fbpx

Vaš najljubši spalni položaj razkriva, kakšno je vaše zdravje

Spanje je res pol zdravja. Preverite!

Ko je čas, da zaprete oči in zaspite, lahko vaš spalni položaji pozitivno ali negativno vpliva na vaše telo. Čeprav je težko spremeniti svoje navade, je dobro vedeti, ali vaš način spanja bodisi podpira ali ovira vaše zdravje. Preverite!

Spanje na hrbtu

Prednosti

Ta položaj je odličen za uravnoteženje telesne teže. Ohranja poravnanost notranjih organov in preprečuje bolečine v vratu in hrbtu. Pazite, da si pod koleni namestite blazino, da boste ohranili pravilno poravnavo hrbta. Veliko ljudi je ugotovilo, da jim je spanje na hrbtu pomagalo ublažiti bolečine v križu.

Slabosti

Če smrčite, se boste morda želeli obrniti na stran, saj spanje na hrbtu lahko vaše smrčanje še poslabša. Če imate bolečine v vratu, lahko spanje na hrbtu draži vrat.

Spanje na hrbtu

Spanje na boku

Prednosti

Ležanje na boku v položaju zarodka s pokrčenimi koleni in blazino med nogami vam lahko pomaga, da odstranite stres s hrbta. Pomembno je, da vzglavnik držite v nevtralnem položaju, tako da vam glava ne bo zdrsnila in s tem vplivala na vašo držo.

Dobro je tudi vedeti, da spanje na levi strani zmanjša neprijetnosti pri zgagi. Ta položaj je dober za zmanjšanje smrčanja, ker ostanejo dihalne poti odprte, kar omili smrčanje in blage oblike apneje v spanju. Spanje na desnem boku je dobro za srce, saj je v tem položaju manj obremenjeno.

Slabosti

Imate srečo – slabih učinkov na vašo hrbtetnico pravzaprav ni, saj ta položaj sledi naravni ukrivljenosti hrbtenice. Če spite na desni strani, se bodo simptomi zgage in refluksa poslabšali, zato je bolje, da spite na levi.

Spanje na boku

Spanje na trebuhu

Prednosti

Ko imate bolečine v križu, lahko občasno spanje na trebuhu zmanjša pritisk na medvretenčne ploščice (diske). Spanje na trebuhu pomaga tudi pri zmanjšanju apneje med spanjem in smrčanju, ker položaj omogoča, da dihalne poti ostanejo odprte.

Slabosti

Tudi, če radi spite na trebuhu, se zavedajte, da je to položaj z največjim tveganjem. Po besedah Jonathana FitzGordona, učitelja joge in ustanovitelja metode CoreWalking (s pomočjo katere si lahko poravanamo tudi hrbetnico) iz New Yorka, naj bi spanje na trebuhu poravnalo naravno krivuljo križa in celo noč držalo glavo obrnjeno na eno stran, kar izkrivlja poravnavo hrbtenice v vratu. Ta položaj lahko prav tako izvaja nepotreben pritisk na živce, kar bo povzročilo mravljinčenje.

Spanje na trebuhu

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.