Pečen, kuhan, polnjen, dodan različnim jedem. Krompir lahko pripravimo na nešteto načinov. Vsebuje vitamine C, B6 in K ter minerale kalij, kalcij, cink, fosfor, mangan, baker, bogat pa je tudi z vlakninami in škrobom. Ima manj kalorij kot kruh, riž in testenine.
V mnogih državah je krompir prispeval k rasti prebivalstva in gospodarskemu razvoju, mnoge je rešil pred lakoto in uspeval na območjih s slabimi podnebnimi razmerami. Je popoln pridelek za gojenje v revnih deželah in tudi prva uspešna hrana, ki je bila pridelana v vesolju.
Krompirjevi olupki so bogati z vlakninami, čeprav večina receptov zahteva, da jih odstranite. Pri pripravi je dobro vedeti, kateri krompir uporabiti, da boste uživali v najboljši jedi, torej okusu in teksturi.
Zakaj med kuhanjem krompirja vodi dodamo malo kisa?
Vodi dodate kis, ker mu bo pomagal obdržati obliko. Priporočljivo je, da krompir kuhate približno 30 minut, po 10 minutah pa dodate kis.
Kis ima vlogo ohranjanja čvrstosti krompirja, saj bo opno bolj utrdil. Krompir bo obdržal obliko, ne bo razpadel ali postal kašast.
Izberete lahko katerikoli kis, ki ga imate pri roki – vinski, jabolčni ali alkoholni, ni pomembno.
Krompir je najbolje hraniti v suhem in temnem prostoru, saj mu na primer vlaga iz hladilnika lahko spremeni okus.
Temperatura naj bo med pet in osem stopinj. Pomembno je tudi, da za shranjevanje krompirja ne uporabljate najlonskih ali plastičnih vrečk, saj obstaja nevarnost hitrejšega gnitja v njih.