fbpx

NASA: Z Enterprise vesoljsko ladjo na luno in onkraj osončja s pogonom Warp-Drive

Vse bliže je čas, ko bomo lahko postali resnični kapitani Kirki in Spocki. Iz Nasine vesoljskega centra namreč prihaja koncept warp-drive ladje, 'novodobnega' Enterprisa, ki bo medplanetarne polete iz filmskih platen prestavila v realnost, predvsem pa jih občutno skrajšala.

Čeprav gre zaenkrat še za eksperiment, pa je Dr. Harold »Sonny« White s svojimi dognanji dolil goriva na ogenj naše domišljije, saj se za njegovo matematiko skriva ne samo podoba resničnega Enterprisa, pač pa tudi rešitev problema alcubierrovega warp pogona, ki je bil v teoriji sicer možen, a za dane razmere energijsko preveč požrešen. Za mehurček v prostoru in času naj bi potreboval maso Jupiterja!

Najnovejši koncept ladje na warp pogon.
Najnovejši koncept ladje na warp pogon.

Po zamisli konceptnega 3D umetnika Marka Rademakerja, ki je Whitovo znanost prevedel v videz, gre za ‘krožnik’, ki je potisnjen med dva velikanska kroga, ki bosta ukrivljala prostor in čas ter je izpopolnjena verzija originalnega koncepta, ki ga je zasnoval Matthew Jeffries in prav tako izgleda kot nekaj, kar je pobegnilo iz Zvezdnih stez. Ravno tako tudi ta že uporablja pogon warp-drive (a še ‘starega’ alcubierrovega), ki z ukrivljanjem prostora okoli sebe omogoča supersonična potovanja, ki so se še včeraj zdela vzeta iz znanstvene fantastike.

PREBERITE ŠE: Samo nebo je meja za Airbus

Prva 'obratna ekranizacija' Enterprisa.
Prva ‘obratna ekranizacija’ Enterprisa.

V nadaljevanju prisluhnite kaj vse naj bi šlo v ladjo, ki se bo požvižgala na Einsteinovo ‘hitrostno omejitev’ 300.000 km/s.


Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.