fbpx

Zakaj smo po obroku utrujeni in kako to preprečiti?

Foto: Unsplash
Zadnjič posodobljeno: :

Če ste po dobrem obroku utrujeni in se vam spi, niste edini, ki se vam to dogaja. Utrujenost po obroku je zelo pogost pojav pri ljudeh. Na to vplivajo hormoni, občutljivost na hrano in še bi lahko naštevali. Seveda za to obstaja rešitev in tukaj imamo nekaj nasvetov.

1. Kaj in koliko jeste

Mogoče ste vedeli, da živila z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratna najbolj povečajo dvig inzulina. Ko raven inzulina doseže svoj vrh po obroku, povzroči hiter dvig in nato hiter padec krvnega sladkorja, kar pripelje do padca energije. Telo se počuti utrujeno in zaspano, vi pa imate občutek, da potrebujete še nekaj (ponavadi je to nekaj sladkega), da vas malo “dvigne”. Največ se to dogaja zaradi hrane narejene iz bele moke, zato jo zamenjajte s temno (polnozrnato), saj se pri temnih ogljikohidratnih živilih krvni sladkor spušča počasneje, torej boste čutili sitost dlje časa in manj boste zaspani.

Foto: Unsplash

2. Alergije in intolerance

Če imate razna nenavadna stanja in slabe občutke po obroku, najverjetneje vašemu telesu nekaj ne odgovarja. Glavoboli, migrene in velika utrujenost so ponavadi povezani s celiakijo oziroma občutljivostjo na gluten. Zato je dobro, da opravite potrebne preiskave, ki bodo potrdile ali ovrgle občutljivost na gluten.

V primeru utrujenosti, napihnjenosti, bolečin po celotnem delu trebuha, driske ali zaprtja, ste občutljivi na kakšno drugo stvar, največkrat je to laktoza (mlečni sladkor ali mlečne beljakovine). Oboje se da preveriti z ustreznimi testi, na katere vas pošlje vaš osebni zdravnik.

Foto: Unsplash

3. Neredni obroki

Obstajajo dokazi, ki povezujejo neredne obroke s povečano utrujenostjo. Študija je pokazala, da uživanje obilnega kosila po preskočenem zajtrku dejansko prispeva k manjšemu pretoku krvi v možgane. To ne vpliva le na pozornost, ampak lahko povzroči tudi utrujenost. Če torej zajtrk izpustite kot del občasnega posta, razmislite o lažjem mini obroku, saj si boste brez tega naredili več škode kot koristi.

4. Med obrokom pijete alkohol

Vsi poznamo učinke alkohola na telo in čeprav lahko kozarec ali dva vina dopolni vaš obrok, alkohol deluje kot zaviralec centralnega živčnega sistema in le ta bo poskrbel, da boste po obroku utrujeni.

Foto: Unsplash

5. Ne spite dovolj

Če seštejemo nekaj možnih razlogov za vašo utrujenost in temu dodamo še slab spanec, imate popolno kombinacijio. Vedite, da spanca ne more nadomestiti nič, nobena hrana, nobeno poživilo in dobro je, da imate urejen spalni ritem, saj bodo potem tudi ostale zadeve funkcionirale tako kot morajo.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!