fbpx

10 pravil zdravega sončenja: za lepo zagorelo in zdravo kožo

Foto: Marvin Mayer / Unsplash

Sončni žarki dvigujejo raven serotonina, hormona, ki je odgovoren za dobro voljo. Odgovorni so tudi za sintezo vitamina D, ki nas med drugim ščiti pred mehčanjem kosti in osteoporozo. Sonce nas osrečuje, a ne smemo pa pozabiti, da je lahko tudi nevarno.

Sonce ni vedno varno. Izpostavljanje soncu in pomanjkanje ustrezne zaščite sta zelo nevarna. Lahko povzročijo opekline, alergije, oslabljen imunski sistem in celo melanom, zato vam predstavljamo 10 pravil zdravega sončenja, tako da vam vaše druženje s soncem prinese nasmeh in da boste uživali v zdravi koži.

1. Izogibajte se izpostavljanju soncu med 11. in 16. uro, ko je sevanje najbolj intenzivno. Nosite sončna očala in ne pozabite na klobuk.

2. Nanesite zaščitne izdelke 15–30 minut pred soncem, da bo vaša koža pripravljena in ustrezno zaščitena.

3. Zelo pomembno je, da uporabite pravo količino izdelkov z zaščitnim faktorjem: mera 6 čajnih žličk zadostuje za telo odraslega človeka povprečne rasti.

Foto: William Rouse / Unsplash

4. Občutljivi deli telesa, kot so predel okoli oči, nosu, ušes, vratu, dekolteja, rok, pa tudi kolena in zgornji del stopal, močneje in hitreje potemnijo in potrebujejo dodatno zaščito zato ne pozabite na njih.

5. Porjavite postopoma! Prve dni sončenja uporabite višji zaščitni faktor in ne ostanite dolgo na soncu.

6. Ne pozabite nanašati zaščitnih krem ​​na težko dostopna mesta – pod pazduho in za koleni. Vedno prosite nekoga poleg vas, da vam namaže dele, ki jih vi ne morete.

7. Vsake 2-3 ure znova nanesite zaščito, saj sonce poškoduje molekule kreme in losjona. Po kopanju jo obvezno ponovno nanesite.

8. Ne pozabite, da voda, pesek in sneg odbijajo sončne žarke in povečujejo tveganje za opekline. Kar 90% UV sevanja prodre v oblake, 50% sevanja pa vas lahko doseže tudi, če ste v senci ali senci.

9. Ne prenehajte uporabljati krem ​​za sončenje. Če že imate podlago, torej ste že porjaveli, še ne pomeni, da vas ta barva ščiti pred opeklinami.

10. Ne pozabite, da občutljiva otroška koža zahteva posebno zaščito. Poleg tega otroci, mlajši od 3 let, ne smejo biti izpostavljeni neposredni sončni svetlobi.

Foto: Marvin Mayer / Unsplash

Če si res želite temnejše polti, izdelki za samoporjavitev poskrbijo za zdravo porjavelost. Odlični so tudi za začetek poletja, ko komaj čakate poletje in sončenje, pa tudi za ohranjanje porjavelosti. Upoštevajte pravilo, da je najboljša zaščita krema s faktorjem in zmerno izpostavljanje soncu.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!