fbpx

10+ igralcev, ki so bili odpuščeni med snemanjem filma

Te hollywoodske zvezde so med snemanjem filma dobile nogo!

Zaradi konfliktov v urnikih, poškodb ali zakulisnih zafrkancij, je veliko igralcev izgubilo službo v filmski industriji.

Megan Fox je bila odpuščena iz filma Transformerji 3, potem ko je zmerjala režiserja Michaela Baya. Terenca Howarda so odpustili iz Iron Mana 2, potem ko je zahteval več denarja. Edwarda Nortona niso prosili, da ponovi svojo vlogo Hulka, potem ko se je Marvelu zdel pretežek, da bi še delali z njim.

Odpuščanje filmske zvezde in iskanje ustrezne zamenjave je ena najbolj stresnih stvari, ki se lahko zgodijo v šovbiznisu. Še večjo živčno vojno pa sproži igralec, ki je odpuščen sredi snemanja filma. Velikokrat so že posneli vse svoje prizore, film se že promovira, njihovo ime se že pojavlja v napovedniku.

Obstajajo najrazličnejši razlogi, zakaj se to lahko zgodi. Mogoče se niso strinjali s filmskimi ustvarjalci, morda je njihova neprofesionalnost večkrat prekinila produkcijo filma, ali pa so jih zamenjali pet pred dvanajsto, ker njihov nastop preprosto ni bil dovolj dober.

Poglejmo si nekatere znane igralce, ki so dobili nogo sredi produkcije filma.

Al Pacino – Jaz, baraba 2 (Despicable Me 2)

V filmu Jaz, baraba 2 je Gru na misiji, ko se sooči s skrivnostnim lastnikom restavracije Eduardom Perezom. Po prvem srečanju Gru sumi, da je Eduardo dejansko El Macho, legendarni superzlikovec, za katerega se že dolgo verjame, da je mrtev.

Benjamin Bratt, ki je posodil svoj glas Eduardu, igra vlogo karizmatičnega senzacionalista, večjega od življenja. V vsako besedo vloži toliko strasti, da je težko predstavljati koga drugega v vlogi.

Zanimivo je, da je bil Bratt pravzaprav zamenjava v zadnjem trenutku. Dva meseca preden je izšel film, naj bi Eduarda sinhroniziral Al Pacino. Čeprav je posnel vse svoje vrstice, je Pacino projekt opustil skoraj brez opozorila. Njegov odhod je bil tako pozen, da se je ime z oskarjem nagrajenega igralca še vedno pojavljalo v napovednikih.

Do danes še ni znan uradni razlog, zakaj je Pacino zapustil produkcijo, podana je bila le razlaga “ustvarjalnih razlik”.

Gene Hackman – Diplomiranec (The Graduate)

Diplomiranec, ki se vrti okoli lika Dustina Hoffmana, ki ga zapelje mati njegovega dekleta, je Hoffmana pomagal spremeniti v hollywoodsko superzvezdo.

Zanimivo je, da je Hoffman skoraj dobil priložnost sodelovati s svojim nekdanjim cimrom, Genom Hackmanom. Ta je bil sprva najet za upodobitev gospoda Robinsona, a je bil po enem tednu vaj odpuščen, saj ga je režiser ocenil za premladega, čeprav je bil eno leto starejši od igralke, ki je upodobila gospo Robinson, Anne Bancroft. Hackmana je zamenjal sedem let starejši Murray Hamilton.

Na nek čuden način je bilo to najboljše, kar se je lahko zgodilo Hackmanu. Potem, ko so ga odpustili, je dobil vlogo v Bonnie & Clyde, kar mu je prineslo nominacijo za oskarja in mu pomagalo dvigniti kariero na povsem drugo raven.

Nicole Kidman – Soba za paniko (Panic Room)

Medtem ko je Nicole Kidman delala na Moulin Rougu, je utrpela hudo poškodbo kolena. Čeprav je posnela več prizorov za svoj naslednji film, Soba za paniko, Kidmanova ni mogel izvesti nobene fizične igre, zato so jo nadomestili z Jodie Foster. Vendar lahko še danes na telefonskem odzivniku slišite glas Kidmanove, ko Stephenovo dekle pusti sporočilo.

