Znanost ugotavlja, da ljudje začnemo manj paziti na svoj telefon, ko prihaja nov model

Pametni telefoni

Tudi ti varuješ svoj novi pametni telefonom kot punčico svojega očesa, potem pa pride nov model in ti kar naenkrat začne padati iz rok in ti postane zanj vseeno. Ne, to ni nesreča in to ni naključje. Znanost ugotavlja, da to storimo nalašč, ker si želimo novega.

Študija, ki so jo opravili pri Colombia Business School, je ugotovila, da ljudje začnejo manj paziti na svoj pametni telefon, ko se na trgu pojavi nov model, saj tako lažje upravičijo nakup novega, če je ta fizično poškodovan, kot pa, če je zgolj ‘prejšnji’ model. Znanstveniki temu fenomenu pravijo upgrade effect (učinek nadgradnje).

PREBERITE ŠE: Pravi zajčki kot ovitek za pametni telefon

https://youtu.be/NaCNPUdjqP0
Tega se dobro zavedajo tudi znamke, sicer izdelkov verjetno ne bi lansirali kot po tekočem traku. Študija se je opirala na podatke IMEI Detective o izgubljenih 3000 iPhonih, ki kažejo na porast izgubljenih iPhonov v času, ko se bliža predstavitev oz. izid novega modela (glej spodnji graf). Drugi del študije je temeljil na anketi 602 mobilnih uporabnikov, ki je pokazala, da se ljudje začnejo do naprave vesti manj skrbno, bolj ko se bliža novi model.

Malo pred prihodom novega iPhona naraste število izgubljenih iPhonom.
Malo pred prihodom novega iPhona naraste število izgubljenih iPhonov.

Raziskava, naslovljena Be Careless with That!” Availability of Product Upgrades Increases Cavalier Behavior toward Possessions, poleg tega ugotavlja, da fenomen ”upgrade effect” ni omejen zgolj na pametne telefone. Podobne vzorce vedenja opažajo tudi pri ravnanju s skodelicami, kozarci in celo šamponi (!?).

Ko si želimo nov telefon, s svojim začnemo delati kot svinja z mehom.
Ko si želimo nov telefon, s svojim začnemo delati kot svinja z mehom.

Dodatne Informacije

Več o študiji:
journals.ama.org

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
20+ ljudi z neverjetno lepoto, ki so nas čisto navdušili!