fbpx

Triki notranjih oblikovalcev, kako optično povečati majhno dnevno sobo

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Opremljanje manjše dnevne sobe je lahko pogosto vir frustracij. Če niste eden izmed srečnežev, ki imajo na voljo velik prostor, je pogosto zelo težko vse organizirati, ne da bi prostor izgledal prenatrpan. Na srečo ta problem notranjim oblikovalcem ni tuj in imajo pri opremljanju manjših prostorov vrhunske nasvete, ki jih morajo upoštevati in te vam razkrivamo v prispevku.

Uporaba svetlejših barv

Pravilo, od katerega morate upoštevati je, da stene ne smejo biti v temnejših, težjih barvah. Prav uporaba belih, bež in na splošno svetlejših odtenkov bo prostor vizualno odprlo in mu navidezno dala nekaj več kvadratov. Temnejše barve so tiste, ki vizualno zmanjšajo in oblikovalci se strinjajo, da jih je treba pustiti za večje prostore v hiši.

Osvetlitev, ki pritegne pozornost

Ko gre za razsvetljavo je to lahko veliko več kot le nekaj talnih svetil, ki jih imate v sobi. Pravilna izbira osvetlitve in njena umestitev v prostor lahko tudi vizualno poveča prostor. Za spremembo vzdušja v prostoru je dovolj, da osvetlitev postavite tako, da osvetljuje nekatere elemente, ki jih želite poudariti . Če imate na primer fotelj v nevtralnih barvah, bo talna svetilka, ki jo boste postavili zraven, poudarila tisti kotiček in ga vizualno ločila od ostalega prostora. S tem dosežete globino, a tudi navidezno spremenite velikost prostora.

Rastline prinesejo svežino

Čeprav se pri opremljanju prostora morda zdi, da je manj več, je vedno dobro vključiti rastline, ne glede na to, koliko prostora zavzamejo. Prav raznolikost tekstur v prostoru mu daje določeno širino in rastline so kot nalašč za to. Najboljša lega za malo zelenja je zagotovo blizu vira naravne svetlobe ali oken. Tam je zaželeno namestiti nekaj rastlin različnih velikosti, ki bodo samodejno osvežile dnevno sobo.

Pohištvo po meri

Ko gre na primer za sedežno garnituro ali kakšen drug večji kos pohištva, je pogosto težko najti pravo velikost. Ponudba v salonih je pogosto omejena na nekaj standardnih velikosti. Če ste se odločili na določeno pozicijo postaviti večji kos pohištva, se raje odločite za pohištvo po meri. To omogoča trajno rešitev, ki se se popolnoma zlije s prostorom, ki ga imate na voljo.

Večje preproge

Optično iluzijo večjega prostora je pravzaprav zelo enostavno ustvariti s pomočjo preprog. V manjšem prostoru lahko preproga ustvari iluzijo večje tlorisne površine in tako vizualno poveča prostor. Tudi če je preproga premajhna, lahko ustvari vtis prenatrpanega prostora, zato je vedno bolje izbrati večjo možnost .

Postavitev ogledala

Eden najstarejših trikov za vizualno povečanje prostora je zagotovo postavitev ogledala v prostor. Prav tako je priporočljivo, da ogledalo postavite ob naravni vir svetlobe. S tem se poveča porazdelitev naravne svetlobe v prostoru in tako bo prostor videti večji. Danes so na trgu ogledala, ki se zlahka prilegajo vsakemu slogu dekoracije, od vintage do modernega. Ne glede na to, katero možnost izberete, bo ogledalo v prostor vneslo pridih elegance, ne da bi bilo videti vsiljivo.

Zavese

Ko gre za majhno dnevno sobo, je veliko odvisno od naravnega vira svetlobe, torej od oken. Večja kot so, večja bo videti soba. Čeprav na velikost oken ne morete vplivati, jih je vedno dobro zaokrožiti s svetlejšimi zavesami. Najboljša izbira so tiste, katerih dolžina sega vse do tal. Vizualno bodo podaljšale stene, saj gre za še element, ki zagotovo lahko ustvari vtis večjega prostora.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!