fbpx

Katero krvno skupino imajo komarji najraje?! Zakaj vas komarji naravnost obožujejo?

Ali ste se kdaj vprašali, zakaj vas komarji obožujejo?

Foto: envato elements

Poletne noči, sproščeno vzdušje, dišeči svečniki in… brenčanje komarjev! Če se vam zdi, da ste vedno njihova najljubša večerja, niste sami. A veste, da niso vsi enako privlačni za te male vampirje? Spoznajte znanstveno ozadje in ugotovite, katero krvno skupino komarji resnično obožujejo. Torej - katero krvno skupino imajo komarji najraje?

Raziskave so pokazale, da imajo komarji svoje favoritke. Da, prav ste slišali! Ti mali krvosesci ne pikajo kar vsepovprek. Njihova izbira temelji na različnih dejavnikih – od telesnega vonja, količine ogljikovega dioksida, ki ga izdihujete, do – uganili ste – vaše krvne skupine.  Torej – katero krvno skupino imajo komarji najraje?

In zmagovalka je… krvna skupina 0!

Če imate krvno skupino 0, ste pravi magnet za komarje. Študija iz Journal of Medical Entomology je razkrila, da komarji pristanete na ljudeh s krvno skupino 0 skoraj dvakrat pogosteje kot na tistih s krvno skupino A. Krvna skupina B se uvršča nekje vmes, medtem ko so tisti s krvno skupino A najmanj zanimivi za te insekte.

Kemija privlačnosti

Zakaj so ljudje s krvno skupino 0 tako privlačni za komarje? Odgovor se skriva v kemikalijah, ki jih oddajamo. Naši kožni izločki vsebujejo specifične signale, povezane z antigeni v naši krvi, ki komarje dobesedno začarajo. Ljudje s krvno skupino 0 izločajo več snovi, ki delujejo kot močni “privlačniki” za te male nadloge.

Kako se izogniti pikom?

Ne skrbite, ni vse izgubljeno, če imate krvno skupino 0. Obstaja nekaj preprostih trikov, kako zmanjšati število pikov. Uporabljajte repelente, nosite oblačila z dolgimi rokavi in nogavicami, ter se izogibajte zunanjim aktivnostim ob zori in mraku. Naravni repelenti, kot so olja citronke, sivke in evkaliptusa, so prav tako odlična izbira.

Prav tako poskrbite, da v okolici vašega doma ni stoječe vode, kjer se komarji radi razmnožujejo. Redno praznite posode z vodo in vzdržujte čisto okolje.

@dermguru

Part ✌️ #mosquito #mosquitobites #dermexplains #dermguru #dermtok #mosquitobite #bugbites

♬ Quirky – Oleg Kirilkov

Za konec

Čeprav vam krvne skupine ne moremo spremeniti, lahko z malo truda in pravimi ukrepi poskrbite, da boste komarjem manj privlačni. Tako boste lahko brezskrbno uživali v poletnih večerih, ne da bi vas skrbelo za pikajoče obiskovalce.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.