fbpx

Spanje z nogavicami ali brez?

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Poleg fizičnih razlogov in telesne toplote obstajajo tudi psihološki razlogi, da nekateri spijo v nogavicah ali brez. Strokovnjaki imajo za vas odgovor.

Nošenje nogavic v postelji ima številne prednosti – pomagajo, da hitreje zaspimo, ali da spimo dlje, zaradi procesa, imenovanega distalna vazodilatacija.

Raziskava iz leta 2007 je pokazala, da lahko spremembe v temperaturi kože vzročno vplivajo na sposobnost začetka spanja in vzdrževanja le tega. Dokazano je tudi, da nošenje nogavic v postelji poveča cirkulacijo in prekrvavitev stopal, kar pomaga znižati telesno temperaturo. Poleg tega le to sporoča možganom, da je čas za spanje.

Druge študije to potrjujejo. Ena študija, je pokazala, da so mladi moški, ki so nosili nogavice, zaspali 7,5 minute hitreje, spali 32 minut dlje in se zbujali 7,5-krat manj pogosto kot tisti, ki jih niso nosili.

Spati z nogavicami ali brez? Foto: Xuke / Unsplash

Zdi se, da je koncept nošenja nogavic v postelji povezan z našimi notranjimi urami, ki upravljajo telo in njegove funkcije 24 ur na dan.

“Nižje telesne temperature se pojavijo pred zaspanostjo. Uporaba nogavic ali drugih načinov ogrevanja stopal lahko zniža telesno temperaturo in vam pomaga hitreje zaspati,” so povedali strokovnjaki.

Druge prednosti vključujejo potencialno izboljšanje razpokanih pet, in verjeli ali ne, celo povečanje možnosti za orgazem.

Nošenje nogavic pomaga pri boljšem spancu, vendar je pomembno tudi razumeti, zakaj so stopala mrzla.

Mrzle noge so lahko posledica številnih razlogov, kot so anemija, sladkorna bolezen in hipotiroidizem.

Preprosta rešitev, če vas zebe v noge – nogavice. Foto: Thought Catalog / Unspalsh

Prednosti odhoda v posteljo brez nogavic niso tako natančno opredeljene.

Študije na splošno trdijo, da bi bilo spanje brez nogavic dobro, če nimamo težav s telesno temperaturo. Poleg tega se z odhodom v posteljo brez nogavic izognemo slabi higieni, okužbam kože in neprijetnim vonjavam, ki so lahko povezane z nečistimi nogavicami, in celo glivicam.

Spanje z nogavicami lahko povzroči pregrevanje, če pa je telo med spanjem pretoplo, se vključijo signali, kot da je čas za prebujanje, zato se zbudimo, obračamo in težko zaspimo.

Strokovnjaki poudarjajo, da se na koncu sami odločimo, kaj je za nas najbolje.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!