Kaj se bo zgodilo, ko bo umrla kraljica Elizabeta II.?

V starosti 94 let je kraljica Elizabeta II. najdlje vladajoči še živeči monarh na svetu

Foto: IG @theroyalfamily

Vse, kar morate vedeti o tem, kaj se bo zgodilo, ko bo preminilo njeno veličanstvo, kraljica Elizabeta II.

Ko pomislite na Združeno kraljestvo, je nemogoče, da si ne bi pričarali podobe njenega veličanstva, kraljice Elizabete II., ki otoški državi vlada že 69 let. Mati štirih otrok je med drugo svetovno vojno delala kot mehaničarka in vozila tovornjake, od leta 1952, ko je vstopila v čevlje kraljice, pa se je pogovarjala s 13 premieri in 13 ameriškimi predsedniki, vodila 53 držav v Skupnosti narodov (Commonwealth) ter sprejela osem vnukov in osem pravnukov. Ko je princ Filip maja 2017 v starosti 96 let s polno podporo kraljice napovedal upokojitev, je bilo to ganljivo opozorilo, da slavni par ne bo mogel – ali pa želel – za vedno opravljati javnih dolžnosti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

V petek, 9. aprila, je Buckinghamska palača sporočila, da je princ Filip, vojvoda Edinburški, umrl v starosti 99 let. Bil je najstarejši moški član britanske kraljeve družine vseh časov. Ker je Združeno kraljestvo do 21. junija zaradi pandemije koronavirusa še vedno v nacionalnem “lockdownu”, bo treba seveda sprejeti številne postopke, ki naj bi se izvedli po smrti vojvode. Pogreb, ki bo 17. aprila, bo tako zelo omejen. Med drugim ne bo nobenega javnega žalnega sprevoda, naj bi pa pogreb v živo prenašali prek televizije. Vse do pogreba po vsej državi traja obdobje žalovanja. Glede na protokol kraljeva družina v tem času ne opravlja večine obveznosti in kraljica Elizabeta ne podpisuje zakonov, s čimer bi ti začeli veljati.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Kaj pa se bo zgodilo, ko bo umrla kraljica Elizabeta II.? Tukaj je vse, kar morate vedeti.

Bo princ Charles postal kralj, ko bo kraljica umrla?

Valižanski princ bo po kraljičini smrti postal kralj in bo še isti večer nagovoril narod. Medtem bo vojvodinja Cornwallska postala kraljica Camilla.

Če se princ Charles odloči, da bo obdržal svoje ime (kraljevi člani lahko ob kronanju izberejo drugo ime), bo najverjetneje kralj Charles III. Verjame se, da bo princ William, vojvoda Cambriški, postal valižanski princ.

28. novembra 2019 je časnik The Sun poročal, da se bo kraljica “upokojila” v 18 mesecih od dne, ko bo dopolnila 94 let. Prevladovalo je tudi prepričanje, da bo princ Charles še letos prevzel kraljičine naloge. Vir blizu kraljeve družine naj bi takrat za časnik povedal: “Priprave na to, da bi Charles postal kralj, potekajo že nekaj časa. Prehod je takorekoč že pred vrati. Njeno veličanstvo je v devetdesetih in razumljivo lahko naredi le toliko.”

Kraljica v zadnjih letih počasi zmanjšuje število javnih dogodkov, ki se jih udeležuje, s 332 v letu 2016 na 283 v letu 2018, medtem ko je princ valižanski povečal njihovo število in novembra 2019 uradno obiskal Novo Zelandijo.

Kronanje princa Charlesa in kraljičina smrt bosta postala državna praznika.

Kaj se bo zgodilo tistega dne, ko bo kraljica umrla?

Če se smrt zaradi bolezni že približuje, bo pred njeno smrtjo iz palače prišel krajši bilten. Če bo smrt nepričakovana, bo prišel tik za tem.

V noči smrti njenega očeta kralja Jurija VI. je palača sporočila: “Življenje kralja se mirno bliža h koncu.”

Dva dni pred smrtjo kraljice Viktorije leta 1901 so na primer napisali: “Kraljica trpi zaradi velike telesne onemoglosti, ki jo spremljajo simptomi, ki povzročajo veliko zaskrbljenost.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Kako bo javnost vedela, da je kraljica umrla?

Sporočilo bo najprej poslano svetovni tiskovni agenciji Press Association in drugim svetovnim medijem. Po tradiciji bo iz Buckinghamske palače stopil lakaj v žalnih oblačilih in na vrata pripel črno obrobljeno obvestilo. Stojalo, ki je na primer oznanilo smrt princa Filipa, je bil postavljeno pred Buckinghamsko palačo po njegovi smrti, 9. aprila 2021.

“Medtem ko bo to storil, bo uradno spletno mesto palače preoblikovano tako, da se bo prikazovalo le črno ozadje, na katerem bo enako besedilo kot na obvestilu pred palačo,” pojasnjuje Guardian.

Vključen bo tudi sistem za prenos radijskih opozoril, znan tudi kot “Rats”, ki je pravzaprav vojni alarm.

Leta 2011 je vodja glasbene redakcije na BBC Radio 1, Chris Price, za Huffington Post zapisal: “Če v dnevnem programu Radia 1 kdaj zaslišite Haunted Dancehall (Nursery Remix) skupine Sabres of Paradise, prižgite televizor. Pravkar se je zgodilo nekaj grozljivega.”

Če je kraljičina smrt pričakovana, se bodo novice najprej razširile po glavnih televizijskih kanalih, pri čemer bodo vsi BBC-jevi programi zaustavljeni, le BBC One bo poročal o njeni smrti. Bralci novic bodo nosili črne obleke in kravate, ki jih imajo ves čas v pripravljenosti. Prav tako bo prekinjeno predvajanje komičnih vsebin, ki se bodo na televizije vrnile šele po pogrebu.

Kaj se bo zgodilo v urah po kraljičini smrti?

Morda se sliši morbidno, toda časniki po vsem svetu imajo pripravljene osmrtnice, ki bodo objavljene ob novici o smrti njenega veličanstva.

Zastave po Veliki Britaniji bodo spuščene pol droga (kot v primeru smrti vojvode Edinburškega) in že nekaj let se govori, da bodo delavci na tisti dan predčasno poslani domov. Po dnevu kraljičine smrti bo sledilo 12-dnevno žalovanje. V tem času bodo kraljičino telo preselili v Buckinghamsko palačo in opravili priprave na državni pogreb. Nadškof Canterburyja bo zadolžen za pogrebne postopke.

Krsta njenega veličanstva bo štiri dni ležala v Westminster Hallu, da se jih bo lahko poklonila tudi javnost. Če bi kraljica umrla v času pandemije z novim koronavirusom, bo treba postopke prilagoditi.

Po tem obdobju naj bi njeno telo končno položili v kapelo svetega Jurija na gradu Windsor. Tam sta pokopana tudi kraljica mati in kralj Jurij VI.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Obeta se več sprememb

Himna bo ponovno God Save The King, medtem ko bosta kraljeva pošta in kraljeva kovnica takoj začeli s proizvodnjo novih poštnih znamk in kovancev, ki bodo imeli podobo Charlesa. Kovanci in znamke s kraljico Elizabeto II. bodo v obtoku še približno tri leta po njeni smrti. Pa niso samo himna, znamke in kovanci tisti, ki se bodo spremenili. Policisti bodo na svojih čeladah potrebovali druge insignije, Britanci pa bodo morali posodobiti potne liste. Govori se tudi, da bo kraljica na Trafalgarskem trgu dobila četrti podstavek.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!