Ker je bil Kidman zamenjana na začetku produkcije, bi domnevali, da ni prišlo do večji neprijetnosti. A ker je bila Fosterjeva takrat noseča, je moral režiser David Fincher drastično spremeniti kadre in njeno garderobo, da bi skril njen nosečniški trebušček.

To pa ni bil edini zaplet. Prizorišče je bilo zasnovano za Kidmanovo, ki je visoka 180 cm. Ker je Jodie Foster osem centimetrov nižja, so bili laserji v sobi za paniko v višini njenih oči, zaradi česar je igralka začasno oslepela vsakič, ko je vstopila ali izstopila iz sobe. Če bi Fosterjeva igrala že od začetka, bi se marsikateri od teh težav lahko izognili.

Colin Firth – Medvedek Paddington (Paddington)

Sinhroniziranje likov v filmih zveni precej enostavno, kajne? Samo pojaviš se v studiu in posnameš svoje vrstice. Paul Bettany je na primer v le dveh urah posnel vse svoje vrstice kot JARVIS v prvem filmu Iron Man.

Ko je bil Colin Firth v Paddingtonu izbran za glas medveda, je vlogo vzel zelo resno. Preden je posnel eno vrstico dialoga, se je srečal s soigralci in obiskal sete, v upanju, da bo to pomagalo pri njegovem nastopu. Ampak vse je to je bilo zaman.

Potem ko je Firth posnel svoje vrstice kot Paddington ter je režiser in pisatelj Paul King prvič zaslišal glas, ki je prišel iz Paddingtona, je zagnal vik in krik. King je verjel, da je Firth zvenel “prezrelo” in kot “starejši moški”, zaradi česar je najel Bena Whishawa, ki je posnel vse vrstice lika.

To je bila drzna odločitev, saj je bil Firth odpuščen le pet mesecev preden je Paddington prišel v kinodvorane. Kljub temu se je to izkazalo za dobro potezo, saj je bil Whishawov nastop medveda, ki ljubi marmelado, pohvaljen in film je dobil splošno priznanje.

Stuart Townsend – Gospodar prstanov (The Lord of the Rings)

V filmski industriji je dobro znano, da naj bi Stuart Townsend igral Aragorna v filmu Gospodar prstanov, a so ga takoj, ko se je začela produkcija, odpustili. Townsend naj bi bil premlad (takrat je bil star 28 let), da bi igral Aragorna, zaradi česar ga je zamenjal 42-letni Viggo Mortensen.

Vendar pa obstajajo nasprotujoče si podrobnosti okoli te zgodbe. Številni viri navajajo, da je bil igralec, rojen v Dublinu, po štirih dneh snemanja odpuščen, medtem ko je Townsend sam trdil, da so ga odpustili še preden se je snemanje sploh začelo. Drugi menijo, da njegova starost sploh ni bila težava, ampak so ga odstranili zato, ker je bilo z njim težko sodelovati.

Townsend je bil besen, saj je dva meseca treniral in vadil, nato pa ga je produkcija filma odpustila, ne da bi dobil plačilo. Ko je o izkušnji spregovoril za Entertainment Weekly, je Townsend izjavil: “Do odgovornih pri tem filmu nimam nobenih lepih občutkov, res jih nimam.”

Jean-Claude Van Damme – Predator

Ko je Jean-Claude Van Damme dobil vlogo naslovne pošasti v Predatorju, je menil, da bi bila to odlična priložnost, da svoje veščine borilnih veščin predstavi v hollywoodskem filmu. Šele ko je zagledal svoj kostum, je “Muscles from Brussels” ugotovil, da v bistvu igra kaskaderja.

Ampak zadeve se tukaj še ne končajo. Čeprav so filmski ustvarjalci želeli, da je Predator atletska in okretna pošast, se je Van Dammu zdela oprema preveč omejujoča za izvajanje kakršnih koli potez borilnih veščin. Prav tako ni pomagalo, da kostum, ki ga je moral obleči Van Damme, ni bil niti malo podoben končnemu izdelku – Arnold Schwarzenegger je izjavil, da je bil videti kot raca.

