fbpx

Višnja

Z višnjami se najbrž srečujemo pogosteje, kot si mislimo. Poleg tega, da se njihov sirup dodaja različnim sladicam in marmeladam, je tudi sestavni del mnogih pijač in likerjev. Posušene višnje pogosto srečamo v različnih energijskih tablicah ali müslijih, lahko jih jemo tudi kot ...

Z višnjami se najbrž srečujemo pogosteje, kot si mislimo. Poleg tega, da se njihov sirup dodaja različnim sladicam in marmeladam, je tudi sestavni del mnogih pijač in likerjev. Posušene višnje pogosto srečamo v različnih energijskih tablicah ali müslijih, lahko jih jemo tudi kot rozine.

(Ne)konvencionalno

Če ste za nenavadne kombinacije, preprosto morate poskusiti kombinacijo višenj in črnega popra, še posebej pri jedeh s svinjino, govedino ali divjačino. Tudi piščanec je odličen v višnjevi omaki, ki ji dodamo še limonin sok, baziliko in žajbelj. V redkih situacijah lahko višnje uporabimo tudi, ko pripravljamo ribe. Kuhanim filejem dodamo prikuho iz korenja, čebule, česna, medu, kisa, sojine omake, zelene paprike, koruznega škroba in višenj. Češenj v podobnih jedeh ne moremo uporabiti, saj pri višjih temperaturah izgubijo okus. Višnje najpogosteje uporabljajo v orientalski kuhinji, kjer jih dodajajo različnim klobasam in drugim mesnim jedem. Na Madžarskem je poznana kisla juha iz višenj, narejena iz moke, kisle smetane, soli, sladkorja in višenj. Druga različica juhe iz višenj vsebuje poleg višenj še belo vino, cimet, limonin sok in jajčni rumenjak. Višnje niso tuje niti azijski kuhinji. Kitajci jih recimo uporabljajo za pekočo češnjevo omako, v kateri poleg višenj uporabijo še rdečo čilijevo omako, mleko v prahu, sladkor, kis, ingver in česen. Omako pogosto ponudijo ob jedeh, ocvrtih v tempuri (tipična oblika kitajskega cvrtja). Ljubitelji zelišč bodo navdušeni nad dejstvom, da se višnje odlično ujemajo s svežim žajbljem, drobnjakom in verbeno. Kljub temu da bi marsikdo mislil, da višnje sodijo v sadne solate, neverjetno popestrijo izbor običajnih solat.

In še vsega po malem

Višnje lahko uporabimo tudi namesto čaja: prelijemo jih z vrelo vodo in jim dodamo sladkor, po želji še malo pomarančnega soka. Suhe višnje lahko dodamo kuhanemu vinu in mu s tem obogatimo okus. Za neklasične sladice lahko višnje prej popražimo na maslu; na vročini se njihova aroma rahlo spremeni. Polno višnjino aromo poudarijo tudi mlečni izdelki, še posebej sladka smetana, skuta in mascarpone. In če želimo, da so naše sladice res bogatega okusa, moramo namesto češenj vsekakor uporabiti višnje. Te je običajno tudi zelo enostavno razkoščičiti: držimo za pecelj z eno in za plod višnje z drugo roko. Potegnemo za pecelj in koščica se bo izločila iz ploda. Sicer pa imajo višnjeve koščice posebno vrednost. Lahko jih v kombinaciji s kamilicami uporabljamo za toplo-hladne obkladke ali se prepustimo masaži s toplimi višnjevimi koščicami. Same višnje blagodejno delujejo tudi pri nekaterih težavah, povezanih z vnetji in bolečinami, kot sta recimo artiritis, bolečne v mišicah ali hrbtu …

Prejšnje
New Yorker

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.