fbpx

Zakaj ni dobro spati mokrimi lasmi?

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno:

Kolikokrat se vam ni dalo posušiti las in ste noč prespali z mokrimi lasmi? Poglejmo, zakaj ni dobro spati z mokrimi lasmi!

Profesionalni frizerji so našteli razloge, zakaj ni dobro spati z mokrimi lasmi.

Zakaj ni dobro spati z mokrimi lasmi?

Navada, da spite z mokrimi lasmi, lahko povzroči resno lomljenje las; vlažno okolje je primerno za razmnoževanje glivic, obstaja pa tudi možnost prhljaja in dermatitisa, aken in glivičnih lišajev na glavi.

Ti lišaji na lasišču so izpuščaji, ki jih povzroča glivična okužba, zaradi katere lasišče srbi in se lušči. Seveda lahko v skrajnih situacijah okužba celo povzroči izpadanje las

Mokri lasje in spanje, nista dobra kombinacija. Foto: Craig Adderley / Pexels

Kako zaščiti lase in lasišče?

Uporabite kokosovo olje

Znano je, da kokosovo olje ščiti lase pred lomljenjem. Ko so lasje mokri, vpijejo vodo in nabreknejo, zaradi česar so bolj dovzetni za poškodbe. Kokosovo olje zaščiti lase, da ne vpijejo toliko vode, zato se lasje ob nanosu olja manj poškodujejo. To pa ni priporočljivo, če imate seboroični dermatitis, saj lahko olje poslabša stanje.

Balzam je obvezen

Balzam pomaga zapreti lasno povrhnjico in omogoča lažje razčesavanje. Pobeljenim ali kemično obdelanim lasem lahko redni nanos balzama koristi.

Posušite jih! Foto: Nathan Cowley / Pexels

Čim bolj posušite in razčešite lase

S sušilcem za lase jih vsaj malo spihajte, nato pa pustite, da se naravno posušijo. Manj ko imate vode v laseh, bolj jih boste zaščitili in zmanjšali možnost poškodb. Pred spanjem jih obvezno razvozlajte, da se izognete dodatnim poškodbam.

Pridobite svilene prevleke za blazine

Lepotni vplivneži nas že nekaj časa navajajo na nakup svilene posteljnine za kožo in lase. Velja, da je svila naraven material, zato je boljša za kožo, saj se manj suši. Čeprav ni dokazov, da je to res, bo svila pomagala zmanjšati možnost poškodb, če spite z mokrimi lasmi.

Če povzamemo, idealno je, da greste spat s popolnoma suhimi lasmi, da zmanjšate tveganje za glivične okužbe in lomljenje las. Če se ne morete izogniti spanju z mokrimi lasmi, zmanjšajte tveganje – uporabite kokosovo olje, balzam in kupite svileno prevleko za blazino.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.