Uradni razlog, zaradi katerega so JCVD izločili iz produkcije, je bil, da je bil premajhen, vendar je zelo možno, da je bil njegov odnos tisti, zaradi katerega je dobil nogo. Nadomestil ga je 2,2 metra visok Kevin Peter Hall v nadvse vrhunskem kostumu, ki je ustvaril eno najbolj ikoničnih pošasti v zgodovini kinematografije.

Janeane Garofalo – Shrek

Legenda SNL Chris Farley je bil izvirni glas naslovnega junaka v Shreku, ko pa je komik nenadoma umrl, so ga filmski ustvarjalci zamenjali z Mikom Myersom.

Mnogi oboževalci Shreka tudi ne vedo, da Farley ni bil edina zamenjana oseba v produkciji. Janeane Garofalo, znana po svojem delu v Show Larryja Sandersa in Skrivnostni junaki, naj bi igrala Shrekovo ljubezen, princeso Fiono. Čeprav je posnela svoje vrstice, je bila za emmyja nominirana komičarka v trenutku, ko so k ekipi pripeljala Myersa, zamenjana s Cameron Diaz. Garofaljeva do danes še ni prejela pojasnila, zakaj je izgubila službo.

Možna razlaga je, da je Myers zahteval, da se Fionin lik popravi, zato se je filmarjem zdelo, da glas Garofaljeve ne ustreza več vlogi. Sama meni, da so jo morda opustili zato, ker njen glas včasih “zveni kot moški”.

Julianne Moore – Mi bo kdaj odpuščeno? (Can You Ever Forgive Me?)

Mi bo kdaj odpuščeno? pripoveduje resnično zgodbo slavne biografinje Lee Israel, ki se po razpadu svoje pisateljske kariere preusmeri v kriminal. Julianne Moore naj bi igrala osramočeno pisateljico, a je projekt zapustila zaradi ustvarjalnih razlik.

Vsaj tako so prvotno poročali. V resnici je Moorova prekinila sodelovanje šest dni pred snemanjem in po prepiru z režiserko Nicole Holofcener. Moorova je želela nositi protetični nos in t.i. “fat suit” , da bi bila čimbolj podobna Israelovi, vendar je Holofcenerjeva to zavrnila in izjavila, da bi bilo moteče. To je prineslo negativne posledice za celotno produkcijo, ki se je sesula, odstranjeni pa so bili številni igralci, med njimi Chris O’Dowd, Sam Rockwell in Helen Bonham Carter.

Film je leto pozneje dobil zeleno luč z novo režiserko in Melisso McCarthy v glavni vlogi. In tako je bilo še najbolje! Mi bo kdaj odpuščeno? je bil kritiško zelo pohvaljen film, prejel je tri nominacije za oskarja, med drugim eno za McCarthyjevo kot Israel.

James Purefoy – V kot vroče maščevanje (V for Vendetta)

V grafičnem romanu V for Vendetta je V opisan kot nekdo z očarljivim glasom, osupljivimi spretnostmi borilnih veščin in z okretnostjo olimpijskega športnika. Ko je zvezdnik Matrice, Hugo Weaving, dobil vlogo, je zvenelo kot popolna igralska zasedba, saj je znan po svojem hipnotičnem glasu in osupljivih borbenih sposobnostih.

Toda sprva je bil za vlogo vigilantna, ki ga je navdihnil Guy Fawkes, izbran James Purefoy. En mesec po produkciji je britanski igralec zapustil film in dejal, da je pretežko nastopati kot zamaskiran lik.

Ker je to povzročilo zamudo pri produkciji, režiser James McTeigue ni imel možnosti, da bi na novo posnel prizore, ki jih je posnel Purefoy. Da bi prihranil čas, je Weaving v postprodukciji preprosto sinhroniziral Purefoyeve prizore. Ker režiser nikoli ni uradno potrdil, katere prizore je posnel Purefoy, oboževalci že leta razpravljajo o tem, kdo v določenih prizorih igra zamaskiranega anarhista.

