fbpx

Zakaj izkušene gospodinje domači marmeladi dodajo sodo bikarbono ali pecilni prašek?

Foto: Roman Odintsov / Pexels

Poglejmo, kako se pripravi najboljša domača marmelada. Ste se že kdaj spraševali, zakaj nekatere gospodinje v svoje marmelade dodajo ščepec sode bikarbone ali pecilnega praška? Kaj ti dve sestavini pravzaprav naredita za okus in teksturo marmelade?

Domača marmelada zahteva nekaj znanja in izkušenj. Lahko bi si mislili, da je priprava marmelade enostavna – sadje, sladkor in kuhanje. Toda resnica je, da različni sadeži nosijo različne nianse kislosti, kar na koncu vpliva na okus marmelade.

Na srečo pa izkušene kuharice delijo trik, ki se izkaže za pravo rešitev, kadar imamo opravka z izrazito kislo marmelado.

Domača marmelada: Kako deluje soda bikarbona ali pecilni prašek?

Kuhanje marmelade. Foto: Roman Odintsov / Pexels

Če se znajdemo pred situacijo, kjer je končni izdelek preveč kisel za naš okus, lahko rešitev najdemo v dodajanju ščepca sode bikarbone ali pecilnega praška. Ta metoda, ima ključno vlogo pri nevtralizaciji odvečne kislosti v marmeladi.

Pomembno je, da pri tem ostanemo zmerni – že 1/4 čajne žličke sode bikarbone ali pecilnega praška na 1 kg sadja je običajno dovolj.

Kaj pa se zgodi, ko dodamo sodo bikarbono ali pecilni prašek?

Ko v marmelado vmešamo sodo bikarbono ali pecilni prašek, se začne kemična reakcija. Kisline v sadju reagirajo s sodo bikarbono ali pecilnim praškom ter povzročijo sproščanje ogljikovega dioksida. Ta reakcija ima več učinkov – nevtralizira prekomerno kislost ter ustvari mehurčke, ki dodajo marmeladi zračno teksturo. Pecilni prašek ali soda bikarbona ne le izboljšata okusa marmelade, ampak tudi njeno teksturo.

Če je prekisla, dodajte sodo bikarbono. Foto: Kaboompic / Pexels

Pomembno je opozoriti, da naj bi ta trik uporabljali le, kadar je marmelada resnično prekisla za vaš okus. Četudi je količina sode bikarbone ali pecilnega praška majhna, ima lahko velik vpliv na končni izdelek.

Ta skrivnostni pristop predstavlja eno izmed tistih kuharskih čarovnij, ki jih izkušene gospodinje varujejo kot dragocen zaklad znanja.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.