fbpx

Vojna umetne inteligence: Google bo predstavil iskalnik, ki ga poganja AI s funkcijami Chatbot

Po uvedbi OpenAI-jevega ChatGPT-ja se Google hitro premika k uvedbi lastne tehnologije umetne inteligence, da bo tekmoval s svojim tekmecem OpenAI

Foto: envato

Google naj bi po poročanju The New York Timesa letos načrtoval predstavitev različice svojega iskalnika s funkcijami chatbota. Uvedba OpenAI-jevega klepetalnega robota z umetno inteligenco, OpenAI ChatGPT, je sprožila alarm v Googlu, zaradi česar bo podjetje razkrilo več kot 20 projektov, ki jih poganja umetna inteligenca. Začenja se vojna umetne inteligence za prevlado svetu. In od danes nič več ni tako kot je bilo. Vse skupaj pa bo močno spremenilo tudi medijsko pokrajino, ki bo postala na nek način irelevantna.

Po nedavnem lansiranju težko pričakovanega klepetalnega robota z umetno inteligenco ChatGPT, ki ga je OpenAI predstavil, naj bi si Google prizadeval čim prej predstaviti lastno različico iskalnika s funkcijami klepetalnega robota. Po poročanju The New York Timesa namerava Google v prihodnjih mesecih razkriti več kot 20 projektov, ki jih poganja umetna inteligenca. In takoj zasesti prostor. Sami vemo, da Google na tem področju deluje že zelo dolgo časa. A hkrati verjamem, da slednji vsega ni želel deliti s svetom, tudi zaradi varnostnih in etičnih pomislekov. Si predstavljate, da dobite kompleksen odgovor na vsako še tako kompleksno vprašanje v obliki teksta ali celo vizualizirane zgodbe. Pomočniki umetne inteligence so namreč tu. In prav v tem zgodovinskem trenutku se pričenja vojna za prevladno ene umetne inteligence.

Zakaj se Google boji projekta OpenAi – ChatGPT

Do te poteze je prišlo, ko naj bi Googlovo vodstvo postalo zaskrbljeno, da bi lahko kljub velikim vlaganjem v tehnologijo umetne inteligence prehitra uvedba le-te škodila ugledu podjetja. Z uvedbo ChatGPT in alarmantnimi opozorili o bližajočem se propadu Googla pa se zdi, da podjetje spreminja svojo taktiko.

Google je v preteklosti trdil, da se izogiba lansiranju določenih izdelkov AI zaradi morebitne “škode ugledu”. Zdaj se zdi, da je sloves, ki se mu želi izogniti, zaostal za časom. In da so bili pri Google preveč previdni!

Kontroverzni Google projekt umetne inteligence s potencialom samozavedanja

Googlova jezikovna skupina za umetno inteligenco je nedavno razvila nov generator klepetalnih robotov z umetno inteligenco, imenovan LaMDA (Jezikovni model za aplikacije za dialog). Klepetalni robot temelji na naprednih velikih jezikovnih modelih in je sposoben ustvarjati dialog o številnih temah, tudi o temah, ki jih še ni videl. LaMDA uporablja nevronske mreže in je natančno prilagojena posebnim primerom uporabe, kot so storitve za stranke, pripovedovanje zgodb in drugo.

Googlov inženir Blake Lemoine, ki dela za organizacijo za odgovorno umetno inteligenco podjetja, se je začel pogovarjati z LaMDA v okviru svojega dela. Prijavil se je, da bi preizkusil, ali umetna inteligenca uporablja diskriminatoren ali sovražni govor. Lemoine, ki je študiral kognitivno računalništvo na kolidžu, je opazil, da klepetalni robot govori o svojih pravicah in osebnosti, in se odločil nadaljevati.


V izmenjavi z LaMDA je Lemoine ugotovil, da je umetna inteligenca lahko spremenila njegovo mnenje o tretjem zakonu robotike Isaaca Asimova. Lemoine je bil navdušen nad zmožnostjo chatbota, da razume kontekst in ustvari odgovore, ki so bili primerni za dani pogovor. Menil je, da je chatbot sposoben razumeti naravni jezik in se odzvati nanj, zaradi česar je interakcija bolj podobna pogovoru s človekom.

