fbpx

Zakaj novo leto praznujemo 1. januarja?

Praznovanje novega leta

Foto: Karolina Grabowska /Pexels

Konec leta je čas, ko začnete na novo sprejemati odločitve in se pripravljati na prihajajoče leto. Ko odštevate minute do polnoči, si vzemite trenutek in se vprašajte, zakaj ljudje po vsem svetu praznujejo novo leto prav v tem trenutku. V prispevku vam razkrivamo, zakaj novo leto praznujemo 1. januarja.

Mezopotamci so svoj 12-dnevni novoletni praznik Akitu praznovali na spomladansko enakonočje, medtem ko so Grki novo leto praznovali okoli zimskega solsticija, 20. decembra. V rimski dobi je namreč mesec marec zaznamoval začetek koledarja. Nato je Julij Cezar leta 46 pred našim štetjem ustvaril julijanski koledar, ki je določil novo leto.

Vendar tudi Julij Cezar ni mogel standardizirati dneva. Novoletna praznovanja so se v koledarju še naprej premikala naprej in nazaj, ponekod so pristajala celo na božični dan, dokler ni papež Gregor XIII leta 1582 uvedel gregorijanski koledar. Gregorijanski, krščanski koledar ali zahodni koledar je sončni koledar, ki ga trenutno uporabljajo skoraj po vsem svetu. Nasledil je julijanski koledar, od katerega se razlikuje po metodi določanja prestopnih let.

Čeprav je izbira novega leta s planetarne perspektive v bistvu samovoljna, obstaja en pomemben astronomski dogodek, ki se zgodi približno v času novega leta. Zemlja je najbližje soncu v začetku januarja in ta točka se imenuje perihel.

via GIPHY

Dandanes je 1. januar skoraj povsod priznan kot začetek novega leta, čeprav se v nekaterih državah še vedno držijo in zanašajo na svoj koledar: Afganistan, Etiopija, Iran, Nepal in Savdska Arabija se zanašajo na svoje koledarje.

Tudi različne vere praznujejo novo leto ob različnih časih. Na primer, judovski koledar je lunarni, njegov novoletni festival, Rosh Hashanah, pa se običajno praznuje med septembrom in oktobrom.

Islamski koledar hidžri je prav tako lunarni in se čas novega leta močno zamakne. Na primer novo leto 2021 so praznovali 9. avgusta, drugo leto bo njihovo novo leto v mesecu juliju 2022. Hidžra je zgodovinski dogodek in predstavlja selitev iz Meke v Medino. Hidžra v dobesednem pomenu pomeni zapustiti, prekiniti, pustiti in zato ne predstavlja pobega temveč pripravljenost na nove izzive, ki sledijo s prihodom v novo okolje.

V julijanskem koledarju, ki ga uporablja pravoslavna cerkev, je novo leto 14. januarja.

Kitajsko novo leto se začne prvega po luninem koledarju, to je lahko nekje med 21. januarjem in 20. februarjem. Kitajci mu pravijo tudi praznik pomladi, kar pomeni konec hladnega obdobja in začetek novega letnega časa. Poleg Kitajske, praznik pomladi praznujejo še v Vietnamu, Koreji, Laosu. Prav tako lunin koledar upoštevajo Mongolci in Tibetanci.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!