Več različnih igralcev – Dobri dinozaver (The Good Dinosaur)

Film Dobri dinozaver iz leta 2015 je imel najbolj težavno produkcijo v zgodovini Pixarja. Ne samo, da se je datum izdaje animiranega filma močno zavlekel, režiserja in več ključnih članov ekipe so sredi produkcije odpustili.

Poleg teh težav je bilo zamenjanih tudi več igralcev. To sicer ni prvič, da je bil igralec zamenjan sredi Disneyjeve produkcije. V Herkulu je James Woods zamenjal Johna Lithgowa kot Had. V Reševanju malega Nema je Albert Brooks zamenjal Williama H. Macyja kot Marlin. V teh primerih je bilo odpuščen le en igralec, pri Dobrem dinozavru pa so se znebili večine glavne igralske zasedbe, med drugim Judy Greer, Billa Haderja, Neila Patricka Harrisa in Johna Lithgowa (spet).

Te hollywoodske zvezde pravzaprav niso bile nič krive. Ko se je produkciji pridružil novi režiser Peter Sohn, je zgodbo prestrukturiral in odstranil veliko osrednjih likov. Čeprav je glavna igralska zasedba že posnela večino njihovih dialogov, njihovi liki v zadnji različici filma niso več obstajali. Edina, ki ni bila zamenjana, je bila Frances McDormand, ki je svoj glas posodila mami.

Kevin Spacey – Ves denar sveta (All the Money in the World)

Kevin Spacey je bil prva izbira za vlogo industrijskega milijarderja Gettyja. Potem, ko je bil obtožen spolnih zlorab, ga je zamenjal nedavno preminuli Christopher Plummer.

Presenetljivo je, da se je produkcijska ekipa tako odločila manj kot šest tednov pred premiero filma. Ne samo, da je ponovno snemanje stalo dodatnih 10 milijonov dolarjev, Plummer naj bi se tudi v dveh tednih naučil vse svoje vrstice in svoje prizore posnel v osmih dneh.

Čeprav se to sliši kot herkulska naloga, je Plummer scenarij že poznal, saj se je udeležil avdicije za vlogo in prišel v “finale”. Kljub svoji nepripravljenosti je Plummerju uspelo priti do nominacije za oskarja za svoj nastop. Ker je bil takrat star 88 let, je postal najstarejši igralec, ki je bil kdaj koli nominiran za oskarja za najboljšega igralca.

Čeprav je Spacey že posnel vse svoje prizore, je režiser Ridley Scott izjavil, da ne namerava nikoli objaviti posnetkov.

Eric Stoltz in JJ Cohen – Nazaj v prihodnost (Back to the Future)

Vsak pravi oboževalec filma Nazaj v prihodnost se verjetno zaveda, da je Michael J. Fox nekaj tednov po začetku snemanja zamenjal Erica Stoltza kot Marty McFly. Toda ta odločitev je privedla do še ene zamenjave igralca, ki jo le malokdo pozna.

Čeprav je bil Fox prva izbira za Martyja, je vlogo sprva zavrnil, saj je bil predan televizijski seriji Družinske vezi. V igro je tako prišel igralec Eric Stoltz, ki pa je bil na koncu odpuščen, saj se je njegov nastop zdel preintenziven. Potem ko je produkcijska ekipa predelala urnik snemanja, je Michael J. Fox lahko sprejel vlogo Martyja.

Najem Erica Stoltza pa je posredno privedel tudi do zamenjave glavnega negativca, Biffa Tannena. Zanj je bil prvotno izbran JJ Cohen, vendar je bil zamenjan, ker ni bil videti dovolj impozantno, ko je stal poleg Stoltza, ki je visok 180 cm. Rezultat tega je bil nov igralec, Thomas F. Wilson, Cohena pa so postavili v vlogo njegovega lakaja, Skinheada.

Po besedah scenarista filma Boba Galeja bi Cohen igral Biffa v končnem filmu, če bi bil Michael J. Fox z njimi od samega začetka, saj visok le 163 cm.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!