fbpx

Vikend oddih v Neaplju: strast, pica in nogomet

Foto: Unsplash/Danilo d Agostino

Neapelj – mesto nasprotij, kjer se italijanska kulturna dediščina sreča z odlično napolitansko pico.

Neapelj je mesto, ki se ga splača obiskati že zato, da se usedete v eni izmed kavarn, naročite odlično kavo in opazujete pisano množico mimoidočih. A Neapelj ni zgolj to, je namreč mešanica raznobarvnega kaosa, ki očitno deluje, o čerem se lahko vsak trenutek prepričate na kakšni izmed pisanih mestnih ulic.

Mestece leži v enem najlepših sredozemskih zalivov, kjer se srečata bujna modrina Sredozemlja in bogata vegetacija. Nad kaotično panoramo mesteca se dviguje mogočen Vezuv, ki je nekoč uničil blaginjo rimskih bogatašev. Neapelj pa ni le mestece samo po sebi s svojo pokrajino, temveč tudi odlična kulinarika. Nič ni bolj znanega od slovite napolitanske pice, brez katere tu resnično ne gre. Nekoč hrana revežev, je postala priljubljena po širnem svetu, a tako dobre, kot jo lahko okusite v Neaplju, drugod ne boste našli.

Foto: Unsplash/ Anastasiia Chepinska

V mestu najdete kopico zanimivosti, od kapelic, do kipov in trgovinic. Nikakor pa ne gre izpustiti treh slovitih znamenitosti:

Galerija Umberto I – veličastno nakupovalno središče, ki je uvrščeno v stavbo pod Unescovo zaščito. Imel je dobilo po italijanskem kralju, arhitekturni slogi in osrednja steklena kupola pa vas bodo povsem očarali.

Katakombe – Neapelj slovi tudi po tem, kar se skriva pod mestom. Ogledate si namreč lahko katakombe, kjer so Neapeljčani dolga leta pokopavali bližnje. Najbolj znane so katakombe San Gennaro, ki so izkopane v sprejeti vulkanski pepel.

Kraljeva palača – veličastna palača, ki so si jo nekoč lastili Bourbonski kralji, se nahaja ob slovitem trgu Piazzi del Plebiscito. V sklopu palače je tudi slavni Teatro di San Carlo, operna hiša, ki velja za najstarejšo, ves čas aktivno operno hišo na svetu.

Foto: Unsplash/ A R T Paola

Grand Hotel Santa Lucia

Zanimivo mesto je polno idiličnih namestitev, prav posebej pa izstopa Grand Hotel Santa Lucia, ki nudi luksuzno opremljen sobe, v katere se lahko sesedete po napornem dnevu raziskovanja. Nahaja se tik ob pristanišču, v osrčju Neaplja. Nastanjena je v impresivni vili v slogu Art-Nouveaua, nekatere sobe pa se ponašajo tudi s pogledom na morje. Zjutraj vam postrežejo z bogatim zajtrkom, v sklopu hotela pa se nahaja tudi stilsko dovršena restavracija, kjer lahko obedujete s pogledom na pristanišče. Jedilnik je poln kreativnih kulinaričnih stvaritev, ki jih navdihuje neapeljska tradicija.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!