10 najbolj ekskluzivnih avtomobilov na svetu, ki jih nikoli ne boste mogli kupiti

Maybach Exelero

Veliko je stvari, ki jih denar ne more kupiti. Ljubezen, sreča in prijateljstvo je nekaj takih stvari, ki nam prvo padejo na pamet. Ampak kaj pa dejanske stvari, ki so tako redke, da jih ne moremo kupiti ne glede na to koliko denarja ponudimo. Kot na primer edinstvena vozila, ki so na voljo le posebnim strankam ali v hudo omejeni ''nakladi''. In 10 takšnih, torej najbolj ekskluzivnih avtomobilov na svetu, ki jih nikoli ne boste mogli kupiti, bomo predstavili v nadaljevanju.

Morda se zdi nenavadno, da nekatere elitne avtomobilske znamke določeno serijo avtomobilov rezervirajo samo za peščico ljudi. A v svetu oziroma plačilnem razredu kjer šteje le ekskluzivnost, so majhne serije način kako znamke še povečajo poželenje in preestižnost. In taktika deluje, saj je večina ekskluzivnih avtomobilov razgrabljena v roku 24 ur.

PREBERITE ŠE: 30 najboljših superšportnih avtomobilov vseh časov

10 primerov najbolj ekskluzivnih avtomobilov na svetu, ki jih nikoli ne boste mogli kupiti, predstavljamo v nadaljevanju. Gre za kot diamant redke avtomobile, kar je lastnosti, ki jo lastniki postavljajo pred podatke o motorju, najvišji hitrosti, pospeških, ipd.

10. Bugatti Veyron EB 16.4

Bugatti Veyron EB 16.4
Bugatti Veyron EB 16.4

300. To je… Sparta! In to je tudi število izdelanih primerkov avtomobila Bugatti Veyron EB 16.4, ki je kupca olajšal za 1,5 milijona ameriških dolarjev.

9. Jaguar XKR 75

Jaguar XKR 75
Jaguar XKR 75

Jaguar XKR 75 je nastal ob 75. obletnico znamke in da, prav ste ugibali, izdelali so jih le 75. Prodajali so se po 133 tisoč ameriških dolarjev.

8. Ferrari 250 GTO Berlinetta

Ferrari 250 GTO Berlinetta
Ferrari 250 GTO Berlinetta

Ferrari 250 GTO Berlinetta je ne samo ekskluzivno vozilo ampak tudi rekorder. Ta iz slike je zgolj eden izmed 39 primerkov, zadnjega, ki je menjal lastnika pa so na dražbi leta 2014 prodali za rekordnih 38,1 milijona dolarjev, medtem ko je bila izklicna cena ”življenjskih” 38 tisoč ameriških dolarjev.

7. Zenvo ST1

Zenvo ST1
Zenvo ST1

Superšportnikov Zenvo ST1 po svetu vandra zgolj 15 primerkov. Lastnike je osnovna različica olajšala za 1,8 milijona ameriških dolarjev, samo menjava pnevmatik pa jih stane 5 tisočakov, medtem ko morajo za večja popravila avto poslati v delavnico na Danskem.

6. Tramontana

Tramontana
Tramontana

Kot veter hiter Tramontana kar kriči po ekskluzivnosti saj ima namesto serijske številke verz. To pa ni edino kar izdaja njegovo edinstvenost. Samo poglejte ga. In čeprav je relativno poceni (stane ”zgolj” 700 tisoč ameriških dolarjev), je mokre sanje mnogih avtomobilskih navdušencev, saj izdelajo le ducat primerkov na leto.

5. Lamborghini Veneno Roadster

Lamborghini Veneno Roadster
Lamborghini Veneno Roadster

Kot da Lamborghini že ni dovolj ekskluziven sam po sebi, so ob 50. obletnici izdelali serijo Lamborghini Veneno Roadsters, ki šteje le devet primerkov. Z njimi so zaslužili 40,5 milijona ali na vsakega po 4,5 milijona ameriških dolarjev.

4. Bugatti Veyron Pur Sang

Bugatti Veyron Pur Sang
Bugatti Veyron Pur Sang

Bugatti Veyron Pur Sang velja za enega najbolj nezaslišanih vozil na svetu. S kar 1001 konjskimi moči in na ”listi ogroženih vrst”, saj so izdelali le pet vozil, se giblje v samem vrhu ekskluzivnosti. Vsak se je kot vroče žemljice prodal za 5 milijonov ameriških dolarjev, saj so jih prodali v manj kot 24 urah po predstavitvi.

3. Pagani Zonda Cinque Roadster

Pagani Zonda Cinque Roadster
Pagani Zonda Cinque Roadster

Pagani Zonda Cinque Roadster pod pokrovom skriva Mercedesov AMG V12 motor. Pet tovrstnih vozil je bilo izdelanih leta 2009 in prodanih za 1,8 milijona ameriških dolarjev in to še preden so bili sploh sestavljeni.

2. Koenigsegg Trevita

Koenigsegg Trevita
Koenigsegg Trevita

Švedski Koenigsegg je izdelal le tri primerke modela Trevita, ki so jih prodali za 2 milijona ameriških dolarjev. Superšportnik zmore od 0 do 100 km/h pospešiti v le 2,9 sekundah in doseči končno hitrost prek 400 km/h! ”Bratov” Trevita se je zaradi njihove zunanjosti prijel vzdevek ”Three Whites”.

1. Maybach Exelero

Maybach Exelero
Maybach Exelero

Naziv najbolj ekskluzivnega avtomobila na svetu pripada Maybachu Exeleru, ki smo ga lahko občudovali v videospotu za skladbo Lost One raperja Jay-Z-ja. Avto je bil izdelan leta 2004 in, preden je romal nazaj v Nemčijo, v lasti raperja Bryana “Birdmana” Williamsa. Prvotno so ga prodali za 8 milijonov ameriških dolarjev.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!