fbpx

Tovrstnih fotografij otroka nikar ne objavljajte na družbenih omrežjih!

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Obdobje družbenih omrežij, v katerem živimo, nam je prineslo marsikaj - dobrega in slabega. A medtem, ko se odrasli sami odločamo, katere zasebne vsebine bomo objavljali na spletu, najmlajši tega privilegija nimajo. Čeprav imajo starši morda dobre namene jih lahko objava nekaterih slik njihovih otrok ogrozi. Strokovnjaki namreč poudarjajo, da obstaja 6 vrst otroških fotografij, ki jih nikakor ne smete objaviti.

Pomembno je poudariti, da enkrat objavljene fotografije s spleta ne izginejo, torej tudi če jih izbrišete lahko do njih pridejo tehnološko izkušeni ljudje. Zaščita otrokovih pravic in njihova varnost bi morala biti vodilna misel, zato je dobro vedeti o kakšni objavi slik sploh govorimo.

Slike z imenskimi oznakami

Slike vašega otroka z imensko tablico so tista vrsta fotografije, ki lahko razkrije njihovo identiteto. Če vseeno želite objaviti takšno sliko, preverite, ali ste zameglili ime na oznaki in morebitne oznake na drugih otrocih , če so na fotografiji.

Fotografije z oznako vrtec, šola, športnega kluba

Takšne fotografije se morda zdijo neškodljive, a niso. Različne “plenilce” lahko pritegnejo tako, da jim dajo nekaj osnovnih podatkov o otroku, ki ga lahko spravijo v nevarnost, razkrijejo, kje je otrok oziroma kje ga lahko najdejo.

Vzgoja otrok v zgodnjih letih ima velik vpliv na njihovo vedenje, pa tudi na dojemanje sveta in komuniciranje z njim v odrasli dobi.
Foto: Ksenia Chernaya/Pexels

Slike z metapodatki in geografskimi oznakami

Če imate navado objavljati podrobnosti svojega družinskega življenja na družbenih omrežjih, je bolje, da platforme, ki jih uporabljate za objavljanje slik, ne razkrivajo metapodatkov vaših fotografij.

Metapodatki ali podatki EXIF ​​​​vsebujejo informacije o času in kraju, ko je bila slika posneta, in jih je mogoče uporabiti za iskanje vašega otroka. Prav tako lahko izklopite geografsko označevanje in metapodatke za vse svoje slike. Prav tako je dobro, da preverite nastavitve zasebnosti na svojih računih v družabnih omrežjih in poskrbite, da delite fotografije svojih otrok samo z ljudmi, ki jim zaupate. Odločitev o objavi fotografij naj bo izključno starševska, zato se vzdržite objav ljubkih bratrancev, nečakov ali drugih otrok iz vaše bližine – saj s tem morda kršite želje tistih, katerih vloga je, da jih ščitijo.

Fotografije, ki prikazujejo izbruhe jeze ali slabo vedenje

Naslednja vrsta fotografij, zaradi katerih se lahko vaš otrok počuti osramočenega in razočaranega, ko jih vidi na spletu, so slike, ki prikazujejo njihovo slabo vedenje ali druge trenutke šibkosti. Tudi če se razlog za stisko vašega otroka zdi dovolj smešen, da bi ga lahko povedali, ne pozabite, da je to lahko prava tragedija za vašega otroka v danem trenutku in se ne smete smejati njegovim občutkom.

Starši so ponosni na svoje otroke in bi se z njimi radi pohvalili pred svetom – a ob tem pozabljajo, kako jih lahko ogrožajo, postavljajo pod vprašaj njihovo varnost ali osramotijo, ko odrastejo.
Foto: Vlada Karpovich/Pexels

Slike, ki prikazujejo nepokritega otroka

Ko sliko enkrat naložimo na internet, nad njo nimamo več popolnega nadzora in ne vemo, kdo jo lahko vidi, kopira ali deli. Objavljanje slik otrokovega golega ali delno pokritega telesa lahko privabi spolne plenilce, prav tako pa lahko zaradi teh fotografij vašemu otrokom postane neprijetno, ko odraste in jih vidi objavljene na internetu.

Slike, ki prikazujejo druge otroke

Medtem ko poskušate zaščititi identiteto svojih otrok na spletu, ne pozabite na varnost drugih otrok. Ne objavljajte slik drugih otrok, če pa že, zameglite njihove obraze in vse druge podrobnosti, ki bi lahko razkrile njihovo identiteto

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!