fbpx

Zakaj je popoldanski spanec priporočljiv?

Foto: Envato

Ste zagovornik popoldanskega spanca ali temu nasprotujete? Ali veste, da vam minutka ali dve popoldanskega spanja prinese košček zdravja! V hitrem tempu, v katerem živimo, je dremanje razkošje, po katerem posežemo po neprespani noči ali ko smo utrujeni od delovnega dne.

Navadno velja za izgubo časa in ne zdravo navado, če zadremate po kosilu. Nekateri pravijo, da je zdrav le nočni spanec, a temu ni tako.

Potreba ali razkošje, dremanje je zdravo in nadomešča pomanjkanje spanja čez noč ali pomaga proti utrujenosti.

Poglejmo, zakaj!

Popoldanski spanec osveži možgane

Na kalifornijski univerzi so izvedli študijo, ki je pokazala, da popoldanski spanec osveži hipokampus – del možganov, ki je odgovoren za spomin – in tudi kratkoročni spomin. Torej dodaten spanec za 37 odstotkov zmanjša možnost bolezni srca.

Kdaj je pravi čas za dremež?

Spočite se in zadremajte po kosilu. Foto: Andrea Piacquadio / Unsplash

Po kosilu – pravijo strokovnjaki. Ko se vrnete iz službe, ste utrujeni in ko jeste, se zaspanost še poveča. Zakaj? Ker gre vsa energija, ki vam je še ostala v prebavo.

Popoldanski spanec ne bo motil nočnega spanja, če boste dremali 5 ur pred njim. Stari Rimljani so po svojih obilnih kosilih redno spali dve ali tri ure – to pove vse o dolgoživosti rimskega imperija.

Kako dolgo naj traja popoldanski spanec?

Ura spanja vas dovolj osveži, da boste v naslednjih desetih urah budni in aktivni. Seveda je odvisno od vsakega posameznika, lahko spite 5 min ali nekaj ur. NASA piloti so odkrili, da natanko 26 minut spanja poveča njihove umske sposobnosti za 34 odstotkov.

Preizkusite trik – pijte kavo

Po zaužitju traja približno pol ure, da začne kofein v telesu delovati. Zaradi tega strokovnjaki predlagajo trik za kratek in osvežujoč spanec – pred spanjem popijte kavo, da malo zadremate (namesto po njej). Iz tega se boste po kratkem času zbudili sveži in spočiti.

Popijte kavico pred dremežem! Foto: Kinga Cichewicz / Unsplash

Dovolj je, da samo ležite

Če popoldan težko zaspite, in se počutite utrujeni, je dovolj tudi, da se uležete. Sprotili se boste in znižal se vam bo krvni tlak, kar vam pomagalo, da se boste pozneje bolje koncentrirali.

Kilogrami

Ste že slišali, da se boste zredili, če boste spali po kosilu in da je bolje iti na sprehod. A resnica je naslednja – trpite zaradi pomanjkanja spanja. Utrujen organizem išče energijo, vi pa posegate po hrani in nevede jeste več, kot potrebujete, da si napolnite zaloge energije. In po navadi hrepenite po sladkarijah in hrani bogati z ogljikovimi hidrati.

Če spite popoldan, se bo vaša želja po hrani zmanjšala, zvečer pa boste pripravljeni morda tudi na kakšno telesno aktivnost.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!