fbpx

Umrl je I. M. Pei. To so njegove najbolj ikonične stavbe na svetu

V 102. letu starosti je umrl sloviti arhitekt I. M. Pei, oče steklene piramide pred Louvrom.

Ieoh Ming Pei se je rodil leta 1917 v Guangdžovu na Kitajskem. Pri 18. letih se je preselil v ZDA, kjer je študiral arhitekturo, tudi na Harvardu. Med drugo svetovno vojno je delal kot raziskovalec za ameriško vlado, nato pa je kariero nadaljeval kot arhitekt in leta 1955 ustanovil svoje podjetje. Slovel je po izjemni natančnosti, uporabi geometrije, izčiščenih zasnovah in po čutu za naravno svetlobo.

Eden najplodnejših arhitektov 20. stoletja je oblikoval številne mestne hiše, šole, hotele in druge zgradbe po Ameriki, Aziji in v Evropi. Njegov stil se opisuje kot modernističen s pridihom kubistične tematike, nanj pa je vplivala tudi njegova ljubezen do islamske arhitekture. Njegova priljubljena gradbena materiala sta bila steklo in jeklo v kombinaciji z betonom. Polemiko je, predvsem med Francozi, sprožil s stekleno piramido pred Louvrom. Ti so jo opisovali kot “aneks k Disneylandu”, prav tako pa jih je motilo dejstvo, da je za obnovo tako monumentalne zgradbe bil izbran nekdo, ki ni Francoz. Konstrukcija, dokončana leta 1989, je danes ena najbolj znanih pariških znamenitosti.

Njegova druga prepoznavna dela so še mestna hiša v Dallasu, muzej Miho Museum na Japonskem in knjižnica Johna F. Kennedyja v Bostonu. Pei je s svojim delom nadaljeval tudi v starosti in takrat ustvaril eno največjih mojstrovin, Muzej islamskih umetnosti v Dohi v Katarju – v 86. letu starosti.

Galerija: Najbolj ikonične stavbe na svetu arhitekta I. M. Peija

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!