fbpx

Zakaj narcisa ni tako enostavno zapustiti, kot se morda zdi

Foto: envato

Kako je biti v razmerju z narcisom? On je vse, kar ste si kdaj želeli. Vendar se vaš očarljivi princ kmalu izkaže za zlobneža in vas skuša uničiti. Potrebuje neskončno pozornost in potrjevanje. Zdi se, da nič ni dovolj dobro zanj.

Ugotovite, da nenehno hodite okoli njega po prstih, a od njega ne prejemate nič drugega kot očitke in kritike. Zlahka se razjezi in njegova jeza se hitro razvije v bes, ki ga izraža z verbalnim ali celo fizičnim nasiljem.

Biti v razmerju z narcisom je kot biti z nekom, ki potrebuje nenehno pohvalo. Vse jemljejo osebno, ker se pod njihovo popolno podobo o sebi skriva globok prezir do samega sebe. Narcis se sovraži, ker je takšen, kot je, zato potrebuje nenehno pozornost in odobravanje.

Narcis je obseden sam s seboj. Išče le svoje potrebe. Manjka mu empatije, zato se boste ob njih vedno počutili osamljene in nerazumljene. Ne boste se počutili ljubljene. To arogantno bitje bo uničilo vaše življenje in vašo voljo do življenja.

Če pa mislite, da se bo s tem, ko bo narcis sčasoma spametoval in vas začel imeti rad ter skrbeti za vas – se motite. Narcis ni sposoben biti v zdravem in ljubečem odnosu. Zato so njihove zveze kratkotrajne.

Narcis bo prizadel vaša čustva in se vam ne bo nikoli opravičil. Pravzaprav bo poskrbel, da se boste počutili, kot da ste vi tisti, ki bi se mu morali opravičiti.

Tistim, ki nikoli niso doživeli narcisoidne zlorabe, se zdi, da se žrtve te vrste zlorabe soočajo z enostavno odločitvijo: oditi ali ostati v nasilnem razmerju.

via GIPHY

Resnica pa je, da je zapustiti dolgotrajno strupeno razmerje, polno zlorabe, v resnici težje kot zapustiti pozitivno in harmonično razmerje. Razlog za to je, da so narcisi zelo spretni pri manipuliranju svojih žrtev in igranju miselnih iger. Prav tako lahko skrijejo svojo pravo podobo.

Ni takega nasveta, ki bi prepričal nekoga, ki je v razmerju z narcisoidnim nasilnikom, da ga zapusti, dokler sam ne začuti te notranje preobrazbe in se trdno odloči, da bo zlorabo končal in si rekel: Dovolj imam to. Zaslužim si nekaj veliko boljšega od tega.

Dokler te odločitve ne sprejmejo zavestno, drugi ljudje ne morejo narediti veliko, da bi si premislili, razen da jim ponudijo svoje razumevanje in podporo.

Kako zapustiti narcisa?

1. Ne dajte mu druge priložnosti

Ne verjemite njihovemu laskanju. Ko zapustite narcisa, vas bo skušal zvabiti nazaj, še posebej, če ste bili vi tisti, ki ste ga zapustili, da bi vas lahko on zapustil. Želi biti tisti, ki odhaja, ker mora biti vse tako, kot si želi.

via GIPHY

Če pa narcis ne želi, da odidete, ker še vedno ni našel druge ponudbe, bo verjetno ves sladek in ljubeč, vas rotil, da se vrnete, in vam povedal, da se bo spremenil. Seveda lažejo. Ne tvegajte, da bi jim dali še eno priložnost.

2. Ne obveščajte ga, da odhajate

Ne povejte narcisu, da ga zapuščate, ker vas bo bodisi začel bombardirati z ljubeznijo, da bi vas zaradi travmatične vezi obdržal, ali pa bo njegovo vedenje za vas postalo nevarno in lahko celo postane fizično nasilen.

Torej, odidite v tišini in se nikoli ne ozirajte nazaj.

3. Ponovno se povežite s svojo družino in prijatelji

Biti v razmerju z narcisom pomeni biti z nekom, ki vas bo odrezal od najbližjih prijateljev in družine. Izoliral vas bo, da boste ostali vezani nanje. Morda so vam celo govoril laži o njih, ker ni želel, da bi bil kdo blizu vas.

Zato je tako pomembno, da se začnete ponovno povezovati s svojo družino in prijatelji. Pojasnite jim, kaj se vam je zgodilo. Povejte jim o zlorabi in jih prosite, naj vam pomagajo.

4. Izogibajte se mu

Čeprav ste zapustili narcisa, vas bo morda zamikalo, da bi se vrnili k njemu, ko vas zadene resnično življenje. Ko ste sami doma, so možgani nagnjeni k temu, da se spomnimo lepih trenutkov, ki ste jih preživeli z njim, medtem ko blokirajo vse slabe stvari, ki so vam jih storili.

via GIPHY

Zato je ključnega pomena, da ga ne samo zapustite, ampak poskrbite, da se mu izogibate.

5. Ne pozabite na manipulacijo

Ni pomembno, koliko možnosti daste narcisu, končni rezultat bo vedno enak. Na koncu boste zlomljenega srca. In vsako zlomljeno srce bo bolelo bolj kot prejšnje.

Bi radi znova doživljali vzpone in padce z njimi, vedoč, da to nikoli ne bo vodilo do stabilne in umirjene veze? Naredite si uslugo in pojdite stran in se nikoli, nikoli se ne ozrite več nazaj.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.