Veš, kako Slovenci uporabljamo tablice?!

Pred dobrim tednom smo bralce citymagazine.si vprašali, za kakšne namene najpogosteje uporabljajo tablico, in dobili smo presenetljive odgovore, ki potrjujejo našo domnevo, da so tablice popolnoma neupravičeno zapostavljene.

Neizpodbitno dejstvo je, da so mobilni telefoni postali center našega medijskega udejstvovanja in tako naše osrednje medijske naprave, vendar jih tablice pri marsikaterem opravilu prekašajo. Ker se slednje vedno bolj približujejo prenosnim računalnikom, smo bralce povprašali, v katerih primerih se jim tablica zdi primernejša za uporabo, in dobili zanimive odgovore.

Kar 87 odstotkov bralcev potrjuje, da je velikost zaslona pomembna pri spremljanju digitalnih vsebin! S tem se potrjuje dejstvo, da je večji zaslon vsekakor boljši in predvsem uporabnejši.

Velikost ekrana na tablici je vsekakor dobrodošla pri spremljanju digitalnih vsebin!
Velikost ekrana na tablici je vsekakor dobrodošla pri spremljanju digitalnih vsebin!

41 odstotkov vprašanih novice najraje bere na telefonu, sledi osebni računalnik z dobrimi 26 odstotki in takoj za njim je že tablica z dobrimi 18 odstotki. Tiskani časopis zaseda “neslavno” zadnje mesto z le 13 odstotki.

Novice raje beremo na tablici kot na papriju.
Novice raje beremo na tablici kot na papriju.

84,5 odstotka vprašanih bi filme raje gledalo na tablici kot na pametnem telefonu, kar je bil pričakovan odstotek in potrjuje našo ugotovitev, da so tablice odlične pri opravilih, kot so gledanje YouTube videoposnetkov ali filmov.

Gledanje vlogov na YouTube - ter gledanje filmov je na tablicah vsekakor bolj prijetno početje.
Gledanje vlogov na YouTube – ter gledanje filmov je na tablicah vsekakor bolj prijetno početje.

Pri primerjanju uporabnosti tablice in pametnega telefona pri igranju iger za malenkost vodi pametni telefon z dobrimi 53 odstotki. Dejstvo je, da pametni telefon deluje kot “igralna” konzola in tudi zaradi tega dejstva je zanimiv substitut tablice. Očitno uporabnikom velikost zaslona pri igranju iger ni prvotnega pomena.

Pri igranju iger sta telefon in tablica praktično izenačena.
Pri igranju iger sta telefon in tablica praktično izenačena.

Pri branju e-knjig je presenetljiv zmagovalec Kindle, ki je dobil skoraj 57 odstotkov vseh glasov, a mu seveda sledi tablica z dobrimi 43 odstotki glasov. Pametni telefon je tu pogrnil na celi črti, saj ni dobil niti enega glasu.

Skoraj 71 odstotkov vprašanih podpira uporabo tablic kot učnega pripomočka, a jim vseeno kar 29 odstotkov nasprotuje. Tu nas je presenetil relativno visok odstotek nasprotnikov uvajanja novih tehnoloških učnih pripomočkov v šolskih klopeh.

Ker 60 odstotkov bi tablico uporabljalo za raziskovanje spleta. Tej aktivnosti sledi poslovna raba tablice s kar 53 odstotki. 34 odstotkov bi tablico uporabljalo za kreativno igro z otroci, 41 odstotkov pa bi prek tablice gledalo televizijo z zamikom. 22 odstotkov uporabnikov pa bi na svoji tablici igralo videoigre.

Tablica je odličen pripomoček tudi v službi!
Tablica je odličen pripomoček tudi v službi!

Nazadnje smo bralce povprašali, kateri napravi je tablica največja konkurenca glede namena uporabe. Pri tem odgovoru je bil odgovor precej jasen. Glavni konkurent tablici je pametni telefon z 51 odstotki, ki pa mu diha za ovratnik prenosni računalnik s 43 odstotki. Sledenje potrjuje dejstvo, da se je tablica znašla med dvema “ognjema” in si težje izbori prostor v uporabnikovem srcu.

Tablica je v očeh uporabnikov vsekakor naprava, ki jo povezujejo s preživljanjem prostega časa. Čeprav jo mnogi vidijo tudi kot odlično orodje pri poslovni rabi, kjer se izkaže predvsem kot odlično orodje za prezentacije. V tem trenutku je pred tablicami težka naloga izpodrivanja prenosnega računalnika, pa čeprav se mnoge tablice slednjemu približujejo tako po funkcionalnosti kot tudi splošni uporabnosti pri veliki večini opravil. V osebni rabi tako marsikatera tablica z lahkoto prekaša nekaj let star prenosnik. A je v glavah uporabnikov prenosnik še vedno tisto nekaj, kar preprosto morajo imeti tudi doma.

Trendi razvoja brišejo meje med napravami. Pametni telefoni postajajo računalniki v naših žepih. Telefone lahko povežete z zaslonom in brezžično tipkovnico in si tako ustvarite delovno okolje, podobno računalniku. Enako velja za tablice. Tudi slednje omogočajo “desktop” način in se hitro prelevijo v “navidezne” računalnike – neke vrste dvoživke. In tako se naenkrat pojavlja prostor, kjer tablice spet dobivajo prostor, kjer jih lahko začnemo dojemati drugače. Še posebej, če so slednje cenovno dostopne tako kot na primer nekatere tablice proizvajalca Huawei, katerih cena se vrti okoli 300 evrov. Prav ta cenovna dostopnost pa je lahko jeziček na tehtnici, ko boste naslednjič razmišljali o vaši novi napravi za medijsko potrošnjo.

Dodatne Informacije

Članek omogoča:
huawei.si

Podatki v članku so predstavljeni na podlagi zbranih rezultatov do 15.10.2018

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Spotify Car Thing: pametni predvajalnik glasbe, namenjen avtomobilom