Zdravljica je edina državna himna na svetu, ki časti prijateljstvo

Slovenska himna - Zdravljica

Za državne himne velja, da bude narodna in domoljubna čustva. Ima jo vsaka država in vsak narod, a slovenska Zdravljica je edina himna na svetu, ki govori o prijateljstvu med narodi.

Ljudje bi morali biti ponosni na svojo himno, še posebej Slovenci. Zdravljica je namreč edina himna na svetu, ki ne poveličuje zgolj enega naroda in države, ampak poleg ideje o miru prinaša tudi idejo o medsebojnemu sodelovanju in prijateljstvu med narodi.

PREBERITE ŠE: Red Bull No Paws Down 2017 – longboard tekmovanje nad Osilnico, ki jemlje sapo


Večina državnih himen je sicer slavospev državi (ruska, kanadska, brazilska …), ameriška časti zastavo, spet druge govorijo o bitkah (mehiška, maroška …) ali o ljudeh oz. posameznikih (kitajska, savdskoarabska), brez besedila sta na primer španska in bosanska, o jeziku pa je govori moldavska.

Sporočilo himen.
Sporočilo himen

Dodatne Informacije

Sedma kitica pesmi Franceta Prešerna Zdravljica je postala slovenska himna 29. marca 1990, ko je Skupščina Republike Slovenije sprejela zakon o slovenski himni, Zdravljica je bila kot himna sicer določena že 27. septembra 1989, ko je takratna skupščina takrat še Socialistične republike Slovenije sprejela več dopolnil k Ustavi.

Vse himne sveta:
himna-himne.50webs.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!