fbpx

Urbanobalet

Balet se seli v Kino Šiška. In zakaj ne, saj gre navsezadnje za Urbanobalet oziroma ciklus predstav SNG Opera in balet, namenjenih mladim koreografom. Mladim predvsem po svežem duhu in svežem načinu razmišljanja, ki ga vnašajo v ...

Pomembne Informacije
Kdaj?
Kje?
Kino Šiška, Trg prekomorskih brigad 3, Ljubljana
Organizator
Dogodek na Facebooku
Vstopnina
17 ali 19 evrov

Balet se seli v Kino Šiška. In zakaj ne, saj gre navsezadnje za Urbanobalet oziroma ciklus predstav SNG Opera in balet, namenjenih mladim koreografom. Mladim predvsem po svežem duhu in svežem načinu razmišljanja, ki ga vnašajo v slovenski baletni in sodobni plesni prostor. V okviru urbanega baletnega večera, katerega premiera bo v ljubljanskem središču za urbano kulturo, se nam bosta z izvirnima koreografijama predstavili zanimivi slovenski umetnici Sanja Nešković Peršin in Kjara Starič. Obe koreografinji sta že opozorili nase predvsem s koreografijami zunaj institucionalnih gledaliških projektov in s krajšimi deli. Zato je še toliko pomembnejše, da bosta prvič pripravili daljši izvirni koreografski postavitvi za ljubljanski baletni ansambel. Sanja Nešković Peršin prinaša s svojim umetniškim izrazom v slovenski plesni prostor inovativen pristop, ki se napaja tako v klasični baletni tehniki kot tudi v sodobnejših plesnih izrazih. Na oder Kina Šiške bo postavila koreografijo Neverland Ing ob glasbi Saša Kalana, v kostumografiji Uroša Belantiča, s svetlobno opremo Andreja Hajdinjaka in ob strokovni pomoči Barbare Novakovič. Kjara Starič je mlada avtorica, plesalka in koreografinja, ki je svojo največjo ljubezen in hkrati bit svojega plesnega izražanja odkrila v modernem baletu. Kot je za sodobno urbano dekle tudi primerno, je Kjara Starič zadnja leta razpeta med Ljubljano in New Yorkom, kjer nadgrajuje svoje plesno in koreografsko znanje. Njena koreografija, ki nastaja na glasbo Francisa Coatesa III., v kostumografiji Almine Duraković, vizualni podobi Jasne Hribernik in ob pomoči umetniškega sodelavca Tomaža Letnarja, nosi naslov Comfort Zone. Odločitev o ogledu sodobne baletne predstave, v kateri se ljubljanski baletni umetniki na baletnih konicah in brez njih prebijajo skozi urbano navdihnjeni kreaciji dveh prodornih slovenskih koreografskih imen, lahko vsekakor prepustimo radovednim in novih plesnih dražljajev željnim gledalcem.

Naslednje
Do nazga!

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.