in spalnica. Letališče Toronto Pearson International je oddaljeno le 6 km.

 

Stay Inn Hotel Toronto

V bližini letališča je tudi Stay Inn Toronto, ki nudi miren okoliš in okusno opremljene sobe. V se se lahko pohvalijo s televizorji s posebnimi programi za filme. V sklopu sob sta tudi hladilnik in pisalna miza. V Innu vam je ves čas na voljo ponudba kave in čaja, gostom pa so na voljo brezplačni mednarodni klici.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!