fbpx

Za vse očete, ki imajo hčerke: nihče ne bo na njeno življenje vplival tako močno kot ti!

Najboljša stvar, ki jo lahko oče naredi za svoje otroke, je da ima iskreno rad njihovo mamo.

Povezava med očeti in hčerkami je včasih tako močna, da očetovo obnašanje določa njeno potovanje skozi življenje. Raziskave pravijo, da imajo otroci, ki so imeli ljubečega očeta, večje možnosti, da bodo čustveno varni, družbeno aktivnejši in samozavestnejši, saj jim oče nudi občutek varnosti in stabilnosti v življenju.

Očetje in hčerke imajo posebno vez, ki je ni mogoče pretrgati, in noben drug moški ne more tako močno vplivati na njeno življenje, kakor ravno oče.

Oče ji daje vzor, kako naj bi se do nje obnašali drugi moški

Odnosi med očetom in mamo oblikujejo njen odnos do tega, kaj lahko pričakuje od moškega. Moški naj ves čas izraža ljubezen in spoštovanje svoji ženi, saj si bo takšen odnos, ki ga vidi pri njiju, nekega dne želela imeti tudi hčerka. Torej, če imata mama in oče kakovostno zvezo, bo to od sebe v prihodnosti pričakovala tudi hčerka in se ne bo zadovoljila z manj.

Oče ji naj izkaže vso svojo očetovsko ljubezen

Globoko v srcu je večina žensk očetova majhna deklica. Oče se ne bi smel bati pokazati svojih čustev, moral bi pokazati, da mu njegova hčerka pomeni ves svet. Potrebovala bo vso njegovo ljubezen, da bo lahko zgradila svojo samozavest in spoznala, da je vredna ljubezni. Med odraščanjem bo morda podvomila vase in v druge, toda očetova ljubezen ji bo vedno dala moč, da bo premagala morebitne ovire na poti.

Ženske ponavadi dvomijo vase

Vpliv vrstnikov, družbenih medijev in nedosegljivi lepotni standardi, lahko v ženskah vzpodbudijo težave s samopodobo. Oče mora povedati hčerki, da je čudovita, in ji vcepiti v misli in razumevanje dejstvo, da je več kakor le lep obraz. Očetova moč in naloga je, da drugim ne dovoli, da bi uničili hčerkino samozavest in zaupanje vase ter da skozi leta skrbi, da hčerka verjame vase.

Potrebuje očeta, da ji vedno stoji ob strani

Ne glede na to, kako odrasla je hčerka, bo vedno potrebovala očetovo brezpogojno ljubezen in podporo. Želi vedeti, da bo njen oče tam, ko ga bo potrebovala, da jo bo razumel, objel, ne glede na to, kaj je naredila. Seveda se bo skozi svoje napake bo naučila, da je oče vedno ne more zaščititi pred njimi. A ko se bo počutila, da razpada, bo potrebovala očeta, da ji pomaga vstati, da ji pokaže, da nič ne more uničiti njegove ljubezen do nje. Nobena napaka, nobena zmešnjava, nobene težave.

Želi si, da jo oče posluša in jo sliši, ko se pogovarja z njim

Ne glede na to ali je majhna deklica ali odrasla ženska – hčerka si želi, da jo oče posluša in razume. Oče ne bi smel prezreti njenih težav, ne glede na to, kako majhne in nepomembne se mu zdijo. In nikakor se ne bi smel pretvarjati, da jo posluša. Vedela bo, da ni bil pozoren, zato morda nikoli več ne bo delila skrivnosti z njim. Pomembno je, da ji ne obrača hrbta in se pretvarja.

Nepozabni spomini so darilo, ki ga nikoli ne bo pozabila

Hčerka si želi očetove pozornosti … in nič ali nihče ji tega ne more nadomestiti. Če želite ustvariti skupne spomine, ne potrebujete denarja. Gre za vzpostavitev čustvene povezanosti. Majhne pozornosti štejejo: recimo, da gresta na sladoled, v kino ali igrata družabno igro. Oče bi moral hčerko naučiti, da so malenkosti pomembne in da lahko vsak trenutek postane poseben.

Oče, bi jo moral naučiti početi različne stvari

Očetova naloga je, da hčerko nauči neverjetnih stvari. V svojem urniku bi vedno moral najti nekaj časa in ga v celoti posvetiti hčerki, ali pa vsaj odgovoriti na njena vprašanja in zadovoljiti njeno radovednost. Čas “oče – hčerka” je popolna priložnost, da jo nauči popraviti pokvarjen umivalnik ali celo zakrpati pnevmatiko. Tako jo tudi spodbuja, da bo bolj pripravljena na samostojno reševanje težav v življenju.

View this post on Instagram

Park shenanigans with Lu

A post shared by John Legend (@johnlegend) on

Očete vidijo kot popolne moške

Vsaka hčerka verjame, da je njen oče najboljši moški na svetu. Način, kako se vede, sprejema odločitve, ravna z mamo in drugimi ljudmi, bo vplival na njeno dojemanje sveta in način delovanja. Oče je glavni moški vzornik v njenem življenju in tisti, ki določa, kaj bo iskala v bodočem možu.

Oče mora biti pripravljen, da jo izpusti

Oče želi hčerko zaščititi pred vsemi nevarnostmi na svetu … in to vključuje tudi fante. Pogosto misli, da je premlada, da bi hodila na zmenke ali pa da si fantje ne zaslužijo njegove dragocene deklice. Medtem ko bi moral oče vsekakor paziti na svojo hčerko, bi se moral ob tem spomniti tudi tega, da bo nekega dne zapustila gnezdo in tako ali tako začela živeti svoje življenje.

Naredila bo napake, pred katerimi jo je hotel zaščititi, in verjetno mu bo to zlomilo srce, ko jo bo gledal, kako trpi. Vendar bo ob tem tudi ponosen, da jo je vzgojil v neverjetno samozadostno in samozavestno žensko.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!