fbpx

Kronotipi spanja: ste lev, medved, delfin ali volk? Razkrivajo tudi, kako se redite!

Zadnjič posodobljeno: :

Zaradi vaše "spalne osebnosti" bi se lahko zredili in ugotovitev, ali ste medved, volk, lev ali delfin, vam lahko dejansko pomaga pri splošnem zdravstvenem stanju, pravi strokovnjakinja za spanje.

Olivia Arezzolo iz Sydneyja, znana kot strokovnjakinja za “kronotipe spanja”, pravi, da vam bodo ti profili spanja pomagali razumeti, ali ste biološko pripravljeni na zgodnje vstajanje ali ste nočna ptica in ob katerem dnevu se lahko utrudite.

Vaš cirkadiani ritem je v bistvu vaš vzorec spanja/budnosti, 50 odstotkov tega pa narekujejo vaši geni – z drugimi besedami, vaš kronotip spanja. Na drugo polovico vplivajo vaše navade, vključno s časom, preživetim pred modro svetlobo, gibanjem in prehrano. Arezzolova pravi, da poznavanje in razumevanje vaše osebnosti spanja pomeni, da lahko svoje spanje “heknete” s kronotipom, ki bo pomagal povečati produktivnost, izboljšati življenje in ohraniti vitkost.

Volk

Volkovi običajno najbolje delujejo ponoči, kar pomeni, da pogosto uživajo v spanju. Obožujejo pozne noči in “zlahka ostanejo budni do 1. ure zjutraj,” pravi Arezzolova. A opozarja, da morajo biti previdni, da ne jedo ali pijejo prepozno zvečer, saj bo to povzročilo slab spanec in nepotrebno pridobivanje kilogramov.

“Ljudje, ki radi jedo težko hrano pozno zvečer, kar je značilno za volkove, se v povprečju zbudijo 11-krat več kot tisti, ki jedo lahkotno,” je dejala. Če ste to vi, poskusite telesu dati čas za počitek in prebavo tako, da določite čas za hrano.

Volkovi obožujejo pozne noči.

Delfin

Delfini so med kronotipi spanja zanani tudi kot “klasični nespečniki”. Arezzolova pa pravi, da pri spanju nimajo nobene rutine. To bi lahko pomenilo, da eno noč spijo dve uri, drugo pa deset ur, kar pomeni tudi, da to vpliva na njihovo vsakodnevno delo.

“Občasno imajo kratke izbruhe visoke energije, ki jim sledi nenaden padec,” dodaja Arezzolova. Samo iz tega razloga morajo delfini paziti na vnos sladkorja, ki se mu čez dan, ko se počutijo šibke, težko uprejo.

Strokovnjakinja za spanje poudarja, da delfini od vseh štirih kronotipov najpogosteje spopadajo z zdravstvenimi težavami, kot so tesnoba, depresija, nespečnost, diabetes tipa 2 in debelost. Namesto sladkega priboljška zato raje izberite nekaj kompleksnih ogljikovih hidratov ali beljakovin, ki vam bodo dali energijo, ki jo potrebujete.

Lev

Lev se lahko “zlahka zbudi ob 5. ali 6. uri zjutraj, a je do 22. ure že popolnoma izčrpan”, poudarja Arezzolova. Meni, da je ta kronotip spanja najbolj produktiven in da so zjutraj polni energije.

Iz tega razloga je manj verjetno, da se bodo levi zaradi rednega spanca in prehrane zredili. Običajno so “pozitivni, optimistični in se pogosto zelo zavedajo svojega zdravja”. So pa tudi “organizirani, rojeni voditelji”, ki imajo radi rutino in so običajno zelo inteligentni.

Da bi izboljšala svoje življenje kot lev, Arezzolova predlaga, da večino kalorij pojeste zjutraj in jeste manj, ko dan mineva. Pojasnila je: “Stari rek pravi: zajtrkujte kot kralj, obedujte kot princ in večerjajte kot revež.”

Levi slovijo kot najbolj produktiven.

Medved

Medved je najbolj priljubljen kronotip spanja in predstavlja približno 55 odstotkov prebivalstva, cikel spanja in budnosti pa sledi običajnemu sončnemu ciklu. Po mnenju strokovnjakinje se bo tipični medved verjetno zbudil okoli 7. ure zjutraj, vendar se bo morda počutil utrujenega, zato bo po vsej verjetnosti segel po kavi.

Aktivnejši bodo okoli 10. ure zjutraj, ko bo njihova energija dosegla vrh, vendar se bodo okoli 15. ure pogosto soočili z večjim padcem. Medvedi pogosto posežejo po energijski pijači, po več kave in po čem sladkem – kar pa bi lahko povzročilo povečanje telesne teže. Če mislite, da ste medved, bi bilo koristno, da bi imeli pri roki nekaj zdravega, kar bi vam pomagalo preživeti preostanek dneva.

Medvedi so skromni in marljivi. So čebelice naše družbe in nanje lahko računate, da bodo opravili delo. Prav tako “uživajo v timskem delu in so dobri v usmerjanju” je za The Sun pojasnila Arezzolova.

OSTANITE ZDRAVI – NASVETI OLIVIE ARREZOLO
  • Poskrbite, da boste dovolj spali vsako noč, še posebej, če ste volk ali delfin. Študije kažejo, da imajo tisti, ki spiijo 8 ur in pol, za 55 odstotkov večjo izgubo maščobe kot tisti, ki spijo pet ur in pol.
  • Poiščite svoj kronotip in temu primerno prilagodite svoje prehranjevalne in gibalne navade.
  • Izogibajte se poznemu prehranjevanju – termični učinek hrane (kalorije, ki se uporabljajo pri prebavi) je zvečer v primerjavi z jutranjim za štiri odstotke nižji. To pomeni, da tudi če jeste isti obrok, je večja verjetnost, da se boste zredili, če boste jedli zvečer.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!