Vprašanja, ki jih moramo pred poroko nujno zastaviti svojemu partnerju

Vsi iščemo čarobno formulo, ki bi nam pomagala do konca življenja ohranjati dobre odnose v vzajemno ljubečem razmerju. Pravijo, da zakon ni le blagoslov, temveč tudi garanje, zato mora biti poroka zavestna in dobro premišljena odločitev. Preberite, katera vprašanja moramo pred poroko nujno zastaviti tako svojemu partnerju, kot sebi.

Zakaj me ljubiš?

Zdi se nam, da je to vprašanje, ki ne potrebuje odgovora, toda za dober zakon je še kako nujno, da znamo definirati svojo ljubezen do partnerja s konkretnimi razlogi naše ljubezni. Vsi smo namreč v odnosih zaradi precej sebičnih razlogov – na primer zaradi občutka, ki ga dobimo s partnerjem. In s tem ni nič narobe. Težava nastane takrat, ko se v razmerju zalomi in se partnerja začneta spraševati, zakaj sta sploh drug z drugim. Pred poroko je zato nujno, da tako vi kot vaš partner najdeta tehten odgovor na to vprašanje.

Vprašanja postavimo partnerju in prav tako sebi.
Vprašanja postavimo partnerju in prav tako sebi.

Zakaj si želiš biti z mano do konca življenja?

‘’Ker te imam rad’’ v tem primeru ni zadosten odgovor. Življenje je potovanje z veliko postanki, ki se med dvema osebama lahko razlikujejo, nekaj povsem drugega pa je, če se med njima razlikuje temeljni cilj in vrednote tega potovanja. Vsak bi moral vedeti, katere življenjske izkušnje so tiste, ki jih želi deliti s svojim partnerjem in se zato podati na to potovanje skupaj z njim.

Ali se boš trudil/a tako za osebno kot za skupno rast?

Poroka ne pomeni konec samostojne osebe in začetek skupne identitete. Poroka je skupno življenje dveh samostojnih oseb, ki sta pripravljeni graditi tako vsaka na sebi in kot na svojem odnosu. To od obeh zahteva veliko truda, da ohranjamo ravnotežje in da tekom let rastemo skupaj in ne vsak k sebi. Verjetno je to še najbolje ubesedil libanonski pesnik in pisatelj Khalil Gibran, ki je dejal, da iz ljubezni ne smemo delati spon in da moramo biti v zakonu skupaj, vendar ne pretesno. Tudi hrast in cipresa namreč ne moreta rasti, če sta v senci drug drugega.

PREBERITE ŠE: Kaj o vas pove položaj, v katerem spite

Nobeno mnenje ni bolj pravilno od drugega.
Nobeno mnenje ni bolj pravilno od drugega.

Ali si pripravljen/a za ceno miru izgubiti tudi kakšno bitko?

Večina prepirov ne nastane zaradi dejstev, temveč zaradi različnih mnenj, zato je nujno potrebno, da ozavestimo to, da ne obstajajo napačna mnenja. Vsa mnenja so pravilna in nobeno mnenje ni bolj pravilno od drugega, zato so prepiri in stres, povezan z njimi, povsem nepotrebni. Razmerje nikoli ne bi smelo biti prostor, kjer si ali naš partner ali mi “filamo” svoj ego, zato je v zakonu nujno, da smo pripravljeni popustiti – za ceno miru in dobrih odnosov.

Ali se boš trudil/a za ohranjanje romantične iskrice?

Iskrica je tista, iz katere nastane velik ogenj, toda prav tako kot to deluje pri vžigalniku, je za to, da se iskrica zgodi, potrebno vložiti nekaj truda – v primeru vžigalnika fizične sile. Z minevanjem časa romantična iskrica ni več nekaj, kar se zgodi samo od sebe in spontano, temveč se moramo zanjo zavestno potruditi. Da ostane razmerje romantično tudi po 10 letih zakona, je potrebno kar nekaj kreativnosti in predvsem volje.

Ali boš kljub poroki še vedno hodil/a po svoji poti do osebnih ciljev?

Zakon ne bi smel biti konec, temveč začetek, zato s poroko ne bi smeli pozabiti na sebe, svojo lastno pot, cilje in želje. Le na ta način lahko poskrbimo za to, da ne izgubimo sami sebe in ostajamo tista oseba, v katero se je naš partner zaljubil čisto na začetku.

Ali si me pripravljen/a podpreti, če se ne bom mogel/mogla sam/a?

Na neki točki v življenju se lahko zgodi, da postanemo finančno, psihično ali fizično nesposobni. Takrat bo vse breme padlo na ramena našega partnerja, zato je nujno, da vemo, ali je naš partner dovolj močan, da vzdrži tako breme in nas v primeru, da pademo, nosi.

Dodatne Informacije

Povzeto po:
www.elitedaily.com

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Če še vedno nisi prepričan, da se vse zgodi z razlogom, si preberi tole!