Pivo ni samo za pitje. Tudi vi z njim polivate meso na žaru? Pa ste vedeli, da ga lahko uporabite tudi pri izdelavi čokoladne torte? Če ne marate piva, ker je grenko, ga boste v tej obliki vzljubili.
Skrivna sestavina recepta za čokoladno torto, ki vam jo predstavimo danes, je pivo. Temno pivo, če smo natančni.
PREBERITE ŠE: Recept: kaneloni oreo – kaneloni iz piškotov Oreo
Nenavadna kombinacija, ki gre v resnici skupaj kot jagode in čokolada.
Recept za čokoladno torto s pivom:
Sestavine za čokoladno torto s pivom:
- 3 dl temnega piva
- 250 gramov moke
- 100 gramov kakava v prahu
- 330 gramov rjavega sladkorja
- 2 jajci
- 1 pecilni prašek
- 250 gramov masla
- 1 žlička vaniljevega izvlečka
- sol
Preliv za čokoladno torto s pivom:
- 30 g masla
- 80 ml irskega viskija
- 200 g sladkorja
- 120 ml sladke smetane
Postopek priprave čokoladne torte s pivom:
Najprej namastimo in pomokamo pekač za torto, še prej pa damo pečico greti na 180 stopinj Celzija. V eni posodi zmešamo moko, pecilni prašek, ščepec soli in kakav v prahu, v drugi pa z mešalnikom stepemo maslo in sladkor. Ko postane puhasto, umešamo jajci in vaniljev izvleček, nato pa še mešanico iz druge posode. Mešamo toliko časa, da dobimo homogeno zmes, ki pa ne sme biti premešana preveč. Testo prelijemo v pekač in pečemo od 45 do 55 minut. Če je pečeno, najbolj preverimo tako, da v torto zapičimo zobotrebec. Torta je pečena, če izvlečemo čistega. Pustimo, da se torta eno uro hladi v pekaču, nato jo vzamemo ven. Sledi priprava preliva. Na zmernem ognju toliko časa segrevamo sladkor, ki smo mu dodali dve žlici vode, da postane temno rjavkaste barve. Nato prelijemo z viskijem in zažgemo z vžigalico. Ko neha goreti, dodamo sladko smetano in zavremo. Ko nekoliko povre, odstavimo in primešamo maslo ter še toplo prelijemo po torti. Pa dober tek in na zdravje!