Zakaj si velikokrat želimo osebe, ki je nedosegljiva?!

Prepovedan sadež je najslajši: zakaj si želimo tistih oseb, ki jih nikoli ne moremo imeti?

Prepovedani (oziroma nedosegljivi) sadeži so najslajši. In to pravilo se vedno znova potrdi tudi v kraljestvu ljubezni. Občutek zaljubljenosti se še potencira takrat, ko je nekdo nedostopen. In zakaj je tako? Zakaj si želimo tistih oseb, ki jih nikoli ne moremo imeti?

Zakaj je velikokrat nedosegljiva oseba v naših očeh še stokrat privlačnejša, kot bi bila, če bi jo lahko imeli? Nedosegljivost je kot čarobna začimba, ki nas prepriča, da si tiste stvari/osebe želimo še veliko bolj in nam onemogoči, da bi bili z nogami na realnih tleh. Kako takrat delujejo naši možgani?

Zakaj si želimo tistih oseb, ki jih nikoli ne moremo imeti?

Všeč nam je občutek, da nekoga lovimo.

Nekaterim ljudem je všeč občutek, ko nekoga lovijo. Všeč jim je nedosegljivost, trud, ki ga morajo vložiti in visoka doza hormonov, ki pride takrat, ko se oseba nekoliko omehča.

Velikokrat nam je všeč to, da nas oseba ne spusti čisto blizu.
Velikokrat nam je všeč to, da nas oseba ne spusti čisto blizu.

Mislimo, da smo vredni, če nam uspe.

Mnogi izmed nas zavestno ali pa nezavestno potrebujejo boj za neko osebo zgolj zato, da potrdijo, da so dovolj vredni. Če dobijo nekoga, ki na začetku ni pokazal zanimanja, je to vir pomembne potrditve.

Hranimo svoj ego.

Prav tako si včasih želimo nekoga, ki ga ne moremo imeti ne zato, ker hrepenimo ravno po tej osebi, vendar ker potihem želimo nahraniti lastni ego.

Privlači nas nezanesljivost.

Če si želimo osebe, ki je ne moremo imeti, je naše življenje zaradi tega precej razburljivejše. Še posebej, če ta oseba nekoliko vseeno sodeluje v flirtanju, vendar pa se nikoli ne preda popolnoma. Morda nam je všeč občutek, da nikoli ne vemo, kaj se bo zgodilo jutri?

Ko oseba nekoliko popusti, je občutek božanski.
Ko oseba nekoliko popusti, je občutek božanski.

Naša domišljija ima prosto pot.

Ko nas oseba ne spusti blizu, si lahko v vrzeli, ki bi jih v kakšnem drugem odnosu zapolnile jasne in pravilne informacije, sami naslikamo svojo verzijo te osebe. Tako lahko hrepenimo po neki lastni fantaziji in ne zares toliko po tisti osebi.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Dve besedi, ki sta pomembnejši od “Ljubim te”: okrepita čisto vsako zvezo!