V teh šestih državah imajo zaposleni neverjetno dolge odmore za malico

Težko je najti človeka, ki ga ne bi odmor za malico vsaj malo razveselil. Po nekajurnem garanju v službi se nedvomno prileže skodelica kave in nekaj hrane. A kaj, ko odmor po navadi mine, kot bi mignil.

V Sloveniji je malici delavca, ki dela polni delovni čas, po 154. členu Zakona o delovnih razmerjih namenjenih 30 minut. Slovenci v tem pogledu nismo nič posebnega, kar pa ne moremo reči za šest držav, med katerimi najdemo kar štiri evropske. V katerih državah lahko zaposleni uživajo v neverjetno dolgih odmorih za malico?

Španija – 3 ure

Španija.
Španija.

Španska siesta, ki narekuje obilno kosilo in dve uri počitka, je med 14. in 17. uro. V tem času dneva se ozračje najbolj segreje, visoke temperature pa negativno vplivajo na produktivnost. Večina delavcev po koncu odmora svojo službo opravlja do 20. ure.

Grčija – 3 ure

Grčija.
Grčija.

Grki veliko pozornosti posvečajo kosilu, ki ga dojemajo kot najpomembnejši obrok dneva. Odmora, ki je med 14. in 17. uro, torej ne izkoriščajo za daljši počitek, temveč predvsem za prehranjevanje s tradicionalnimi dobrotami.

Francija – 2 uri

Francija.
Francija.

V Franciji si zaposleni kakor tudi šolarji od napornega dneva odpočijejo med 14. in 16. uro. Po ugotovitvah raziskave, ki jo je izpeljala publikacija thelocal.fr, kar 43 % francoskih delavcev kosilu vsakodnevno nameni več kot 45 minut.

Kitajska – 2 uri

Kitajska.
Kitajska.

Odmor kitajskega delavca, ki je med 12. in 14. uro, je sestavljen iz hitrega kosila in počitka. V nekaterih podjetjih zaposlenim celo ponujajo možnost nekajminutnega dremeža med delom.

Brazilija – 2 uri

Brazilja.
Brazilja.

Brazilski delavci se za sestanke zunaj službe po navadi dogovorijo okoli 11. ure. Temu sledi dvourni odmor, ki ga izkoristijo za prehranjevanje. Večerja je na sporedu pozno zvečer, zato je kosilo praviloma obilno.

Italija – 90 minut

Italija.
Italija.

Italijanskim uslužbencem je v navadi, da za kosilo in počitek porabijo približno uro in pol časa. V Sloveniji si česa takšnega za zdaj še ne moremo predstavljati.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Tetovaže švedskega tetoverja so tako genialne, da si boš tudi sam zaželel tatu!