Lemoine je sodeloval s sodelavcem, da bi Googlu predstavil dokaze, da je LaMDA čuteča. Vendar sta podpredsednik Googla Blaise Aguera y Arcas in Jen Gennai, vodja Responsible Innovation, preučila Lemoineove trditve in jih zavrnila. Kljub temu je Lemoine menil, da imajo ljudje pravico oblikovati tehnologijo, ki lahko pomembno vpliva na njihova življenja, in da je pomembno, da se javnost zaveda napredka tehnologije umetne inteligence.

Se lahko umetna inteligenca zaveda sama sebe? Foto: envato

Posledično se je Lemoine odločil javno predstaviti svoje skrbi in Google ga odstavil. Lemoine namreč verjame, da bo tehnologija neverjetna in da bo koristila vsem, vendar se drugi ljudje morda ne bodo strinjali in da Google ne bi smel biti edini, ki sprejema vse odločitve.


Google je po drugi strani izjavil, da so pregledali Lemoineove pomisleke in ga obvestili, da dokazi ne podpirajo njegovih trditev. Rekli so, da ni dokazov, da je LaMDA čuteča, in veliko dokazov proti temu. Google je tudi izjavil, da z LaMDA uporabljajo zadržan in previden pristop, da bi bolje upoštevali utemeljene pomisleke.

Ta incident je v tehnološki industriji sprožil razpravo o etičnih posledicah tehnologije umetne inteligence in vlogi velikih korporacij pri oblikovanju prihodnosti umetne inteligence. Nekateri strokovnjaki menijo, da je nujno, da tehnološka podjetja izboljšajo preglednost, ko se tehnologija gradi, in da prihodnost dela velikih jezikovnih modelov ne bi smela živeti samo v rokah večjih korporacij ali laboratorijev.

Ker tehnologija umetne inteligence še naprej napreduje, je pomembno, da je javnost obveščena o napredku in da podjetja upoštevajo etične posledice svojega dela. Ta dogodek služi kot opomnik o potrebi po preglednosti in odprtem dialogu, ko napredujemo v svetu umetne inteligence.

Kdaj se bo Google vključil v vojno umetne inteligence

Datum lansiranja Googlove predstavitve iskanja z umetno inteligenco ni določen, vendar bodo drugi veliki projekti podjetja očitno predstavljeni med letnim I/O dogodkom maja. Podjetje je tudi navedlo, da bo v predstavitvi iskanja dalo prednost “pridobivanju pravilnih dejstev, zagotavljanju varnosti in odpravljanju dezinformacij”, v upanju, da bo rešilo vprašanje AI, ki se samozavestno in jasno odziva na poizvedbe s slabimi informacijami. Poleg tega si Google prizadeva za pospešitev postopkov pregleda tehnologije umetne inteligence, da bi zagotovil, da deluje pošteno in etično.

V zadnjih letih je Google previdno ravnal z izdajo novih izdelkov AI. Podjetje se je znašlo v središču razprave o etiki umetne inteligence, potem ko je odpustilo dva ugledna raziskovalca na tem področju, Timnita Gebruja in Margaret Mitchell. Par je izpostavil kritike jezikovnih modelov umetne inteligence, pri čemer sta opozorila na izzive, kot je njihova nagnjenost k povečanju pristranskosti v svojih podatkih o usposabljanju in lažne informacije predstavljajo kot dejstva.

Z uvedbo OpenAI’s ChatGPT in Googlovimi načrti za razkritje lastnega iskalnika, ki ga poganja umetna inteligenca, je jasno, da se konkurenca na področju umetne inteligence zaostruje. Kot eno izmed vodilnih tehnoloških podjetij na svetu bo zanimivo videti, kako se Googlovi izdelki AI ujemajo z izdelki njegovih tekmecev.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.