Grammyji 2020 – kdo so zmagovalci: Billie Eilish piše zgodovino, grammyja dobila tudi Michelle Obama

Grammyji 2020, glasbeni oskarji, so podeljeni. Kdo so zmagovalci večera, ki so domov odnesli prestižne glasbene nagrade grammy 2020?

Za nami je podelitev nagrad grammy 2020. 4-urna slovesnost se je odprla z a cappela poklonom Kobeju Bryantu, ki so ga izvedli Boys II Men. Skupini se je pridužila gostiteljica večera, Alicia Keys, ki je kasneje leto povzela s skladbo, s katero je nekoliko okrcala Ameriško diskografsko akademijo, kateri je “očitala” manko raznolikosti. Spomnimo se, akademija se je letos znašla tudi pod valom obtožb o spolnih zlorabah in nadlegovanju ter vrsti nepravilnosti.

Letošnji grammyji so kritik deležni tudi zaradi segmenta In Memoriam (V spomin), kjer so se zgodile razne napake, nekaj pomembnih ljudi pa so celo izpustili. Oboževalci so takoj opazili, da sta bili imeni Camila Seste in in frontmana zasedbe Cars, Rica Ocaseka, napačni. V memoriamu so na primer izpustili Keitha Flinta, frontmana za grammyja nominirane zasedbe Prodigy, ki je umrl marca lani. Manjkal je tudi David Berman iz indie rock zasedbe Silver Jews, ki je umrl avgusta lani, in Scott Walker iz The Walker Brothers.

Kdo so zmagovalci grammyjev 2020?

S konkurenco je pometla Billie Eilish, ki piše zgodovino: je najmlajša med glasbeniki in prva ženska izvajalka, ki je odnesla nagrade v vseh štirih najprestižnejših kategorijah: najboljši debitant, album leta (When We All Fall Asleep, Where Do We Go?), pesem leta (Bad Guy) in posnetek leta (Bad Guy).

Lizzo, ki je imela pred podelitvijo največ nominacij, je na koncu osvojila 3 grammyje, in sicer za najboljši pop solo nastop (Truth), za najboljši urbani sodobni album (Cuz I Love You (Deluxe)) in za tradicionalno r’n’b izvedbo leta (Jerome). Dva grammyja je domov odnesel tudi Lil Nas X (najboljši glasbeni video in najboljša pop izvedba v dueto ali skupini), med večja presenečenja večera pa lahko umestimo grammyja za najboljši rap album, ki ga je prejel Tyler The Creator za album IGOR.

V kategoriji tradicionalnega pop vokalnega albuma je slavil Elvis Costello & The Imposters, v kategoriji najboljše dance pesmi The Chemical Brothers z Got To Keep On, ki so domov odnesli tudi grammyja za najboljši dance/elektronski album (No Geography). Grammyja je prejela tudi Michelle Obama, in sicer za najboljši govorjeni album (Becoming).

OSTALI ZMAGOVALCI GRAMMYJEV 2020

Najboljša rock pesem: Gary Clark Jr., This Land

Najboljši rock album: Cage The Elephant, Social Cues

Najboljši alternativni album: Vampire Weekend, Father of The Bride

Najboljši hard rock/metal nastop: Tool, 7empest

Najboljši sodobni instrumentalni album: Rodrigo y Gabriela, Mettavolution

Najboljši r’n’b nastop: Anderson .Paak Featuring André 3000, Come Home

Najboljša r’n’b skladba: PJ Morton, Say So

Najboljši r’n’b album: Anderson .Paak, Ventura

Najboljši r’n’b nastop: Nipsey Hussle Featuring Roddy Ricch & Hit-Boy, Racks in the Middle

Najboljši rap/pevsko sodelovanje: DJ Khaled Featuring Nipsey Hussle & John Legend, Higher

Najboljša rap skladba: Jermaine Cole, Dacoury Natche, 21 Savage & Anthony White, A Lot

Najboljši country solo nastop: Willie Nelson, Ride Me Back Home

Najboljši country izvedba v duetu ali skupini: Dan + Shay, Speechless

Najboljša country skladba: Brandi Carlile, Phil Hanseroth, Tim Hanseroth & Tanya Tucker, Bring My Flowers Now

Najboljši country album: Tanya Tucker, While I’m Livin’

Celotne seznam nagrajencev najdete tukaj.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
5 rock albumov, ki jih je vredno poslušati od začetka do konca