V boju proti koroni prezračujte prostore, strokovnjaki razkrivajo tudi, kako pogosto!

Strokovnjaki menijo, da lahko prezračevanje prostorov pomaga, da se izognemo koronavirusu. Poskusite, čisto nič vas ne stane!

Vse več dokazov kaže, da zrak, ki kroži v zaprtih prostorih, prispeva k širjenju aerosolov, ki povzročajo okužbo. Oblak teh drobnih delcev lahko ostane v zraku tudi več kot uro, zato se priporoča, da prostore, v katerih smo, večkrat prezračimo.

Epidemiolog Antoine Flahault je vse skupaj primerjal s kajenjem. “Kaj boste naredili, če je soba zakajena? Odprli okno, da gre dim iz prostora,” pravi. “Enako je s tem nevidnim nalezljivim oblakom.” Tudi ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) je pred kratkim v svoja priporočila za boj proti širjenju bolezni COVID-19 vključil prezračevanje prostorov. “Izogibajte se zaprtim prostorom in zagotovite njihova pravilno prezračevanje z vnosom čim več svežega zraka,” so zapisali na svoji spletni strani.

Čeprav se koronavirus pretežno prenaša kapljično, je CDC med načine prenosa virusa uradno vključil tudi aerosole. Strokovnjaki v mnogih državah se že mesece zavzemajo za strožje ukrepe v zvezi z aerosoli, ki so bili na začetku pandemije v smernicah za javno zdravje komaj omenjeni.

Tudi Nemčija je ena izmed držav, ki prebivalstvu uradno priporoča, da odprejo okna in prezračijo prostore. Kanclerka Angela Merkel je prejšnji mesec dejala, da bi bilo prezračevanje “lahko eden najcenejših in najučinkovitejših ukrepov za zajezitev širjenja pandemije.” Nemški zdravnik Bernhard Junge-Hulsing ljudem svetuje, naj imajo odprta okna tudi takrat, ko temperature padejo. “Vedno lahko oblečete pulover, če vas zebe,” dodaja.

Prostore, v katerih se nahajate, čimvečkrat prezračite.

Koliko prezračevanja je potrebnega, da se aerosoli “preženejo”?

“Veliko. Mi priporočamo popolno kroženje zraka v sobi vsaj šestkrat na uro,” pravi Flahault, direktor inštituta za globalno zdravje na univerzi v Ženevi. “Šestkrat je tisto, kar imate v vagonit TGV-ja (superhitri vlak) ali v letalu, kjer je kakovost zraka zelo dobra,” dodaja. “Toda v večini zaprtih prostorov nimamo take stopnje prezračevanja.”

Samo odprta okna seveda niso dovolj. “Omejite število ljudi v enem prostoru, v njem se ne zadržujete predolgo, nosite masko, redno si umivajte roke in poskušajte manj govoriti ali kričati,” poudarja Flahault.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Lahko vam resno škodujejo: 10+ vsakodnevnih navad, s katerimi morate prenehati